Nuffnang Latest

Wednesday, December 24, 2008

Kota Singa : Pembuka – Train Oh Train

Hubby and I separately went to KL Sentral and jumpa kat sana. Kitorang dinner kejap and started to queue for Senandung Malam. Ni first time ni nak naik keretapi. Gi Singapore lak tu. Hehe.

Naik je, kitorang duk katil atas. Just below us, a family of Indian (pure Indian) yang tersalah beli tiket, mak pak duk coach L6, anak2 duk coach L1. Baek punye. Supposed train kul 9.20pm, tapi jalannye, ya Allah, lambat gile. Kul 10.00pm baru gerak. 

So keretapi pun bergerak…ok la. Takde la bising, or goncang sangat. Kitorang dapat katil atas, opposite each other. So sambil-sambil tu dok pandang sesama sendri, dalam keadaan tersengih-sengih sebab sronok. Haha! Pe lagi, amik gambar.

Ada la benti beberapa kali, amik orang. Tak lama pastu, kitorang tido. Tetiba,

“Ayang, bunyi pe tu?” dalam keadaan ngantuk, I asked hubby.

And he said, nothing…then tido…

But I can’t sleep! Bunyi cam keretapi tu jalan dalam hutan and langgar segala kayu-kayu atas rail tu tau! I dah takut teringat keretapi tu terbalik je cam slalu dalam paper. I baca segala Surah yang patut, and suddenly officer KTMB tu jalan kat aisle coach kitorang.

Dia gerak ada sorang mamat kat katil bawah depan kitorang, suruh call sape tah kat station.

“Kat mana ni ye?” I asked him.

“Kulai…” he replied.

Dalam hati, tuhan saje yang tahu. Sebab yang slalu train terbalik tu kan ke arah sana, especially kat Negeri Sembilan.

Then mamat kat katil bawah tadi tu bangun and called the other guy. Lama skit I tanya dia,

“Nape ek?”

“Break problem…tercabut patu terseret-seret, tu yang bunyi tu…bawah coach ni la…”

Astagaaaaaaaaaa! Kecut aku! Break lak leh cabut! Siap ketung ketang ketung ketang bawah train ni ha! Then sampai Kulai Station, train benti. Nampak la sorang mamat ni terkejar-kejar lari ke arah train bawak kotak (dlm tu ada break la kot). Tak lama tu, train jalan, takde dah bunyi tu…alhamdulillahhhhh!

Patu benti kat JB. Imigresen masuk dalam train and check passport and slip keluar M’sia. Couple tua Indian katil bawah kitorang ni leh plak hilangkan slip bini diaaaa! Kena la turun and isi balik. Lama gak la tunggu. Then baru keretapi jalan.

Tak sampai brapa jam, sampai Woodlands. Semua kena kluar, bawak beg, untuk check passport. Lepas anjing2 K9 tu check train, kitorang naik balik. Tido jap je, dah sampai KTMB Tanjong Pagar. Tanjong Pagar ni M’sia punya tau. Tapi makanan, cab, semua dah kira SGD la. Hehe.
Ok, all Singapore pictures can be viewed in my facebook :
Day 3 (Part 2)

2 holler:

dibitz said...

break tercabut?? agagagagagaaa.... luckily sumer ok.

biqque said...

tu la! eiii takut i! seb baik KTMB hebat la jugak so orang tak prasan n tak panic la...

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog