Nuffnang Latest

Wednesday, November 30, 2011

Ladang Tebu Chuping, Perlis

Selepas subuh, kitorang semua bertolak dari rumah Kak Ngah. Penat semalam dari KL tak abis lagi, harini turn aku plak kena drive. Laki aku nak repeat NZ katanya, aku drive, dia amik gambar. Pfft! Cantik ke pemandangan?

Cuaca agak cerah di pagi hari sebab semalam dah hujan kaw-kaw agaknyer. 5 cars in line, Erna (kawan Ida...Ida ni kakak ipar aku) jadi ketua convoy since laki dia orang Perlis. Memula tu aku agak nak baran la sebab dia drive cam hantu. Laju nak mampos! Aku ngan Abah dah geleng kepala sebab kitorang last skali, sebab family aku jenis yang convoy tunggu keta belakang. Nak kena sound gak ni. Hahaha!

Kitorang benti breakfast jap kat Bukit Merah R&R. Bantai apa je yang ada sebab nak kejar sampai ke Perlis, mengikut itinerary yang dah aku sediakan. Tapi hampeh, sebab ramai yang nak berak...maklum la, dah makan, mesti nak berak ye dak...kahkahkah!

Pak Ein kalo tak jumpak nasik, tak sah! Sama la ngan anak dia tuuuuu, tuuuuuu!

Patu kitorang gerak menuju ke Kedah tapi tak masuk la. Masa ni dah nampak banyak keta Thailand. Mula la tak sabar terkinja-kinja, bila la nak sampai. Sedang elok melayan syok, langit dah gelap! Aduhhhhh...ni la padahnyer berjalan hujung tahun!

Sedar tak sedar, Abang dah hilang tah ke mana. Kak Ngah call bagitau, dia gi amik anak sedara dia kat Sungai Petani. Kitorang tunggu kat Gurun nyer R&R. Sampai je situ, Abang dah ada. Mak aih! Laju nyer! (Ye, Ida tu drive cam pemandu F1.) Masa ni jugak, si Erna tu bleh plak accidentttttttttt! Ada keta hentam pintu tepi. Nasib baik minor jer. Sempat la kitorang berposing sementara nak tunggu dia sampai.

Patu aku remind sume orang, jangan bawak laju-laju. Kang tak pasal-pasal sedekah RM300 kat polis.
 Ahli termuda. Baru dua bulan tapi bersaiz 6kg.

Tapi haram...laju jugak la sekali-sekala. Tetiba nampak signboard UUM. Huih, kalo tak, aku dah kena sambung sini tau. Nasib baik batch aku fight gegila tanak gi UUM (MARA nak lempar kitorang kat sini sebab tak dapat antor obersi). Kalo tak, bercakap dengan jin macam Mastika la jawabnyer kitorang. Kihkih!

Patu nampak signboard Bukit Kayu Hitam. Dulu kecik-kecik slalu gi tempat ni. Tapi diorang cakap dah tak best sangat.

Tengok itinerary, memang dah tersasar jauh dah. Baru nak sampai Perlis, yang mana patutnyer kitorang dah sampai Padang Besar. Biasa la...kalo berdua, senang...ni beranak-pinak beramai-ramai, mesti ada lari nyer la...

Masuk jer Perlis, pemandangan bertukar jadi cantik...skitttt la. Cuma langit tak biru. Kalo tak, ada la rupa NZ gamaknyer. Hahaha!

Sampai satu roundabout ni, Abah dah jerit "Ha, jaga...kat roundabout ni amik gambar." Aku yang tengah drive ni tercangak-cangak cari, apa benda la yang nak di tangkap tu. Abah plak guna camera aku. Everytime dia tangkap gambar, kalo dapat snap, dia akan cakap "YES! YES!" bleh??? Patu kalo tak dapat, dia kena perli ngan makcik "Aaaa terlepassss...lambat..." KAHKAHKAH! Aku cam nampak je sok-sok kitorang tua, camtu la gamaknyer. Patu tak bleh blah, dah la guna lcd, dia dok kata "Huih lajunyaaaa, lajunyaaaa!" Abih tu, dah dia tengok tepi, laju laaaaa...

Owh ni rupanya yang dimaksudkan...signboard mengatakan Chuping ni tempat terpanas kat M'sia dan ladang tebu terbesar kat M'sia. Korang ingat diorang tebang satu-satu? Kim salam. Diorang akan bakar satu ladang ni, patu mesin jentolak tu akan sapu habis pukul rata satu ladang ni, KAUT SEMUA, bawak gi kilang. So, kalo rasa gula manis tu, ingat-ingat la skali tikus, ular, lipas, bagai...silap-silap, pekerja bangla pun ada hahaha!

Perjalanan diteruskan lagi dan kitorang tunggu masa je nak benti tepi jalan. Katanya ada menara pandang. But before that, Abah kata akan nampak gunung tetek. HUH? Bengong...tetek besar sebelah d'ohhhhh!
 

Langit masa ni dok kelabu lagi. Kejap-kejap hujan renyai. Aduh...camne nak bergambar niiiii! Tapi kitorang yang sungguh bergambar-tegar ni, turun gak siap bawak topi, payung, jaket. Nak jugak amik gambar. Bukannyer nak datang lagi kan...huihhhhhh memang menghijau la saujana mata memandang. Tah-tah kalo tengok dari atas, ada bentuk macam alien duk buat tu. Hahaha!
 
Tu, pregnant 6 bulan tu. Macam buncit tahap makcik-makcik jer...
 Tu laki aku tu...tah apa yang cuba dilakukan.

(Tunggu nanti aku cite part tertukar laki...kahkahkah!)

Masa nak gerak, sempat la kitorang berposing tepi jalan. Konon nak baring la ape la macam NZ, tapi tak brani sebab keta laju-laju! Hahaha!

Tetiba jumpa custom checkpoint...masa ni sumpah aku tatau nak benti ke hape sebab aku tengok keta lain sume jalan jer...Abah kata diorang nak check orang seludup beras, so buat muka M'sia jer...APA, AKU NI MUKA THAILAND KE??? (Muka local lagi...) Sah-sah muka aku turun dari muka Abah aku. Dia tak sedar agaknyer...hahahaha!


Note : Baca kat sini untuk versi Skin@Ely.

20 holler:

BlueEwoke said...

HAHAHHA BUAT MUKA MALAYSIA!!!! I tengah pikir nih, cara2 nk buat muka Malaysia.. Lawak la Pak Ein nih!!

I baru tau Chuping tu tempat TERPANAS di Malaysia, dulu dlm subject geografi takde cakap plak hahaha..

Biqque said...

na, i pun tatau muka mesia camne, tapi masa pass by tu, i sengih cam kerang busuk patu cakap terima kasih kuat2 dlm bahasa key-elllll...hahaha!

i pun tatau, i tot jelebu negeri sembilan. tapi u pasan tak board tu tulis, sekali tu je PERNAH DIREKODKAN terpanas, so bukan setiap tahun tu...

mikamusz said...

wa.. ko tak "sudi" ke nam masuk UUM, sedih aku biqque, aku produk UUM..kakaka... "ada ke nampak aku bercakap dengan JIN masa kat opis?" tapi serius aku rindu utara... makan sedap, murah.... dan macam - macam lagik....

Lily Riani said...

i pun ingat paling panas kat N9. but betul gak kata biq, once recorded high of 40c, bukan yearly.

tobat lepas nih guna gula pikiq 3 juta kali... u should have emphasize that, skarang byk bende dlm kepala otak aku, cam csi & criminal behaviour dah nih.

gambar dari balai tinjau tuh lawaa siut, it matahari cerah sure NZ abis

mana gamba muka mesia ko biq!? ehhehe... aku gi melaka, kena tahan polis ingat aku indon, gi portugis settlement dar skolah sampai dah besau panjang, depa org local tahan and insist aku or serani/portugis. siap tunjuk IC. diarang tanya salahsilah lagi... pegi 4 kali, 4 kali kene tahan... skrang duk dlm kete jek..

Biqque said...

mus, takde la...kitorang kan konon cas amareka hahaha! masa tu gile glamer la, sbb tu tanak gi utagha...

lily, maka kurangkan gula ye :D kena tahan? tak pasal2 hahahaha!

Janggel said...

Hamboihhh! Misteri habis entry ko ni ye biqque!!!!! Takpe aku masih sabar menanti....*sambil hentak2 pale kat meja.

Makcik Ely tu betoi ke dah pegnen 6 bulan? awat macam 9 bulan dah? hehehe kawan aku kat opis ni pegnen 6 bulan leh pakai baju fit2 lagi...nampak selim je? ahaksss...*larikkkk

kemang said...

ooiii... mati la kalo baring, kena lenyek x sia2 je nanti ! ahha

part tertukor laki??? guane tu?

bdk2 @ John said...

ya ALLAH..lawakkk la ko punye entry ni. adekah pak ein the way die cakap mcm ko jugak biqque? musykil aku jap...

btw,aku dulu blajar kat mrsm beseri. ape mcm? beseri tak muka ku? LOL..kat perlis mmg panaihhh ler sepanjang tahun. ibarat duk negeri 4 musim gitu. hahah. nk berbogel je dulu sbb panas plus duk mandi air kapur smpai rambut keras kejung tau!

Ely Hasrul said...

Pak Ein lagik hebat!! hahahaha

Janggel!! siapp kauuuu!!!!

iye, tolong ceritakan part tertuko laki itewww.. ade gambo sbg bukti..

Ayanggggg...

Biqque said...

ala janggel, mak propa je lebih hahaha!

kemang, sbb tu tak brani nak baring...kotor plak tu! nanti aku cite part tukor laki tu, tak sampai lagi part tu hahaha!

john, lebih kurang la kot aku ngan pak aku, cuma aku stock lawak comey skit (bleargh!) aku lalu mrsm berseri tu, serius aku tak tau camne la korang nak fly...takde tempat kot nak fly hahaha! ko mmg seri nok, dah nama pun anak ikan makkkkk :D

skin, mmg ada gambar! kahkahkah!

fatt said...

skrg aku dah tau camne ko bleh jadi gini...sbb Pak Ein! hehehe...

kannn...dah eksiden..rempit lagi! aku kan kalau jalan dgn org yg suka rempit tp gatai nak lead ni aku akan biar jek...lantak dia la nak speed, ujung2 dia kena jgk tunggu aku kat mana2 simpan...hahaha...so tak guna ko speed ke ape sbb ujung2 kena tunggu aku. so skrg sape bos? aku la kan! hahahaha...so jgn merempit. nyawa ni 1 jek, bkn 7 mcm kucing...kdg2 aku rasa org speed ni tak pakai otak...klu eksiden mati terus takpe, klu cacat ke tak nyusah org lain pastu?

pikir jom pikir...

BlueEwoke said...

PANAS! PANAS! PANAS!! (intonasi Melodi) - utk part tertukor laki hahahah

Betui kata fatt tu, nyawa bukan 7, tapi 1 heheheh..tak sabor nk konvoi ramai2 ke ganu kite nih hahaha (harap2 jadi la trip redang nih)

Biqque said...

ha sbb tu la aku akan hilightkan nanti bila kita nak convoy ke redang ye...

rules no. 1 - DO NOT break the rules!
rules no. 2 - marshal KENA tgk keta belakang, cukup sume baru jalan/potong
rules no. 3 - apa2 nak buat/benti, KENA roger marshal

hahaha na, part tukar tu ada adegan PEGANG ok!

AKO @ retna said...

hahahah klakar arr ABAH ko biqque!! giler sporting!

OK ok dah leh bayangkan segala pangai ko mmg datangnya dari Pak Ein :p

eh eh erkk psstt mmg kat perlis ada kisah ldang tebu tu ek? erkkk siyes x tau erk ke ako yg x amek tau ek??

garu kepala japss

Anonymous said...

kalau budget nak baring-baring macam NZ, silalah minta bantuan polis buat road block dulu. tidak tak pasai-pasai badan cam lempeng.


zany

Ely Hasrul said...

eh mana komen aku? hilang? .. fatt bukan legend kata kucing ade 9 nyawa ker?

huishh Redang tolong lah jadik! patu aku nk buat sticker kete dari jauh nmpak.. patu nk letak reben cam rombongan org kawen kahkahakhakhakahkah

3plepl8 said...

siang2 pun bleh tertukar laki ke? ish ish....

yeah, redang, tunggu ko di sana!

Biqque said...

komen yg mana skin? tu ada je kat atas...

haah redang KENA make sure jadi :D

zany, hahahaha siap panggil polis suh jaga jalan...silap2 tido lokap aku satu family hahaha!

ako, aku baru tau gak pasal ladang tu, tenkiu to pakcik gugel...pak ein tu mmg gegila gak...kalo ko tgk dia main bola tampar air tu, siap benam2kan kepala orang lagi tau! kejam!

Biqque said...

ate, dah lakinyer duk dihujunggggg hahaha! tu la penangan baju samaaaaaaaaaa! hahahaha!

masMZ said...

Biqque,

Aku suka gila pemandangan Felda Chuping... Lantaklarrr berhenti tepi jalan, orang nak hon-hon pun... Kami berhenti jugak... Haahahaha...

Felda Chuping versi aku kat sini
http://masmz.blogspot.com/2009/11/felda-chuping-perlis-scenic.html

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog