Nuffnang Latest

Wednesday, October 19, 2011

Takut Tak If Post Korang Hilang?

Bengkel IT : How to backup your post.

Sempena post John yang ke 100, dan dengan menakutkan John untuk backup sume post dia, maka Fatt pun tertakut sekali. So dengan berbesar hati, teman pun ngajor ler caghe nak backup posts. 
NOTE : Ni cara paling bangang la nak save post korang. Tolak tepi semua software dipasaran ye. Tak perlu nak kutuk aku buta IT plak ye.

Step 1 : Open your blog and Winword.

Step 2 : Go to the oldest year and expand it. Click on the oldest month, to expand it.
In this case, 2008 is the oldest year, and March is the oldest month. March have 8 posts.

Step 3 : At this point, you are in March posts mode (total 8 posts). Point your mouse to the very 1st word in the first post, hold it, and drag to the very last word of the page. 
REMEMBER : I said last word of the page, so by right, all 8 posts should be highlighted la. If nak copy post by post, balik kampung tanam jagung la korang.
 See, amik dari 1st word. In this case, it's the date.
 Continue holding the mouse (right click tau kan?) sampai bawah...
See, until the end of the page. Sometimes, if posts terlalu banyak, you have to click Older posts. Nanti dulu, buat yg mana ada dalam full page ni dulu. Nanti kena repeat buat benda yang sama.

Step 4 : Press Control C to copy or go to Edit - Copy. Make sure the posts are still highlighted ye. Kalo tak, buat penat je.

Step 5 : Reopen Winword and paste it using Control V or Edit - Paste. If ada banyak posts, ulang alik la copy paste, copy paste, copy paste, copy paste, copy paste, copy paste ok??? 
At this stage, if ada pop up tanya pasal nak connect ke Internet ke, Yes kan aje coz nanti semua gambar and link tu akan masuk skali.

Step 6 : Save and name the file to 2008 Mac. Or if tak suka, sukati la nak letak apa, tapi biar yang senang ingat. If by year, senang sok tersusun cantekkkkk jer ha ko nak cari balik.

Boleh? Amalkanlah sebulan sekali ye...tapi kalo post tu sebulan 400, buat la seminggu sekali hahaha!

12 holler:

bdk2 @ John said...

THANK YOU BIQQUE!!! Hahaha...mmg aku cuakkk pun! banyak daahhh tulis nih. kang hilang sume...sedihhh~

btw, mula2 aku baca kat komen blog aku psl winword. aku pun terpikir...ape kejadahnyaa software ni. tak penah dgr pun. hahaha..rupenye microsoft word laaaa weyyy!!! dush..dush!

nanti aku stat copy paste, copy paste... link tu kiranya bila kita tekan still appear gmbr lg la kan?

fatt said...

LIKE! LIKE! LIKE!

terima kaseh Biqque...aku tau ko mmg baik hati *tangan kat dada mata ke atas*

but honestly aku dah panik bila ko ckp pasal ni sbb last time bloglist aku kena malware so sbb tu dah lama aku remove sbb takut berjangkit. so now malware dah hilang so boleh la aku tepek balik bloglist aku...

and again, THANK U. *memuahhh* sloppy kissu....hahahaha

Janggel said...

Ha gigih kau membantu kawan kawan kan! Thanks for share!

Selama ni aku kopi pes dalam notepad je huhuhu lagi bangang ... HeeHeee

bdk2 @ John said...

@Fatt,
apekah maksud *tangan kat dada mata ke atas*? dah lama aku duk cari makna ayat ni...hihi.

pastu kan...post balik post2 ko yg lama2 tu. nk baca!

Janggel said...

Hahaa lawak plak baca soalan John,

Cuba ko buat benda tu John, ko letak dua2 belah tangan ko kat dada, pastu dua2 bijik mata ko tengok syiling sambil goyang2kan sikit pale ko... Hehehee dapat tak maksud tu? Nak efek lebih dramatik buat muka macam jebik2 sket...hahahahaa

Biqque said...

john, sama2 :D mmg patut cuak pun sbb nak2 satu hari nanti ada orang attack blogger haaaaaaaaaaaaaaaaa! laki aku dia ada domain sendri, by right aku duk bawah bumbung dia jer, tapi biasa la bila tester gaduh ngan programmer, balik umah kang tanak masak nasik! hahaha! (ye, laki aku masak kat rumah ye)

winword tu bahasa lama gile olskool sialllllllll hahaha! kalo aku tulis word je kang lagi ko meraban :D

link tu kalo click, dia masih ada save la kat mana target dia, so cam senang la...owh gambar jgn risau, gambar dia akan appear kat dlm winword ko tu! ko tak nampak kat bengkel ni sbb post aku tu takde gambar. PATUTNYER IF POST KO ADA GAMBAR, ADA LA GAMBAR DLM TU DIA COPY PASTE SKALI YE.

fatt, like like like jugak! mmg, malware lagi teruk kang abis dia kaco. bukan apa, sok2 ilang, at least ko leh sesenang hati je copy paste blk isi2 ni dlm post baru...

muahhhhhh jugak *lap2 bibir*

janggel, mulai skarang, sila simpan dlm word ye...ala, tak beso mana, plg jahanan satu file utk sebulan baru 8MB. tu punnnnn if gambar belambak!

john...ko sibuk berjalan ke sibuk audit sampai tak tau camne nak buat aksi fatt slalu tulis tu hahahahaha! mulai skang, sila jahanamkan kepala otak ko dengan aksi bila tulis blog atau komen ye. mesti guna tanda * untuk tutup dan buka aksi.

selamat belajar :)

Nana said...

gambo ilang mcm mana?huhuh
gambo thn 2009-2010 seme ilang
sebab masa tu pakai yahoo mail

shah_rule said...

tenqiu cikgu!!! hehe
biqque dah leh buat kelas tution dah nie untuk blogger~ aku lagik la xtau sgt..tp gigih gak nak berblog-blog bagai kan~ haha

Diana Diane Teo said...

Thanks for the sharing! Pernah satu kali, itu blogger.com kasih tau yang my blog is not available. Hati saya pun nak terkeluar dari badan masa tue. Nak pengsan dah!

Tapi Biqque, I also have another blog in wordpress,100% from my blogspot. Do you think wordpress is reliable?

kemang~ said...

@john


cer ko search kat fb

*tangan di dada , mata di atas*

ko tau la camane gaye nye.. aku rase jozan kot yg start benda ni? @backpackerbusuk

kihkih..ala2 twitter plak

Ely Hasrul said...

JOHN!! cuak sgt la tu smpai pk software ape winword tuh!! hahhahaha

aku baca ekceli xpaham, maknenye kena baca byk kali satu2.. sbb aku kan BONCI IT hahhahaha..

tp aku rasa paling mudah nk buat adelah.. suh papi aje.. cuma.. cuma.. cuma.. kalu dia baca psl BM cemana? hahaha (mcm la aku privatekan entry tuh pon and mcm la dia xtau password aku hahahahhaa)

Biqque said...

nana, skali dah ilang, mmg gone with the wind...maka start la dari skarang :D

shah_rule, ala benda simple je ni, tapi simple2 pun berkesan kan...

diana, i pun penah kena! sejak tu la i save sume :D regardless blogger or wordpress, if its open domain, better u buat backup...lain la if domain berbayar, diorang ada satu, kita ada satu backup...if failed, they will need to restore back coz we pay them for that.

kemang, bengong! hahaha!

skin, if rasa tak kisah or tak penting, takpe...mcm aku, isi2 aku ni sume melibatkan kisah travel, mau nangis if hilang...(tgh bincang ngan sharul utk duduk dibawah satu bumbung)

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog