Nuffnang Latest

Tuesday, August 4, 2009

Hak Individu Itu Hak Siapa?

Bila cakap pasal hak, I SANGAT particular. For me, hak suami, hak isteri, hak mak mentua, hak sesiapa saja, it goes back to basic, which is hak INDIVIDU.

Apa hak suami, untuk perli isteri dia yang ada kesulitan untuk beranak?
(Ko tau ke dari awal bini ko ada problem tu? If tau, nape kawin jugak. If tak tau, then kenapa tak leh cari jalan lain utk cuba, usaha, mengatasinya, or terima je lah kuasa Tuhan? Nak I cakap, awal-awal tak nak 'test' bini ko, bodoh! Camtu? Ko plak dah gi test ke ko tu tak mandul? Sperm banyak? Aktif? Kepala ekor sume ada? Yang ko emo pasal nak anak, ko ingat bini ko tak emo? Tak stress? Ko sorang je ada perasaan? Bini ko? Lori? Bas? Yang ko bleh langgar lari je macam benda takde perasaan? Laki ape camni, tak backing bini! Tah-tah, Tuhan memang tak kasi bini ko branak, sebab taknak anak tu dapat bapak yang macam ko!)

Apa hak ibu mentua, untuk kata menantu dia tak boleh beranak?
(Mentang-mentang ko boleh branak, ko ingat ko hebat? Ko tak pikir benda lain yang Tuhan akan tarik? Ko tak pikir benda ni bleh jadi kat anak perempuan ko yang lain? Ko tak pikir ke tah-tah anak ko yang bermasalah? Ko tak pikir ko tu akan monopos? Ko tak pikir perasaan besan ko? Nak cakap pasal keturunan, ko sape nak confirm salah silah keturunan orang? Kaji purba atau kaji bumi? Ko lagi hebat dari Tuhan ke sampai tau menantu ko bleh branak ke tak, brapa banyak and apa jantina bakal anak dia? Nak cucu? Bleh...sama-sama turun padang. Kasi duit, suh anak menantu ko buat test, buat invitro pejadah yang riban-riban tu. Anytime je bleh dapat! Tapi ko harus ingat, Tuhan Allah tu jugakkkk yang kena approvekan!)

Apa hak isteri, untuk menerima je apa yang suami atau mak mentua kata kat dia?
(Senang cite, tak suruh pun biadap atau lawan cakap suami, tak suruh pun ko bermasam muka dengan mak mentua, tapi if u, urself don't feel sorry to urself, don't expect other people to feel sorry for u! Ko nak berubah ke tak? Ko nak usaha ke tak? Mana letaknye hak ko sebagai manusia? Sebagai perempuan? Kat jamban? Ko pikir laki ko sedih, kecik hati, tapi ko punya sedih, kecik hati, ko ada kisah? Wake up! Samada laki ko bodoh, or ko yang bodoh, or mak mentua ko yang bodoh! Sape tak nak anak? Bohsia je taknak anak I rasa, sebab tu dibuang-buang. If dah nyata ko ada sakit itu ini, cuba la lagi. Banyak cara leh buat. Nak ngan tak je. If dah usaha sampai dah nak mati, tak bleh jugak, terima je la. Dah ketentuan Tuhan. Takde takdir-takdir nyer, it is written! Susah sangat, kawin je ngan laki yang tak nak anak. Or kawin ngan laki lain, mana tau dapat anak?)

~

I really can't accept if ada perempuan/isteri yang terima je, pasrah je, takpe la itu takpe la ini, nak buat macamana dah nasib, bila laki atau mak mentua or sape-sape je la yang mengata pasal diri dia. I know, it is easy to say than do. Kita tak rasa macam apa yang orang tu rasa. Tapi ko takde maruah ke? Ko takde hati dan perasaan ke? Ko tak nampak ke kedudukan ko kat mana? Ko rela biarkan diri ditindas? Ko tak rasa nak ubah apa-apa ke? Ko cuba tak? Cuba paham, cuba cakap, cuba bincang, cuba ajar. Ni belum ada anak, if ada anak, then laki buat hal, ko boleh terima? Masa tu pikir takut anak takde bapak plak kan? Orang-orang camni la yang patut kena kaunseling, atau pegi team building, atau kem bina semangat! Slap her right in the face! Agar sedar diri, sedar ruang! Ni bukan zaman hamba abdi!

Remember...Allah is great! He gives u anything in a snap, and He takes it back in a glance. Whoever yang mengata ciptaan dan kejadian Tuhan, umpama dia mengutuk ciptaan dan kejadian Tuhan. Percayalah pada qada' dan qadar. Yang ko mengata tu bini ko tau tak. BINI KO, BAHLOL! KO INGAT BINI KO MARIAM KE? Sedarlah, kita hanya mampu merancang, Tuhan yang tentukan. Tak semua orang bernasib baik. Tak semua orang berada di kedudukan yang tinggi. Itulah kitaran hidup. If tak sedar diri jugak, amik air sembahyang, angkat doa, pegi tanya itu Tuhan Allah sendili laaaaa! Nanti lu tau la kena kilat ke, panah petir ke, telima saje lorrr!

Anyway, ayang, I luv you...mintak-mintak kita sedar diri, sedar ruang...Medan nyer info bila nak kasi? Wink wink!

6 holler:

BlueEwoke said...

I bace u nye post ni memang power habis. Betul sangat u ckp!!! tak patut la senario2 yg u mentioned tu berlaku pada mana2 pasangan,tak kisah la ko sapa pun kan. Dah la kawin suka sama suka, pas tu dh jadi cam ni, suka2 hati je nk ckp/kutuk pasangan sendiri..Masya Allah apa punye orang la cam nih...Langsung diorg tak pikir ke ni semua kerja DIA, hanya DIA je yg tahu.

Tak penah ke diorg nih terpikir, mungkin ada rahmat disebalik ketentuan tuhan yang nih? Tepuk dada tanya selara lagi..

YE MEDAN TRIP SUDAH HAMPIR, mana makluk2 yg nak pegi ke MEDAN tuh, senyap je semua!!! Sabtu ni bawak cookbook tu ke "meeting kite", leh berdiskusi..kang ade plak yang terlupa flight pegi hari ape keh keh keh

Zaff said...

tapi ini takde kena mengena dgn u kan? hahhahaha

Ely Hasrul said...

aku baru aje ckp kt elly..

aku 'takut' nanti aku xleh cover mulut aku sbb aku bukan jenis yg diam ditindas.. haiii mintak simpang hehehehhehe

dibitz said...

"Ko tak pikir ko tu akan menopos?" kahkahkahkahkahhh........ kalau i jumpa mak mertua dia tu mmg i ulang balik ayat tu...

biqque said...

ye na, macam yg kita bincangkan :D

zaff, tidakkkkkkk! tiada kaitan dengan dirikuuuuuu! owh tidakkkkkk! benda ni jadi kat kawan atas kawan.

skin, ye, aku rasa mmg kita atau sape2 pun diantara kita jenis yg ditindas...tapi aku tak sangka la ada lagi pompuan jenis camni...

dib, mari!

elly mustafa said...

ape la mak mentua nyer nih...

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog