Nuffnang Latest

Friday, December 26, 2008

Kota Singa : Day 2 – Sentosa and Orchard

Pagi lepas breakfast, kitorang amik hotel shuttle siap-siap ke Clark Quay. I need to go back to Mustafa Center untuk beli memory card. Sampai sana, bleh plak mahal dari Sim Lim! Cilakak! So hubby sempat beli rechargeable batteries dulu. Kat Mustafa Center ni murah skit.

Terus naik cab gi Sim Lim Square. Sampai-sampai kedai tu tutup! Best Bargain ni memang kedai paling murah kat sana (untuk memory card la…hubby la yang buat research before pegi Singapore…boleh?). Tunggu kedai tu bukak, terus beli and gerak to MRT.

This time, kitorang amik ke arah Harbour Front. Sebab kat situ ada Tower untuk naik cable car. To go to Sentosa Island, banyak cara. Expresslink (MRT khas untuk ke Sentosa), bus, and cable car. So we chose cable car la, nak merasa.

Since kitorang tak naik kat Mount Faber, which is atas dari Harbour Front ni, kitorang kena la beratur kat Tower 2. Skali tu tengok, ramai gile orang! Tapi agak laju, so kitorang teruskan jugak la.

Masa queuing, ada la couple tua mat saleh kat blakang kitorang. Tetiba je tanya pasal nak gi Sentosa ni. Kitorang pun cakap la beli tiket, pegi balik semua la. Patu diorang cakap bahasa cam belah Europe sana tau. Then tunjukkan buku guide diorang tu kat kitorang sambil cakap, yang info kitorang salah. Buku diorang cakap kena bayar for admission and rides sume (dalam hati, kitorang pun tatau kan, tengok map je). So diorang cam cakap buku diorang betul, map kitorang salah la. Tengok tulisan cam…cam…Hebrew tau (hubby la ni).

So kitorang tanya la, diorang dari mana.

“Oo we are from Israel.”

Hubby and I muka cam terkejut tapi nak gelak. Dalam banyak-banyak bangsa leh plak kenal ngan orang Jews ni! Then we made fun of them DALAM MALAY la so that diorang tak paham, siap suh hubby bunuh diorang la, ape la, hahaha!

Patu I tanya “Have u been to Malaysia?”

“Sorry, we never got a chance to go there” katanya. Pikir-pikir balik, betul la hubby cakap, hubungan diplomatic takde, camne nak gi. Kita pun tak leh gi sana kan. Duta kita takde kat sana, duta diorang takde kat M’sia. Ni kalo jumpa kat Pakistan ni, mati kena bunuh dah diorang! Haha!

Sampai je kat kaunter, kitorang beli tiket cable car, and bayar admission fee to get into Sentosa Island je. Memang suit je tengok tourist trap diorang. Sapa yang tak tau mesti dah bayar package. Mahal tau, semua SGD70.00++. Hampir semua pengunjung ni beli package tau! Termasuk la Israeli couple tadi! Bukannya sempat pun masuk semua. Kitorang akan pilih sendri kat sana and amik yang mana nak je. Senang.

Naik cable car, sekali ngan orang India. Ya Allah, Singapore ni penuh ngan orang India tau! Pure India dari Negara India tu! Tatau la nape. Rasa cam kat India dah kitorang. Dari atas cable car, nampak la port Singapore yang hebat dan busy tu, patu ada Star Cruise besar baru sampai. Bestnyer!

Sampai je kat sana, terus beratur beli tiket Tiger Sky Tower. Since ramai yang beli package masa kat Tower 2 tadi, so tak ramai la yang bratur. Then naik, duk sebelah Nihonji. Nihonji pun ramai gak kat sana tau. Tatau nape. Siap masa kat Safari semalam, ada tram special untuk diorang, with Japanese translation! Hebat! Bangsa yang hebat sampai gi mana pun, orang KENA cakap bahasa diorang.

Lepas naik Tiger Sky Tower, kitorang jalan gi Merlion. The biggest kat Singapore ni. Siap leh panjat atas kepala dia. Semua benda-benda ni kena bayar tau. But Merlion ni punya besar, tak yah bayar pun takpe, amik je gambar dia dari bawah. Haha!

Patu kitorang masuk Fort Siloso. Bab perang-perang ni kitorang suka. Rata-rata Fort Siloso ni banyak meriam la sebab dulu fort ni dibuat oleh orang British and askar Punjab untuk tembak Jepun yang datang dari Malaya. Banyak yang mati. Dulu Sentosa ni namanya Blakang Mati, sebab ramai yang tinggal kat situ mati sebab penyakit ape tah. Then baru tukar nama Sentosa.

Kat fort ni, sangat lah banyak info. Ada tunnel, ada board, ada patung, ada chamber, macam-macam la. Siap sound system ni tau! Best gile! Nak naik ke fort ni, ada tram, tapi lama gak la tunggu sebab ramai. Kat fort ni diorang separate kepada 3 kaler, biru, merah, kuning. Just follow the trail, u dapat la lalu semua.

Lepas beli souvenir, kitorang tunggu tram balik. Budak-budak yang kerja kat situ semua fluent English. Bagus sangat. Patu sangat informative. Siap ada supervisor yang buat appraisal tau. Sampai kat main entrance, kitorang makan jap. Penat tunggu bas (dalam Sentosa tu ada free shuttle nak ke tempat-tempat lain). Kitorang makan hot dog je.

Then naik cable car balik ke Harbour Front. Masa ni naik ngan couple nigger. That guy cam haram tak nak kasi hubby duk sebelah dia! Celaka nyer mat itam! Sampai sana, kitorang naik train sampai Outram Park. Dari situ, naik cab (rasa dekat plak) and balik hotel, mandi.

Lepas mandi, naik free shuttle ke Orchard Rd. Lampu-lampu tu still ada. Cantik sangat. Banyak gile deco. No wonder la orang cakap datang ke Singapore waktu Christmas best gile! Kedai souvenir pun actually ada yang murah-murah. Ada satu uncle cina ni, siap teka kitorang dari mana.

"Indonesia?"

"No..."

"Thailand?"

"No..."

"Aaa...Philipine...?"

"Noooo..."

Dia gelak-gelak geleng kepala dah masa ni.

 "Malaysia..."

"Owh, I'm from Malaysia too...Sg. Petani, Kedah..."

Laaaa...orang kedah ke...terus dapat diskaun! Hahaha! Then bini dia cakap, the way I looked and dressed, just like that uncle's daughter. And his daughter also always buy souvenir kat uncle tu (sebab I beli colar T-shirt for my dad kat kedai dia).

Cari kedai makan, semua tak halal. Yang halal semua dah tutup. So kitorang gi ke 7-eleven, beli packed nasi goreng and drinks. Itu je yang halal. Masuk microwave, balik hotel, makan! Then pe lagi, tido la…
Ok, all Singapore pictures can be viewed in my facebook :
Day 3 (Part 2)

0 holler:

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog