Nuffnang Latest

Monday, July 20, 2009

Koh Samui - Firefly

“Ayang, bangun…Samui Samui…” hubby woke me up.

Dengan mata yang mengantuk, ku gagahkan jugak. Lucky the bag was packed last night. Mandi, pakai baju, kasi Kiki makan and off to Subang Skypark Terminal. Ni first time ni nak naik Firefly. Naik ATR plak tu, tatau la camne rasa take off ngan touchdown nanti. Mesti terasa abis.


Firefly, A New Experience.
Park kat seberang terminal, naik flyover, cari tempat nak check-in. Suasana baru, so agak kekok kat situ. Breakfast dulu. Sampai counter, ramai gak bratur nak ke Koh Samui. Tengok kiri kanan, Singapore takde orang. Ada la sorang dua naik Firefly gi Alor Setar. Apeda…naik AirAsia la murah. Haha! In queue ke Koh Samui, kitorang je melayu. Lain semua foreigners.
Lepas check-in, masuk departure hall. Masa ni dah nampak dua ketul ATR 72-500 dengan dua kipas kat depan. Bising nak mampus. But kinda cute sebab cantik je color dia. Since all passengers got their own seating, so tak berebut la macam kambing lepas kandang. This type of flight can occupy only 72 passengers. So, kitorang dapat duduk bawah wing kanan.Dah duduk kat dalam flight, tak lah bising sangat. No wonder la diorang cakap focker lagi bising. This one better. Sungguh tepat waktu perjalanan. Pukul 10.00am je terus gerak. Senang gile flight ni buat u-turn, al maklumlah…kecik je kan. Ok, masa untuk take off. Aaaaa…wahhhhhh…best gile sebab tak trasa sangat! Macam naik AirAsia je! Tapiiiiiii bila tengah nak naik tu, agak rasa la goyang-goyang gegar-gegar macam langgar angin. Hahaha! What a new experience!Dah stabil, terus dapat muffin. Cepat gile! Patu dapat orange juice. Tak sampai sejam, dapat lagi satu complimentary drink, hot tea/coffee plak. Bagus! Ni je la kelebihan Firefly. Lagipun, Koh Samui ni adalah destination paling jauh yang Firefly pegi, dalam 2 jam perjalanan pada kelajuan 500kmph. Kalo naik Airbus macam pegi Gold Coast hari tu, mesti kejap je sampai sebab Airbus laju. 800kmph. Hehe!

Tengok bawah, nampak dah Thailand. Kira sambungan dari Malaysia ke Thailand yang laluan atas Kelantan tu kan, serius sangatttttttttt kurus, panjang dan straight. Kiri kanan laluan tu laut. Cun gile! Macamana leh nampak? Sebab ATR ni terbang bawah awan. Tak tinggi sangat macam Airbus. (Banyak pakai minyak nih!) Patu dah terus nampak awan je. Patu laut, laut, laut.

2 holler:

Ely Hasrul said...

beshnyeeee..

BlueEwoke said...

kene try naik firefly nih....cam best jek....

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog