Nuffnang Latest

Monday, November 21, 2011

Game Untuk Family Day Pak Ein

Untuk memeriahkan lagi Family Day Pak Ein, kitorang plan nak buat game bodo-bodo.  Hadiah semua aku dah beli siap-siap aritu sebab setiap family, aku kutip RM20. Aku sponsor badge Family Day je tahun ni! (Ye la, nak sponsor hotel macam dulu, parah aku!)

Though this year tak seramai masa Family Day ke Pangkor, tapi lebih ramai dari Family Day ke Genting. Dewasa ada 13 orang (abang ipar yang sulung tak join), kanak-kanak ada 9 orang, budak kecik ada 2 orang. This year, ada dua family extra, yakni pasangan Skin dengan pasangan Erna. Sayang sungguh pasangan Chawana tak dapat join. Cis!

So mak pak, sila persiapkan diri anda, sekaligus askar-askar yang akan bertempur untuk korang ye. Aku ngan laki aku akan jadi pengadil dan photographer. Tapi game untuk dewasa, kitorang nak main! (Dalam kepala dah ada strategi nihhhhh!)

This will be the games that we gonna play at the private beach of Copthorne Penang. Harap-harap jangan la hujan...kalo hujan, terpaksa la main kat bawah bumbung tepi pool or dalam bilik je...

Kategori Budak Kecik
1) Cari dan Kutip.
- Bebudak kena cari 3 barang yang tertera dalam list, tak kisah la barang tu dari around that area or dari mak pak diorang or orang dewasa yang lain.
- Mak pak bleh tolong anak tu carikan tapi anak tu yang kena pegang.
- Sape paling tepat dan cepat, menang.
- Hadiah X 2.

2) Korek dan Isi.
- Bebudak kena korek pasir dan isi dalam bekas sampai penuh.
- Mak pak bleh tolong guide anak tu tapi anak tu je yang kena buat.
- Sape penuhkan dulu, menang.
- Hadiah X 2.

Note : Challenge nyer terletak pada budak kecik tu sendri. Nasib la kalo budak kecik tu moody, ikut kepala dia jer nak layan ke tak, ha kalah la anak korang.

Kategori Kanak-Kanak
1) Cari dan Kutip.
- Bebudak kena cari 5 barang yang tertera dalam list, tak kisah la barang tu dari around that area or dari mak pak diorang or orang dewasa yang lain.
- Sape paling tepat dan cepat, menang.
- Hadiah X 2.

2) Botol dan Air.
- Bebudak kena isi air dalam botol guna span, dalam masa 2 minit. Jarak air dengan botol lebih kurang 4 meter.
- Handicap 15 saat diberikan pada budak bersaiz kecik skit.
- Sape paling banyak air dalam botol, menang.
- Hadiah X 2.

3) Korek dan Kambus.
- Bebudak kena korek timbunan pasir yang ada barang berwarna.
- Setiap budak, satu kaler, 3 barang. Hanya amik kaler yang dia punya je, kalo bukan kaler dia, kena tanam balik, so that bebudak lain tak senang2 nak jumpa kaler dia. If tak tanam, disqualified.
- Sape paling cepat dan cukup 3 barang, menang.
- Hadiah X 2.

4) Gagau dan Teka.
- Bebudak kena gagau barang dalam kotak, dan bisik ke telinga pengadil.
- Sape paling tepat dan cepat, menang.
- Hadiah X 2.

5) Tiup dan Pecah.
- Bebudak kena tiup belon dan duduk atas belon tu sampai pecah.
- Sape pecahkan dulu, menang.
- Hadiah X 2.

6) Buta dan Makan.
- Bebudak kena tutup mata dan jalan ke arah pisang dan makan.
- Orang dewasa akan kasi arahan camne nak jalan ke arah pisang tu. Pisang tu plak orang dewasa yang pegang, tapi orang tu kena pegang pisang kat blakang dia, so that dia tak tolong suap.
- Sape makan abis dan cepat sampai ke garisan penamat, menang.
- Hadiah X 2.

Note : Challenge nyer terletak pada  bebudak tu sendri. Saiz badan dan size otak jugak memainkan peranan. Tapi aku bet, ada mak pak yang gaduh ni kalo anak dia tak menang. Hahaha!

Kategori Orang Dewasa
1) Lukis dan Teka.
- Budak 7 tahun akan diberikan tajuk dan lukis gambar tersebut. Orang dewasa kena teka apa benda yang dilukis tu. Mana tau, mintak ayam, lukis kambing.
- Sape tepat dan cepat, menang.
- Hadiah X 2.

2) Straw dan Getah.
- Pasangan kena pass getah ikat belacan tu melalui straw mengguna mulut. Kira macam mouth to mouth la tapi ada straw. Tangan semestinya kena ikat kat blakang.
- Pasangan mesti mengadap garisan penamat everytime nak pass kan getah tu.
- Takde rules. Pepandai la cari strategi. Kalo getah jatuh, disqualified.
- Sape getah tak jatuh dan sampai ke garisan penamat dulu, menang.
- Hadiah X 2.


3) Laki dan Bini. (Tambahan baru.)
- Pasangan kena jawab dengan tepat setiap soalan.
- Tangan kanan utk laki, tangan kiri utk bini. Laki bini kena berpaling, supaya tatau tangan mana yg diangkat. Kena jawab serentak.
- Paling banyak sama, menang.
- Hadiah X 1.

Note : Challenge nyer terletak pada game tu sendri sebab memang guna strategy abis! Buat la camne pun, janji menang. Silap aribulan, ada yang main jahat nih! 

So, to Family Pak Ein, are you readyyyyyyyy???

22 holler:

Janggel said...

Fuyoooo dah boleh bukak event company ni!

Biqque said...

tu la, janggel, aku nak sgt keje buat event2 ni...tapi takde sape nak amik aku...sob sob!

BlueEwoke said...

Wahh banyak nye game, ni kalau Aqilah masuk ni, confirm dia sapu semua hadiah hahahah..(nasib baik Aqilah tak dpt join, so ada chance la semua orang huhuhuhu)

Takpe, pasal event2 tu, nanti kalau jadi redang kita tu, kitorg lantik la u jadi event manager..

Janggel said...

Setuju! Kami lantik biqque jadi event manager!

Biqque said...

redang tu fatt kena jadi penghulu kampung :D aku tok siak jer...hahaha!

AKO @ retna said...

perghh dasat wwooo...
psstt sok family day dept ako, ko jf organizer ek :p

Lily Riani said...

reminded of me, i slalu buat gak but the last 2 year my aunt hse renovat-ing soooo tak de dah ler... i patut ajar u ghostbuster game... u akan ketawa cam giler. or buat 2 team, main bola sepak pakai kain pelekat and binoculars. lawak siut.

AKO @ retna said...

Lily,
bola sepak pakai kain pelikat sounds interesting hahahaa... gud idea ni ;)

Biqque said...

lily, tak leh nak physical game sgt...family asthma hahaha!

babyarisha said...

bab getah gn straw tuh kalau jatuh xkn le disqualified terus.. main je bagi timing.. dlm 2mins team mana leh kumpul getah paling banyak.. sure mencabar...

Biqque said...

takut tak cukup masa lin, skang plak musim ujan...tatau lagi nak main petang or pagi...

Anonymous said...

Game getah tu kalau jatuh leh kutip pastu sambung balik.. Cuma temponye jd lambat la sikit..hahaha

Biqque said...

kang jatuh, percaya la, ada yang guna jari patu menipu terus gerak kedepan...hahahaha!

takpe, kita tgk nanti camne :D

Ely Hasrul said...

nnti aku suh sami pektis tp bukan tis yr lagik ramai ke dr Pangkor?

Biqque said...

pangkor kak saba tak ikut kan...tapi abang isa ngn kak ina datang...patu kawan2 abah tu...ye kot...

fatt said...

aku kalau nak gi redang nti aku nak suh biqque organize game2 ni..aku take part aje...hai cptlah 2012..bleh kita planning trip globetrotter ni...tak sabor dah ni

Biqque said...

ha cantekkkkkk! spin the bottle bebeh! hahaha! *moncong molot nak cium fatt*

tu ar fatt, GILE LAMBAT WEH! arghhhhh...kitorang dari dulu nak buat benda ni...

rikatakiz kameikato said...

Klu aku nk amek bape kne bayar tu biqque?

rikatakiz kameikato said...

Blh wasap no ni x ? 0179912017

rikatakiz kameikato said...

Blh wasap no ni x ? 0179912017

rikatakiz kameikato said...

Klu aku nk amek bape kne bayar tu biqque?

Biqque said...

rikatakiz kameikato, amik ape tu? :D

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog