Nuffnang Latest

Sunday, December 28, 2008

Kota Singa : Penutup – Singapore Again?

Sepanjang jalan, I tido je. Hubby cakap dia tak leh tido sebab benti banyak kali. I cuma bangun kat Woodlands and untuk ke toilet, tu je. Then sambung balik sampai la kat Kajang. Kitorang benti kat Kajang instead of KL Sentral sebab lagi senang naik komuter dari situ sampai Bandar Tasik Selatan, then tukar amik LRT untuk ke Bukit Jalil.

Sampai Bukit Jalil, kitorang lunch dulu. From Bukit Jalil, amik cab balik rumah. Actually cab tak nak pegi sebab nanti keluar Puncak Jalil, takde orang, so diorang rugi. Tapi nasib baik la cab tu nak gi. Kalo tak, tak tau la camne. Dah la bawak cam rempit! Kalah cabbies kat Singapore! Sampai rumah, terus mandi and lepak.

In conclusion, 

Singapore memang best sebab :
1) Bersih – Takde satu sampah pun kitorang nampak sepanjang jalan. Tong sampah pun tak kotor. Orang smoking pun takde tau, tatau nape.
2) Public transport reliable – Reliable dari segi nombor, arah, time, regardless MRT or bus. Free shuttle ke tempat menarik sentiasa ada. Yang berbayar like Hippo tours, duck tours, u name it! Semua ada. Cab plak lebar (guna keta toyota cam hongkong tu) ada status Hired, Empty, Busy, so dari jauh tak payah nak tahan-tahan dah. Patu kompem tak kena tipu, sebab semua charges tu standardized and computerized. U can even pay using credit card!
3) Places of Interest efficient – Semua ada system. Staff semua knowledgeable. Siap ada info sana sini kat setiap tempat-tempat yg menarik tu. U won’t be lost.
4) Motorcycle and lorry takde in town – Mat rempit? Jauh sekali! Takde! Motor kat sana takde cikai-cikai nyer, semua motor besar. Lori simen, lori sampah, lori ape saja yang kita boleh nampak kat M’sia, takkan nampak kat town Singapore.
5) Jalanraya cantik – Serius, tak berlubang langsung kay! Manhole ke, lopak ke, hump ke, takde! Sebab lori tak masuk kot…
6) Others – Pak guard guna basikal untuk check keadaan, siap dengan uniform, helmet, safety flag, barang-barang keperluan. Orang sapu sampah naik motor yang ada kelengkapan di kiri kanan motor tu, dah macam keling jual roti pun ada.

Singapore tak best sebab :
1) Toilet tak guna air – Ok, selagi Negara tu bukan dipelopori oleh Malays (Malaysia and Indonesia), mesti tak guna air. Susah nyer ya Allah nak guna tisu! Pegi la mana pun, shopping complex, public toilet, MRT, places of interest, semua toilet tak guna air! So kena la basahkan tisu tu and u know what happen next kan

Satu tu je! Hehe…so I need to get use to it if nak pegi negara omputih lak lepas ni! 

So, nak pegi lagi? Ye, saya rasa memang BOLEH pegi lagi nanti...hehe! (Owh btw, kebencian ku terhadap Singaporean masa support IBM Level 1 dulu tetap ada, tapi skang cuma benci kat user IBM Singapore je la…yang lain, ok kot…hahaha!)

0 holler:

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog