Nuffnang Latest

Tuesday, November 22, 2011

TAHNIAH HARIMAU MUDA!

Nak tau camne aku tengok bola semalam? Aku duduk bersila atas coffee table, 8 jengkal je dari TV, sambil peluk bantal, yang sesekali aku terlompat berdiri sambil katok sofa! Hahaha! Stress gile ok! Masa menang tu aku ngan laki aku terlompat-lompat berpelukan, nasib baik tak bocor lantai umah.

Lagi tak bleh blah, time penalti. Setiap sepakan Malaysia, aku akan mencangkung blakang sofa, dan aku jengok skitttttttttttt je. Sambil-sambil tu aku dok berdoa pada Allah, demi maruah, tolong la bagi Malaysia menang.

Speaking of doa, hampir setiap kali Indonesia amik free kick or corner, aku akan mintak doa kat Allah, tolong la jangan bagi masuk. Sebab apa? Sebab aku tau Malaysia punya defend ngan striker, dua-dua tak bleh pakai.

First half memang sistematik. Bola melekat kat kaki, passing pun cantik. Masuk second half, dah main macam taik balik, style dulu-dulu yang masa orang benci gile kat bola Malaysia. Dah memang nampak gaya macam nak main penalti je bebudak ni.

Nasib baik la si Apek tu memang jenis terer baca bola and kekadang bleh save bola. Sabit Safee Sali tu takde jer, kalo dia muda lagi, kompom-kompom dia leh score! Fakri dengan Asra memang tak bleh pakai. Jenuh berbuih mulut aku macam “si menteri” tu dok maki hamun diorang. Sama la dengan Thamil tu. Malaysia ni pun, kena belajar, jangan dok counter dari belakang! Bodoh tul tau...buat orang sakit hati jer.

Badrol memang bagus la sebagai kapten. Memang dia turun naik, passing bola pun keras nak bandingkan ngan bebudak lain. Ada masa depan ni budak ni. Muslim dengan Irfan, kekadang ok, kekadang cam sampah.

Malaysia ni serius kena ada tiga team sebenarnya. Dah kena readykan bebudak bawah 19 untuk cover bebudak Harimau Muda yang akan masuk team Harimau Tua nanti. Hahaha! Takde la, pi la scout bebudak kat skolah menengah nun, ramai pe yang nak main bola.

Game semalam, yang paling aku suka, ialah commentator. Zainal Abidin Rawop! Co-commentator Razif Ismail. Diorang ni kat Astrol 801. Dari mula game, Zainal dah sulam-sulam dengan ayat-ayat yang bunyi cam dia bengang gile dengan Indonesia. Tatau la kot-kot diorang “kena” kat sana ke apa.

Tapi kelakar la…beberapa statement dia yang buat aku ngan laki aku gelak sakan,

“Ulang tayang la 10 kali, pengadil tetap meneruskan perlawanan”
(Konon terkena bola kat tangan pemain Malaysia masa buat wall)

“Duduk la kat situ lama-lama, takde siapa yang peduli”
(Pemain Indonesia berlakon sakit pegang telo.)

“Kadangkala pengadil juga tertipu”
(Pemain Indonesia berlakon tersembam kat petak penalti)

“Biarlah stadium kosong, namun Malaysia mahu meraikan kemenangan ini”
(Masa Malaysia baru menang)

“Biarlah menang penalti, yang pasti, Malaysia menang”
(Masa Malaysia baru menang)

“Sebelum ini harimau telah gigit sayap kanan, kini sayap kanan pula, habis bulu garuda”
(Tapi gambar ni harimau gigit kepala garuda...hehehe!)

Apa-apa pun, harap-harap, pemain Malaysia tak leka la pasni...jangan ingat hebat, patu kang kalah je ada alasan, menang plak jadi malas. Tengok pemain Indonesia, tiga sekawan Papua tu sume terer-terer tau. Diorang passing bola semua dapat kat kawan. Patu laju je cari bola. And guess what, diorang tak yah pun training luar negara. Korang, dapat main kat Slovakia lagi. Ok?

Nak baca paper online Indonesia la pasni! :D

13 holler:

nasha sanza said...

ya betuln tu..bangga jugak dapat kalahkan indon!

YanTie AhMad said...

aku tgk kat dewan utama UTM (yang selalu wat konvo tu)..meriah nk mampus sampai abeh suara..student indon pun ramai gak...sama naik jek...kalah stadium palembang la..punya la meriah siap ada rebana ubi.!!...haha..

Biqque said...

huyuh yantie! serius? best gile!

nasha, tu ar...lawan untuk maruah sebenarnya tu...

Anonymous said...

memang ramai yg nak main bola termasuklah anak akak, tapikan Msia ni biasa la kan, macam badminton gak, tunggu yg sedia ada kertu baru terketaq-ketaq dok mencari. yang sedia ada tu mainlah pagi petang siang malam, macam tak cukup orang dah. bukan depa tak dak duit nak buat banyak team.

zany

Janggel said...

Fuh gigih ko buat ulasa kan!!!

Aku pon duduk beberapa jengkal dari tb tau, tapi beralaskan tilam dunlop! Ahaks..bile lompat2 rasa selesa je.

Pastu katup telinga tamau dengar sorakan indon, dalam hati baca Ayat Kursi tanpa henti doa bagi malaysia menang...heheheh

Tapi smalam memang perlawanan paling lama aku penah rasa. Keji betol, buat sakit jantung tau...siap bersepah2 dah jantung atas tilam, pastu naseb bek menang, leh kutip balik jantung tu.

Paling best tengok muka penyokong indon yang bertenggek tepi pagar, buat muka lahanat..... padan muka. Sape suruhtak hormat negara org lain, sapa suruh hati busuk! Even setan , jin jembalang diorang pon tak leh lawan kekuasaan Allah. Allah maha kaya!

sekian, wassalam.

fatt said...

sorila aku tertido masa tu so i dono what happen. aku sedar je dah pukul 1.30am...tau2 dah ada result. eniwei, baguslah menang..kalau tak malu tu weh...bak katanya kalau menang swimming dgn menang bola ni beza byk jgk...maklumlah musuh tradisi.

tapi aku hrp pasni dorg tak leka, tapi aku memang terhibur la baca komen2 berapi kat twitter...hahaha...lol! adui...

Biqque said...

zany, mesia ni musim...tengah hangat badminton, sumeeee main badminton...skang orang dah menaruh minat dan kepercayaan kat bola mesia, sumeeee brani dah pakai baju kuning itam tu :D

janggel, aku bleh kena darah tinggi tau smlm, serius! cam laki mintak kawin lain pun ada hahahaha! tu ar, muka sorang2 tak bleh blah, mulut terkumat-kamit, nasib baik Allah tlg kita :D

fatt, ha bangun dah ko! ko pengsan dah brapa ari ni??? smlm tu ibu segala emas katanya...1 emas bak 100 pingat ko! hahahaha!

Ely Hasrul said...

aku blk smlm start nk take off steward announce congrats to team harimau muda.. sume dok tepok sorak2 alih2 pilotnye indon hahahhaa xtau la betol ke dak tp nama indon habis..

paling lawak time dh menang si razif tu diminta komen psl sume sepak penalti tuh.. time yg last mesia masuk tu direct aje dia ckp 'xkesah la tendang mcm mana, dh masuk yg penting menang' kahkahkahkahkah betol la ckp xyah nk komen2 dh menang abis cite hahahaha

Biqque said...

haah tu la, dia ckp janji masuk n menang hahahaha! best gile!

seb beik pilot tu tak sakit jiwa...kalo tak mesti dia buat cam rollercoaster :D

fatt said...

ely, betoi ke pilot tu org indon? gile troll habis...nasib baik dia tak bwk langgo gunung ke hape..ala2 kamikaze gitu...hahaha

Biqque said...

huyuh! kusssss semangat...aku takut siut pikir pasal kapei terobang ni!

Ely Hasrul said...

huish fatt ko jgn.. aritu aku siap bgtau cabin crew compliment to pilot tau dia nye landing mmg terbaek lah! sungguh jaranggg dpt melanding sesmooth itu..

and yes dia xbuat roller coaster tapi dia buat tawaf kat udara tp xcukup la 7kali sbbnye memasing tunggu q nk land.. hihihi.. aku seram aje leh nmpak kapal lain dari jauh duh q jugak.. tingat cite terorist yg amik epot patu xkasik kapal land huhuhu..

ok pengaruh tv

BlueEwoke said...

ok jom ramai2 buat tekan tubi, boleh ramai2 pakai bikini nanti huhuhuhu.. banyak lagi masa ni, sempat2..

Ha Biq, udah2 la kambing ke laut ke, daging terbang ke, ayam terlentang ke..kang bikini ke mana, ayam/daging ke manaaaaaaa...HAHAHAHAH

(tiba2 rase nak makan cendul petang nih..uhukss)

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog