Nuffnang Latest

Monday, August 22, 2011

Photo Challenge Balik Raya History


HA TU DIA! PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA DATANG BALIKKKKKK!


TAPI SABAR YE, BUKAN HARI NI :D


Seperti tahun-tahun lepas, more or less, syarat-syarat dan cara contest ni masih sama. Previous post pun ada cite. For those yang baru nak kenal apa PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA ni, allow me to brief you guys, the history.

Chawana and I sangat la suka buat benda yang bukan-bukan. So, masa balik kampung tahun 2009, dek kerana bosan raya kat Ipoh asik gi Jusco jer sampai tatau nak buat benda apa, kitorang terpikirkan satu contest, to challenge each other. She came out with 5 things, and so did I. In total, kitorang ada 10 challenges, to be completed. At the same time, kitorang kena kasi syarat-syarat lain, in order to make sure that both parties tak menipu la.

Benda nyer senang jer, AMIK GAMBAR. TAPI, gambar tu mesti ikut syarat-syarat yang telah diberikan la. Kalo suh gigit jagung bakar, kena la gigit jagung tu, bukan takat nganga je. Hahaha! Kalo kata blakang tu kena ada bukit, kena la bukit tu betul-betul kat blakang, bukan kat tepi. TAPI, at the same time, kena la BE CREATIVE. Ada benda yang bleh di-improvise-kan. Contoh, kalo disebut kereta je, kereta mainan pun bleh jadi! Hahaha!

So tahun 2009 tu, I menang, sebab I amik gambar pondan betul! Sedangkan Na, improvise kan pondan tu, menggunakan adik laki dia. So korang bleh agak la camne juri-juri ni need to crack their head in choosing the winner. Juri-juri plak datang dari Sekupang Team, sebab hadiah nyer di sponsor oleh kitorang DAN kitorang ni pun masuk jugak, untuk bagi tentangan yang hebat pada contestants lain. Haaaaa jaga-jaga! Tapi masa tu, hadiah-hadiah ni tak dibuat lagi, sebab hanya kitorang je yang main. So beli tiket flight masing-masing je la...hahaha!

The next year, 2010, more contestants joined in. Meriah tok sah cakap la. Ada yang sampai demam kena hujan betul! Padahal orang lain guna hujan buatan! Hahaha! Improvise! Improvise! Tapi jangan sampai kantoi plak sebab nampak fake! Ok? Pengadilan nyer sangat sengit la sebab semua orang kasi gambar best-best. Tuah di tangan Laney sebab gambar ayam dia sungguh la comel. Hahaha! Dan tuah dia jugak makin berkepuk-kepuk sebab dapat flight ticket to Yangon, Myanmar, siap satu lagi tiket extra untuk husband dia, ditaja khas oleh Chawana! Hamik ko! Malaysian Tourism Photo Contest pun kasi paper Kodak je tau! Kahkahkah! Disamping tu, ada gak sponsor-sponsor lain yang bermurah hati nak kasi hadiah untuk consolation and special entry. Tahun ni harap-harap, ada la lagi hehehe!

Untuk tahun 2011 ni, kena tunggu esok lusa, untuk tahu APAKAH 10 challenges yang korang kena buat. Nak hints??? NAK HINTS TAK???

Ni tiga syarat utama :
1) Setiap gambar mesti ada blogger.
2) Setiap gambar mesti kena pakai baju raya.
3) Setiap gambar mesti kena pegang kertas A4 yang bertulis "Photo Challenge Balik Raya 2011"

Ha, senang kan??? Dah sah-sah blog tu blog korang, minggu tu plak minggu raya, dan takat nak pegang kertas A4, APE LA SANGAT KANNNNNN NAK DIBANDINGKAN DENGAN BAKAL HADIAH YANG KOMPEM MENARIK NAK-NAK PLAK HADIAH TU BERUPA "TIKETTTTTT*" KANNNNNNN! Tiket plak macam-macam jenis tiketttttttt :D
*Prior to sponsors decision.

SO, NANTIKAN 10 CHALLENGES YANG BAKAL DIKELUARKAN, TAK LAMA JE LAGI. (P/S: CHAWANA TU BUSY GILE SEBAB BOS DIA GILE KUASA. HAHAHA!)

17 holler:

Nana said...

wah!!!!! xsaba nih hehee

Ely Hasrul said...

takat blogger kena masuk dlm gambo? takat kena pakai baju raya each gambo?? takat kena pegang A4 paper??? ala ape la sgt kalu nk dibanding kn dgn aku kalu lupe kamera hahha bring it on!! baju raya aku kalu xcukup aku rembat kedai.

mau tajaan Take Me Home dak?? kalu mau sila VOTE. kalu lebeh 5 VOTE aku kasik hahahaha

babyarisha said...

ely...pinjam baru kt kedai ko aci x? aku xde baju raya lg ni.. brape byk plak aku nk sediakan baju raya tuk msuk photo challenge nih? psst* baju raya thn lepas leh kn.. kira bj raya gak per..*
sat nti kena print le photo challenge nye logo lam A4. hahaha...

fatt said...

alamak...klu blogger in disguise cam aku ni bole tak? pakai topeng otromen ke? jadi arr kan kan kan? plissss!

tu je permintaan aku. kalau lulus aku masuk! yay! :P

Ely Hasrul said...

babyarisha. pinjam? hahhaa xpe biqque kata improvise so 10thn lps pon (kalu muat la kan) bukannye dia tau. 10 challenge 10 baju le gamaknye cis cis cis.. diharap thn nih xlupe la nk bwk kamera hahaha

fatt: rasenye kalu dlm blog sdr mmg xtunjuk muka kire boleh la kan? haha kire ikut identiti blogger tu la kan?

sukati aku aje haha

BlueEwoke said...

Ha best ni..rugi sapa tak join. 5 cabaran tu, i dah ada dah ni. Cukup 5! tapi i nk kene revised balik, kot2 tak sesuai, esok or rabu i kasi kat u hehehe..

Fatt, masuk je, tak kisah la ada muka ke tak, janji ko owner blog tu..mari2 kasi meriah..confirm hadiah best nih.. hehehe

kemang~ said...

pergh pemenang dulu2 buleh tiket flight free pi myanmar? arghhh wajib join nihhhhhhh

*eksaited

Liz Rohaizat said...

menarik ni!!!.. ely, ingatkan aku gak. kdg2 aku lupa.

AKO @ retna said...

dag dig dug!!
fuh kanan fuh kiri....

Biqque said...

fatt, aku dah agak ko akan mengutarakan soklan cepu emas itu...hahahaha! takpe, sbb sejak azali nyer ko mmg blogger yg tak tunjuk muka, tapi aku SUKA dgn suggestion ko yg nak pakai topeng otomen tu!!! hahahaha! mana tau dpt kredit lebih? ewahhhhh!

skin, if nak taja, AKU TERIMAAAAAAA!

to all, tungguuuuuuuuuuuu!

fatt said...

yahu! itu mcm kalu aku join...ekeke....fuh! fuh! fuh! mintak2 kali ni aku bertuah...ekekeke :)

ehem...awas ye korang2 sume...kemang, ely, biqque, chawana & ako...kita berentap! hahaha :D

Ely Hasrul said...

ko tau biqque tahun lps ramai mmber aku bising napa aku tak war2kan photo challenge nih.. kang ko ngan Na dh kuarkn list aku buat entry.

kalu fatt nk pakai topeng ultraman korg tunggu la cmne muka aku nnti! aku siap bwk prop nnti! tiap gambo ade muka sami pakai baju melayu! hahah lahabau siap nk blawan tuh xtahan tuh..

tapi aku masih dlm dilema takut tlupe bwk kamera..dh la kamera paling cokia..cess

AKO @ retna said...

debaran makin terasa ...

betul la ako pun takot ako terlupa ngan kamera ako...

adusss.... dag dig dug

Ely Hasrul said...

uit biqque, cop. part kena pegang sign tu blogger yg kena pegang ke bleh org lein dlm gambo. tetiba seram dgn list sbb ibu mengandung byk pantang. jgn suh pi libas kucing udah le..

Biqque said...

fatt! mari berentapppppppp! hahahaha!

ako, JGN LUPA KAMERA! JGN LUPA KAMERA! JGN LUPA KAMERA! JGN LUPA KAMERA! JGN LUPA KAMERA!

skin, takdenyer aku nak buat benda yg pantang larang dek agama! gile kot! hahaha! ok, ko war2kan kat blog ko nanti k :D

bdk2 @ John said...

ok...cambest!!! kalo dpt tix freeeeee.....

bring it on!!!

Biqque said...

yeah! itu semangat yg kita cariiiii!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog