Nuffnang Latest

Tuesday, August 11, 2009

I Took H1N1 Vaccine. Have U?

Both, hubby and I have taken H1N1 vaccine. We decided to take it memandangkan kitorang dua-dua dah kena flu, patu makin ramai plak yang arwah, and also, we are going to Medan this coming weekend. (Masa pegi Samui, tak amik pun.)

Betul ke H1N1 vaccine?
Bukan kata end of this year baru sampai ke?
Or the one that we took tu actually for seasonal flu?

Ok...tak kisah la apa orang kata, but what we saw on the sign posted on the clinic's door, plus, confirmed by the doc himself, IT IS H1N1 vaccine! Mana doc tu dapat? Wallahualam. Doc kata this vaccine will prevent us from getting any H1N1 virus for a year. Vaccine ni macam seasonal flu vaccine yang orang dok amik untuk ke Mekah tu, cuma, vaccine ni KHAS untuk H1N1 je. (Vaccine yang seasonal flu tu ada macam-macam antivirus, termasuk la tetanus la ape la bagai.)

I checked kat internet, memang vaccine ni sebenarnya dah ada. Diorang guna vaccine ni khas untuk frontliners, iaitu pada pigs breeder and the piggies itself (err...I tak ternak babi, and of course I bukan babi!!!) Might not be the latest vaccine, but it is H1N1 la...and its already available in selected clinics.

Another thing that orang dok question, adakah vaccine ni tamiflu? Tidak, kerana vaccine ni bukan tablet, dan ianya bukan untuk cure kan sape yang kena H1N1 ye. Ianya hanya untuk PREVENT from us daripada kena virus itu.

Harga? RM78 kat the only clinic at Ekuin Park. Kaedahnyer? Cucuks kats bontots! Clinic lain kat area tu, takde. Either habis, or doc dia tak terer untuk dapatkan stock. Haha! (Doc ni doc melayu, mesti cable kuat niiiiii!)

4 holler:

dibitz said...

klinik mana weh.. mega? fatimah? kak rozy o donel?

biqque said...

poliklinik siti/nor fatimah 22 jam sederet dgn klinik mega mahal tu...

Ely Hasrul said...

kat idzham sini papi tnya rm81 gitu tp xdek stok ke ape..

nk kena amik nih

BlueEwoke said...

harus di amik nih (ok dah set kt reminder) heehhee

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog