Nuffnang Latest

Wednesday, September 7, 2011

“PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2011”

Dah siapppppppppppppppppppppppp!

A) Setiap gambar MESTI ada Blogger.
- Tu kat bawah tu! Tu saya!
B) Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 tulis "PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2011".
- Pegang ada, letak ada, lekat pun ada...
C) Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya.
- Dua jenis, kurung and jubah :)

Note : Untuk kepuasan menatap gambar dengan lebih jelas, sila click gambar tu untuk image yang lebih besar :D

Idea Biqque.
1)Blogger bergambar sebelah/dengan polis sambil makan kuih raya. Kalo polis tu tengah bertugas dan tak leh makan, korang je yang makan. Tapi kalo polis tu makan skali, bonus disitu.
- Tu spek itam terbaru di pasaran tu! Hahaha! Mata abang polis terpaksa dihitamkan atas sebab musabab tertentu. Kihkihkih! Yang nyata, DIA MAKAN KUIH RAYA OK! Dia siap tanya "Nak kena suap ke?" "Eh takyah, takyah!" KAHKAHKAHKAH!

2)Blogger buat huruf “RAYA” dengan tubuh badan. Boleh guna orang lain untuk tolong Blogger dan boleh combine gambar setiap huruf yang dibuat.
- Berpeluh badan aku nak menyusun bebudak ni! Busuk gile dah rasanya! Dah la sume tak sama size! Nasib baik ada 8 orang, bleh pilih sesuka hati :D Aku? Jadi titik pun titik lahhhhhhhh...

3)Blogger bergambar depan rumah kampung yang kosong sambil pegang buluh lemang. Kalo rumah kampung tu nampak spooky, lagi bagus.
- Actually ada yang lagi scary dari ni...tapi tak brani siut! Yang ni pun dah scary! Dah la pegi nak dekat senja! Dah la diorang sume duk dalam keta, aku sorang je yang turun! Tak sampai 10 saat kot, naik keta terus blah! Patu tak tengok pun gambar tu, takut nampak benda lain, hahaha! Masa edit ni pun meremang bulu roma!

4)Blogger bergambar tepi highway dan mesti nampak jalan highway tu serta kereta yang tengah bergerak. Kawasan R&R tidak dibenarkan sama sekali ye.
- Ha amik ko keta laju-laju! Aku benti jugak kat tepi jalan! Ada skit kelebaran jalan disitu. Keluar keta, terus snap! Nasib baik tak terpelanting kertas tu! Dah la sekeping je aku print! Ha, sape kata tak leh buat? Siap orang hon-hon lagi macam nampak pengantin kat taman :D

5)Blogger main papan gelongsor sambil makan ketupat nasik. Lagi besar papan gelongsor tu, lagi banyak markah korang dapat.
- Ada lagi satu papan gelongsor kat taman, BESARRRRRR batu punya. Tapi takde masa nak gi sana. Siang malu plak nak berebut ngan bebudak. Dah la mak pak diorang tunggu kat bawah. Kang sambut aku plak! Hahaha!

Idea Chawana.
6)Blogger menjadi nelayan yang tengah memancing/menjala mengunakan umpan kuih raya di tepi tasik/sungai/laut. Pepandai la korang, aku tatau!
- Gile koooooooooooooo makcik jadi nelayan tahun 70-an! Betul-betul seberang sana ada orang mancing plak tu! Dia pandang je aku, pehal minah ni meroyan kail tak masuk air, siap guna kuih raya!!! (nampak tak kuih raya bentuk gelang tu?) Dah la tepi jalan, orang siap hon-hon kata "Ha dapat la tuuuuu..." HAHAHAHAHA! "Bleh la...dia tak tentu...kadang-kadang dapat ayam...kadang-kadang dapat kambing..."

7)Blogger menjadi SUPERHERO RAYA dengan memakai pakaian raya. Kena la nampakkan kan ciri-ciri superhero tu walaupun baju tu baju raya. Ikut creativity masing-masing.
- Ni namanya The Lalat :D Hanya datang setiap kali menjelang raya sebab nak hurung makanan. Sape kata dia tak selamatkan dunia? Proses kitaran alam tuuuuuuu...(sumpah panas, berminyak muka, siap langgar kerusi, dinding, sebab tak nampak jalan...dah tu, lubang mata nyer kecikkkkk!)

8)Blogger mengayuh basikal sambil junjung sebalang kuih raya di atas kepala. Kaki tak leh pijak tanah ok!
- Ya Allahhhhhhh! Habis sume jiran kuar tengok ok! Dengan jubah nyer, dengan wedges nyer, buang tebiat sungguh! Jenuh nak stabilkan beskal tu tau dakkkkkk! "1,2,3, TANGKAP!" "1,2,3, TANGKAP!" Nasib baik tak koyak jubah aku!

9)Blogger bermain tanglung (lantern) di waktu malam di hadapan orang bakar lemang. Tanglung boleh buat sendiri, atau beli kat kedai apek mana-mana. Kedai sembahyang cina pun ada. Hahaha!
- Kahkahkahkah! Nasib baik tak terbakar jubah aku! Sesedap hati je diorang marakkan api tu! Gile kuasa! Tu tanglung tu, sendri bikin ok! Guna 6 lidi sate Pak Ein, 3 keping A4 paper, pita selofan, dengan sebatang lilin :D Tiada yang mati terbakar ye, sekian.

10)Blogger sedang makan juadah hari raya (lemang/ketupat/rendang/kuih raya) di atas pokok, sambil sebelah tangan pegang senduk nasi. Ha amik korang, gambar penutup!
- Tak bleh blahhhhhhhhhh! Ni kat pokok rumah jiran! Dah rupa mak lampir! Nasib baik dia tak kuar! Kena plak ada orang naik moto lalu! Cam haram dia terkejut! Tak senonoh! Hahahaha! (anjing tu dah macam rabbit dah aku tengok...kahkahkahkah!)

Tak sabar nak tengok orang lain punya!!!

Originated by Sekupang Team.

13 holler:

Liz Rohaizat said...

cun! tu je aku boleh komen. hehehe...

AKO @ retna said...

hahahaha adehh weii tang huruf RAYA tu.. Dot je ke weii??!!! muahahaha...
klakar arr mungg :p

BlueEwoke said...

OK NAK GELAK DULU!!! HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHA LAWAKKKKKKKKKKKKKKKK.

SAMBUNG GELAK LAGI ...

HAHAHAHHAHAHAHAHHAHHAAHHAHAHHA

p/s: karang baru komen sebenar!!

Biqque said...

liz, tak bleh blah masa edit...

ako, haah jadi dot je sbb ketinggian tak sama :D

HAHAHAHA I PUN TAK ABIH GELAK LAGI!

skin suh ckp dia terkecuali sbb autopublish dia tak kuar!

babyarisha said...

aje jenuh aku wat huruf raya tuh di mlm hari.. *sedih sbb aku nye RAYA x jadi*

Ely Hasrul said...

abg polis nak suap??!!! hahahhahahah..

ko jadik Lalat ke? hahahahah lawak okehhh

amiey lee said...

lawak giler..sonok membaca..hahahaha

fatt said...

gmbr ko sume sengal..caption pun sengal. takleh blah weh yg costume lalat tu...hahaha...pastu nape ko lukih gmbr munge kat tepi telinga? nate tul!

HAHAHAHA

Nik Nurehan said...

sgt kreatif! gelak sesorang. haha

Biqque said...

lin, patut ko guna je sesapa...
skin, pasal mask tu la! petak2 terus aku ingat cam lalat hahaha!
amiey, tahun dpn masuk la :D
fatt, mmg sengal kot kalo buat benda ni hahaha! tah, aku pun tatau nape letak munge! nate suguh!
nik, masuk la tahun dpn :D

Janggel said...

Hahaha terbaek! Paling best yang jadin makcik nelayan! hehehe

cikyatz said...

lawak..lawak..
geli hati tgk gelagat2 dlm tue..
yg xleh handle tu mase jadi superhero..siap bersayap tue..caya lah..

Biqque said...

janggel, makcik nelayan tu aku sumpah malu ok! dah la kat taman tasik tepen nun, ramai orang! hahaha!

ckyatz, jgn main2...i ada sayap ok! hahaha!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog