Nuffnang Latest

Monday, December 15, 2008

Kiki Has No Balls!

On Saturday, I sent Kiki for castration. But before doing that, dia kena puasa semalaman. So I have to get him boarding la for one nite (saje je nak buat duit tau St.Angel ni! Tu tak kira lagi nak vaccination la, flea la, ape la…eeiii!).

Selalunya, I akan pegi St.Angel kat Ekuin Park je, sebab dekat. But they don’t do castration (for male) or spay (for female) there. So kena la hantar kat St.Angel Puchong. So, hubby and I pun pegi la. Dah la tak bawak carrier, Kiki dah stress gile dalam keta. Sampai ternganga-nganga. Haha! Then lama-lama baru dia ok n sat on my lap.

Sampai je St.Angel, terus tanya Vet tu. But kena tunggu kejap la. So we looked around, ada banyak la barang-barang compared to St.Angel Ekuin Park. Siap ada grooming salon and operation room ni. Dalam mencari-cari collar baru untuk Kiki, banyak la anjing yang kluar masuk klinik tu. Ada yang menyalak sebab nampak Kiki, tapi Kiki cool je sebab dia tak kenal pun apa binatang tu. Haha! (Kiki kan tak penah kuar rumah…)

The time has come…bawak la Kiki masuk jumpa Vet tu, a lady doc, Doc Chia. So timbang la Kiki, 4.6kg! Naik 0.6kg je dari bulan February? Sigh…patu tetiba,

“Meowwwwwwwwwwwwwwww” nada marah.

“Aaaa dia banyak garang ar…u pegang dia, kasi dia tengok muka u…” she said to me.

I pandang je hubby, cam bengang, apa doc ni nak komplen Kiki garang la apa la! Patu nak jadi citer, Kiki lagi la marah sebab dia masukkan thermometer kat bontot Kiki! Terus Doc tu takmo pegang dia lagi.

Kiki tu memang garang and dia memang tak suka orang lain melainkan I ngan hubby jeeeeee…tak pun, dia akan amik masa cium-cium bau orang tu dulu...tapiiiiii Doc tu sebagai Vet, ko tak bleh la expect semua binatang yang datang kat klinik ko tu baik hati paham bahasa and kenal ko macam mak bapak diaaaaa! Savy?!

Patu Doc tu start la tanya itu ini, ye la, nak tambah charge kan. Patu I just told her that semua benda dah buat kat Ekuin la (tipu). Patu dah bawak Kiki masuk cage dia, I pun kuar la. Tanya la Doc tu, boleh tak if nak grooming Kiki skali kan, saje nak kasi cantik-cantik. Tau dia kata pe,

“Cannot la…too garang.”

B*** la! Aku kasi Kiki mandi selama ni ok je! Ko ada pro groomer kan, takkan la tak reti handle! Bodoh! Fine, forget it! Ko jugak yang tak dapat untung.

So we went back.

Malam tu dah ter-rindu-rindu kat Kiki. Rasa janggal plak dia takde. I almost cried into tears tapi hubby cakap esok je, tak lama (ngada kan?).

So the next day tu kitorang gi la amik Kiki balik. Sampai-sampai je Doc tu terus jumpa hubby and showed her hands,

“Tengok ni, Kiki cakar.” she showed her both hands, ada banyak cakar-cakar. Tah Kiki tah sape-sape!

Hubby senyum je.

I tak tau! Masa tu I sibuk cari collar baru kat Kiki. If I ada kat situ, I mesti akan jawab,

“SO? U LA STUPID. WHY DIDN’T U WEAR GLOVES?” Hahahaha! But I didn’t.

Kiki later dibawak keluar oleh pekerja dia. Masa ni dia asik marahhhhhhhhhhhhh je! Memang marah gile la! Tapi dia cam mamai-mamai lagi sebab ubat bius tu. So dia cam tak tau apa jadi tau.

Dalam kereta, dia marah-marah lagi. Jenuh hubby and I dok pujuk-pujuk nak kasi dia kenal balik our voices. He in fact, masih marah-marah and pening. Sampai la kat rumah, masa kemas-kemas bilik dia, baru dia diam. Then we let him go and explore the house, nak kasi dia ok balik. At least, semua bau dalam rumah tu sah-sah bau dia kan. Then baru dia ok.

Dia jalan still kengkang skit la…and slow. Tak laju macam selalu. Turun tangga pun tekedek-kedek. Lawak pun ye gak. But later in the evening, dia start manja. Hubby cakap when I was out with Adib and Elly, dia tidoooooooooooo je kat tepi hubby. Tido mati lak tu. Sejam lebih! Patu malamnye, dia asik tido tepi I je. Jadi manja gile plak. Either dia letih lagi (ye la, baru lepas operation pagi tadi kan…) or dia jadi manja lepas apa yang jadi.

Last nite, kira the first nite ever la dia tido dalam bilik kitorang. Kita tengok je la nanti lepas seminggu dua. I hope dia takkan berubah. I still want him to do his ‘thing’. Tido terkangkang tu, semalam dia dah start balik, kira ok la.

Yang nyata…skarang dia tak meow gatal lagi :) Aman skali!

Kiki masa baru sampai. Asik nak berkepit je.

Macam tak tau je apa yang dah terjadi.
Patu dah start lalok.

Then zzzzzzzzzzzzzzzzz.


2 holler:

dibitz said...

hei marah betul i baca pasal vet tu. she should know better la not all pets are KIND and TAME. i bet she's a dog lover and a cat hater. patu tanak mandikan? how moron can she get? then what for u do business? stupid ass bitch. st angel mmg sucky la. the other day i went to equin one, the service is SO SLOW! but the doctor was ok la, but they are definitely understaffed. i can steal things and go, no one will know...

so if any of u wanna steal some pet stuff.. go to st angel equin... kapish?

biqque said...

kapish!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog