Nuffnang Latest

Monday, July 20, 2009

Koh Samui - Big Budha

Big Budha – The Buddha That Built for Tourist.

Agak jauh gak la rupanya Big Buddha ni. Tapi tak susah nak cari. Cuaca agak mendung. Alamak, ni yang tak best ni! Datang pulau nak mendung-mendung plak! Tak cun la gambar nanti! Eiiii! Sampai kat pintu gerbang, I asked hubby to stop at the side of the road. “Benti, benti, I nak amik gambar!” Malangnya hubby dah melelong-lelong tak reti nak benti dengan cara yang betul sebab jalan tu berlopak-lopak! Hahaha! Alih-alih, dah terlepas masuk, so nampak belah belakang dia je. Hmmph, tak payah la.

Terus lagi, dari jauh dah nampak dah Big Buddha tu. Jalan berlopak-lopak. Sambil dok ‘wooo woooo woooo” hubby dok elak-elak bak mat rempit yang mencilok tepi kereta kat KL (padahal kat situ takde keta langsung). Kiri kanan laut. I dah gerun je kang ada yang terjun laut ni kanggggg! Hahaha! Tapi berjaya gak sampai ke depan Big Buddha. Kat belah kanan tu ada la patung-patung macam ikan duyung la ape la. Ala-ala Bali gak diorang ni, cuma sini Buddha, sana Hindu.
Park motor depan kedai, terasa nak berak la pulakkkkkk! Eiiiii! Mana la nak cari toilet kat kampung niiiiii! Ha! Ada café! Belasah je la! I suh hubby order air, minum. Nasib baik la toilet bersih and ada paip air! Lega. “Wah…minum pe?” I tengok hubby sedap je minum air koko. “Tah…cappuccino Siam…” lawak tul. I order mineral water je, senang nak bawak berjalan nanti.
Then kitorang masuk. Ha, nasib baik tak kena bayar. Kalo kat Bali ni, semua benda dah kena bayar. Sini macam “on sedekah basis” la…hahaha! Kiri kanan ada patung. Kat tangga je dan ada dua ekor naga ijau yang sangat panjang, sepanjang tangga tu. Kena bukak kasut. Patu ada 7 bekas apetah, with its own bentuk tokong, ikut hari. From Monday to Sunday. Tatau la apa ada dalam tu.Bukak kasut, naik. Amik gambar. Hubby dah naik. I saje naik slow-slow sebab panas tangga tu. Patu nak amik la gambar sendri, macam biasa. Patu ada plak mat saleh ni offer nak tolong amikkan gambar. Laaaaa…I terer amik sendri laaaa…takpe, takpe (dalam hati je la kan). Patu naik menuju puncak ke arah Buddha yang senyum tak senyum tu. Kat blakang kepala dia ada naga melintang. Sampai atas, tengok omputih ni dok sembah. Diorang ni semua benda diorang sembah. Tah pape tul. Hahaha!Big Buddha ni sangat besar. Locals bina memang untuk tourist pay their respect. Tatau la emas ke apa, tapi memang banyak la bertempek kertas-kertas emas kecik-kecik tu kat bawah dia. Kiri kanan dia ada leaning Buddha and few other statues. Monyet pun ada. Keliling dia pulak ada loceng besar-besarrrrrrrr and each of them semua bunyi lain-lain. Angin plak kuat, sedap, sejuk je. Sambil-sambil tu kedengaran lagu-lagu suci and sami dok chanting Buddha’s mantra. Masa untuk sembahyang diorang la kot.
Turun balik, singgah kat kedai-kedai sekitar Big Buddha tu. Banyak baju color putih macam baju pantai tuuuuuuuuuuuuu!!! Ya Allah, dah la baju-baju camni yang I cari sangat kat KL! I bought one at my office area for RM65.00 yang mana kat sini jual 350B je bersamaan dengan RM35.00???!!! Sungguh tidak adil! Ni yang nak buat bisnes ni!!!

Tapi I tak beli. Hujan tetiba turun rintik-rintik. Ada lagi dua tempat nak pegi. So kitorang blah dulu. Baju-baju tadi, masih bermain-main di kepala otakku…aihhhhh! Nak beli ke tak niiiiii!!! “Ayang, kiri ke kanan?” hubby once again, mengganggu imaginasiku. “Ha, kiri…kita kena lalu Chaweng Beach, patu sampai Lamai Beach…sebab Hin Ta Hin Yai tu kat Lamai Beach.”

2 holler:

Ely Hasrul said...

napa tak beli?????????????????

biqque said...

tungguuuuuuuuuuuuuu :D

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog