Nuffnang Latest

Monday, September 20, 2010

Photo Challenge Balik Raya Oleh Biqque


Challenge dari Biqque

1. blogger bergambar dengan itik/ayam hidup, mesti tunjuk guna jari telunjuk kat itik/ayam tu - since photo challenge ni telah diketahui oleh kak ngah dan anak2 sedara aku, diorang mmg banyak idea la. masa balik kampung belah arwah mak, kak ngah tetiba basuk rumah bgtau ada ayam kat blkg. pe lagi, terus la kitorang keluar amik gambar. dah la busuk sampah kat area tu. sampai tok aku heran, apa la yg kitorang nak sangat ngan gambar ayam tu. kahkahkah! kak ngah cakap nak sembelih! dah la ayam2 ni takde warna-warni! bosan tul!

2. blogger cangkung tepi sungai/tasik, mesti kuis2 air sungai/tasik tu - ha semestinya la sungai kat bukit maxwell kannnnn! dulu tempat ni senang gile nak turun, skang susah! ye, seperti na, aku jugak pakai kasut tinggi...belasah je turun bawah sambil anak sedara aku pimpin aku sampai ke bawah...beberapa kali gak la amik gambar sebab memula takde tarikh la, patu tak nampak jari la...hahahaha!

3. blogger tengah mandi hujan, mesti basah kuyup lencun abis - almaklumla...tepen kan kawasan paling lembap dalam m'sia...so tak susah la kitorang nak tunggu hujan tu turunnnn! masa ni, semua kaum kerabat keluarga aku sedapppp je tengok aku mandi ujan dari basah skit2 sampai lencun! dah gaya movie awie dengan erra dah. abah aku ape lagi, dia la mastermind nyer ha...shot2 ni pun jugak menggunakan creative thinking...siap suh duk tepi pokok la ape la. anak2 sedara sume dan gelak nak mandi hujan sama tapi tak dibenarkan.

4. blogger tengah buat kesalahan jalan raya, tak kisah salah apapun, tapi mesti tengah buat salah - dalam dok cari nak buat kesalahan tali pinggang la, cross jalan takde zebra crossing la, langgar double line la, last2 anak sedara aku suh pegi depan skolah yg ada jalan sehala. gile babi sungguh keta datang dari arah depan, nasib baik kawasan tak bahaya, so takde la orang hon. buduh sungguh rasanya masuk salah jalan sehala! hahaha!

5. blogger diri sambil makan kuih raya bawah palang goal, mesti nampak padang tu luas, tak kisah goal post apa pun - ya Allah, punya la susah cari padang kat putrajaya ni! tanya 7e pun tatau! last2 nampak bebudak tengah main bola...pe lagi, amik 3 bijik kuih, try macam2 post sampai abis kuih tu. dah la almond london, itam gigi aku hahahaha!

Challenge dari Chawana

6. blogger bermain bunga api dalam hujan - ni satu lagi keje gile...ni before mandi ujan basah lencun la...ngan anak2 sedara sume join, aku beli sekotak bunga api. abis sume! mmg susah tul la bunga api ni nak nyala lama...ada je shot2 yg tak kena. memandangkan tak cakap payung tak leh guna, asalkan dalam hujan je, maka dengan cerdik pandai aku cover la bunga api tu ngan payunggggg! ni la orang kata creative thinking!

7. blogger pakai baju kurung/baju melayu, duduk atas troli shopping dan buat sign PEACE - sumpah masa ni aku MALU satu hari satu malam! anak sedara aku gi cilok troli ni, patu sorong sampai tepi keta. laki aku siut, malu, amik gambar dari dalam keta je...bleh??? aku dah la pakai baju kurung, sumpah tau susah nak panjat troli tuuuuuu! anak sedara aku pegang keliling, sempat je duduk, buat peace sign, diorang undur tepi, snap gambar, done! ada la dua laki cina dok pandang2 aku dari blakang...MALU gile ok!!! patu kitorang terus blah cam penyamunnnnn! kalau nak tau, dpn tesco ni, JALAN BESAR! so bayangkan la keta benti kat traffic lite ni dok pandang2 aku!

8. blogger menganyam ketupat di bawah lampu berbentuk ketupat - ni kat kedai mamak, masa sahur, bleh??? terus angkat camera, bawak keluar ketupat, anyam skit2, settle! perghhhh! seb baik mamak tu tak mintak royalti. hahaha!

9. blogger mencuci kereta di tepi sungai - satu lagi bahana...kat tepen tak sempat nak cari sungai yang bleh turun ke bawah. padahnye, cari sungai satu kl! tak jumpa ok! tau kat mana kitorang dpt ni? otw dari dengkil ke kajang! ada dua orang mamat indon tengah memancing. kawasan ni penuh taik lembu, memang tempat kel*** pun. agak takut disitu. patu siap sungai ni tengah korek nak diperluaskan, so air cam teh susu. kapal korek pun ada tau! memandangkan tak dinyatakan kereta apa, jenis apa, so keta mainan pun tergolong dalam criteria ini ye! haaaa sekali lagi, creative thinking!

10. blogger melambung buluh lemang yang sudah dibakar dihadapan balai polis - ni paling senang nak buat, tapi paling last aku buat. sebabnya laki aku malu nak gi depan balai polis...last2 pegi jugak depan balai polis puchong tu sbb situ tak ramai orang sangat. dia duk dalam keta, amik gambar dua tiga kali, aku lambung lemang tu, jatuh. kutip, lambung, jatuh. lemang tu dah busuk gile ok!!! lemang first day raya, aku amik gambar ni ari khamis hari m'sia tu. bayangkan la! laki aku suh buang dpn balai tu je, gile ape! hahaha!

So, aku rasa aku penuhi semua criteria siap TARIKH ye na!!! Kahkahkahkahkah!

P/S: Nak tengok orang lain punya? Klik links bawah ni :D
1) Chawana
2) Fara
3) Laney
4) Lin
5) Special Entry : Muni

14 holler:

BlueEwoke said...

Kah kah kah kah..siap cilok troli lagi tuh...aduihaii..lawak betul..

tapi memang malu gile..i pun rasa tebal je muka time duduk dlm troli tesco tu..semua org duk pandang2...

Lily Riani said...

alllaaa.... biqque, i admit defeat.... nak cari padang bersepah, yg dgn tiang goal... ek ella... semua al-roboh, at least padang yg i tau ler... vandalism giler bebudak msia.

cuci kete tuh, semua i tanya, tak spare sesapa pung, kuching adek i pung i tanya gak ok (all 3 of them).

yg ujan tuh... ish...masa ujan, i kat opis, masa tak ujan i kat umah... ek ella... cam ada consipiracy nak sabo i jek hahahha...

atas sbb2 tersebut, i dgn rasa bersalah nye akan, menderma 1 prize yg tak seberapa, ok dak? i can pass it to you.

semangat participate i tinggi woh...

Cawan said...

yeah!! another kerja gile dr blogger musim raya ni.. good job!

Liz said...

seronoknye main hujan....nasib baik tak demam. kuat betul ketahanan diri biq.

Tapi gambar2 semua best!!

Laney said...

aku nye pun dah up.. mari la melawat!! http://extraordinaryaffection.blogspot.com/2010/09/photo-challenge-balik-raya-laney.html

Biqque said...

lily...nanti dah ada pemenang, kitorang reveal camne nak main challenge ni ok? papepun, usaha tangga jaya...submit nyer mana yg ada...tgk liz, sampai demam2 haaaaaaa...

cawan, na, tahun dpn mesti lagi meriah ok!

laney, aku dah tgk! terbaek wokkkk!

babyarisha said...

http://babyarisha.blogspot.com/2010/09/photo-challange-balik-raya-babyarisha.html
lewat 1/2jam.. gara2 server lemb.. pastu dpt cite yg xbest buat aku cm xnk post jerk.. :(..
lau xmenang xper.. janji dpt shushi king.. yehooooo....

3plepl8 said...

tahniahla sume peserta2 realiti photo balik raya tahun ni....so far sume entry gempak2, ada trade mark masing2...hehe

Biqque said...

takpe2, semangat kesukanan tu yg aku puji :D mmg terbaek la sape yg masuk challenge ni!!!

ok, nanti diputuskan sape menang dan kitorang akan kaji ada tak hadiah2 lain :D

Ely Hasrul said...

SUKA SUKA SUKA!! BOLEH VOTE TAK NIH
??? AKU XTGK ENTRY LAION LAGIK TP AKU NAK VOTE KO (SIOT KAN BIAS) HAHAHHAHAHA

PALING COMEL PART BASUH KETE TUH HAHAHA.. PATUT TIME KT TEPEN GUNA PAK EIN AS A MODEL HAHAHAA

BlueEwoke said...

biq, kite kene pikirkan utk tahun depan punya challenge plak..mungkin idea yg lebih gile lagi..pastu baru la kite leh tau sapa yg paling gila antara kite ramai2 nih..hahahahah (gelak guling2)

Biqque said...

haaaaaaaaaaa paling gile tu mmg tak bleh blah...sah2 kena belakon jadi orang gile kat tengah town kan??? hahahahaha lagi la orang tanak masuk challenge kita ni hahahaha! wah, setahun akan datang nyer tajuk, mau berkepuk2!

skin, keta tu Lamborghini tauuuu! jgn mein2...tu la next time kena guna watak orang tua ke, orang gile ke, orang muda ke kan...

Cawan said...

Pic review;

1. Ayam skrng ni malu2 laaa.. semua nk lari jek..
2. Oi, main air sungai bbaju kurung :p
3. Yg ni ko jgn tiru mcm ade blogger tu mase main air basah lenjun, dia p kencing senyap2.. ha haaa.. bukan saye ye!
4. I nampak sign tu tulis "Sehala dlm tempoh2 trtentu?" kalo buat mse public holiday jalan tu jadi dua-hala la kan? Ptt la takde keta hon :p
5.Almond London kuih yg payah nk cari skng.. kuih raya aku gak tak bakar2 lg.. sighh..

6.Yeap, xkire pun sebenarnye nk ujan betul ke ujan tipu.. brpayung pun xkisah punye.. creative!
7. Yg bab troli ni confirm susahhhh punya.. baik ko suh anak buah sorong ko balik umah.. hik3..
8. Nasib mamak tak masuk pic kot2 ade inter frame kat blkng.. :p
9. Biq, basuh keta2 aku gak ye nanti, kasi polish skali..
10. Yg korang lambung lemang ade isi ni kenapa!! arrgghhh.. trick nye, belah lemang, amik isi, cantum smula ngan ikat getah ke or selotape kan ke.. kuang2..

Biqque said...

kahkahkahkah! part lemang tu tak bleh blah sbb lin tu lambung lemang panas ada isi! mmg la abis orang tak makan lemang tuuuuu! hahahaha!

result dah dapat :D sok aku umumkan sekali dengan markah2nyer ye :)

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog