Nuffnang Latest

Monday, July 20, 2009

Koh Samui - Petcharat Marina

Petcharat Marina - The Tour and Jetty.
Pagi tu hujan lebat selebat-lebatnya siap guruh! Masa tu baru kul 2.00am. Arghhhhhhh camne nak gi island hopping niiiiiii! Tak dulik! Tido balik! Malas nak angkat bikini semalam, biar ar…bukan nak pakai dah pun.

Kul 6.00am hubby kejutkan. Dia mandi, I tak…hehehe! Ala, nanti nak mandi laut gak kannnnn. So siap-siap and turun breakfast. Ada nasik goreng, bihun goreng, PORK, HAM, BACON, telur mata, bubur nasik, stuffed tomatoes, grilled potatoes, cereal, buah-buahan, salad, roti dan semua makanan biasa hotel. Hmmm…nasik goreng ngan telur je la. Tapi I macam biasa, salad and cereals tetap menjadi makanan tambahan.
Lepas makan, kitorang gi amik gambar kat tepi pantai, depan hotel. Every hotel has its own swimming area kira cam private beach sendri ar. Tapi tak de orang pun mandi awal-awal ni. Kat area tu, kapal layar persendirian banyak. Tengok awan, mendung. Alaaaaa…camne ni…amik gambar dulu lah!
Then kitorang antar balik motor smalam. Then pegi kat counter island hopping tu (dalam hotel ni jugak). Semalam pompuan tu cakap Thai ngan kitorang. Again, orang yang ke 4000 kot cakap kitorang ni orang Thai, especially I. Finnnnnneeeeee! Lepas cakap kitorang dari Malaysia, baru la dia cakap English. Seb baik pandai speaking. Patu kitorang tanya, Samui dengan Krabi, mana best lagi. Laju je dia jawab Samui best lagi sebab dia orang Samui. Hahaha! Memang laaaa.

Semalam dah bayar, 1500B sorang. Ok la, cheaper than internet price. Seb baik tak book thru internet. Tunggu kat lobi, tak sampai 10 minutes, van pickup datang. Pergh nasib baik sempat berak sume. Naik je van, tak pasan ada orang kat belakangggg skali. Toleh kanan, “Hi, morning…” omputih 6 orang menyapa kitorang. “Morning” kitorang tersenyum sebab tak prasan, kaler van tu dah sama cam dorang hahaha!

Tengok list kat driver tu, ada lagi 4 stops nak amik orang. Rupanya dia collect orang-orang yang nak ke Ang Thong ni dari sekitar hotels di Bophut. Bagus kan service ni? Tapi dia amik kat hotel yang besar-besar je sebab Tour Company ni (Petcharet Marina? Nama I tu!) memang company besar. Kira bukan orang-orang local yang amik murah-murah tepi jalan tu la. Agak lama kat satu hotel ni sebab diorang diberitahu pickup tu kul 8.00am, so diorang cam tak siap-siap lagi. And dalam 14 orang dalam van tu, 10 orang tu je dah cakap German. Patu kitorang, and another 2 tu Japanese. Baru la nampak Asian ko!

Sampai kat Marina tu, setiap couple akan di usher kan oleh sorang beach boy. Sume bleh cakap English, German, French (tak silap). Bagus gile. Patu ada light snack, tapi since kitorang dah kenyang makan breakfast kat hotel, kitorang amik pisang je dua ketul. Bangrak Pier ni dekat dengan Big Buddha, kira dari jetty tu leh nampak la Big Buddha smalam tu. Ada banyak Pier, tengok tour company tu naik ikut jetty mana la.

1 holler:

Thailand said...

Thank you for your useful post.I must say Koh Samui is one of the most popular Thai destinations for tourists, with a variety of beautiful sandy beaches to choose from for sightseeing and relaxation. Traveling there is easy. Tourists may choose to fly directly to the island or travel by land and then take a boat from Surat Thani, where many different types of boat offer ferry services. Four or five days should be spent unwinding on this island.

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog