Nuffnang Latest

Tuesday, September 6, 2011

Budget For New Zealand

Trip to NZ is just around the corner. We finally finalized all powered campsites. Sleeping bags, batteries, memory cards, and other gadgets, are all checked in. Just pending for few things here and there, which can be "kowtim" before we fly off.

You guys might be wondering why I always say, I travel cheap. Even on my blog header, on my profile detail, I keep on stressing that word.

Yup, till date, I never see any travel bugs who travel CHEAPEr than us. We will "die die" try to cut cost, as low as we can, as long as we can travel out from the country. Regardless where the destination is! You think I'm a cheapskate? Meet my hubby. If I bring RM500 cash, my hubby will bring half than that. Trust me, he bought RM100 to Makassar, and he still have extra +-RM50 at the airport. Hahaha!

So, I reveal...our not-so-super-low budget to South Island, New Zealand.

Two pax, 7 full days, ALL IN :
Flight + Powered Campsite + Car + Fuel + Meal + Entrance Fee
= NZD1681
= RM4286 (2.55 exchange rate)
= RM2143 Per Pax (excluded shopping)
*If we bring "serunding" and opted for normal campsite, it would be much more cheaper...but where to charge the batteries la? Hahaha!

South Island explorace in 7 days for RM2.1k each...anyone have gone lower than this? Drop me your 2 cents :D

(Don't la tell me you all jalan kaki, naik bas lompat, puasa seminggu...I mean, with the same deal, if you can go lower than this, share laaaaaaaaaaaa :D)

P/S : Let see how low we can go for Japan trip next year!

14 holler:

BlueEwoke said...

Hmm lebih kurang kitorg punya budget jugak nih.

Chawanna - 2pax, 11 full days, ALL IN Flight + Accomodation + Car + Fuel + Meal + Entrance Fee
Grand Total in NZ = NZD 1850
Grand Total in RM = RM 4625 (2.50 exchange rate)
= RM 2312.50 Per Pax (include Souvenir shopping)

Ha murah dah ni... hahahah mari! mari! jom ramai2 melancong hehehehe

BlueEwoke said...

I rase mungkin akan ada org yg ckp dpt lagi murah dari kita, kalau diorg naik nakedbus yg 1 dollar tu pusing South Island huhuhuhuh

fatt said...

which company yg uols guna utk campervan ni?

klu u rajin tgk promo u might get better prices...i rasa sewa keta/campervan bleh dikurangkan.

fuel uols dah masukkan? bagi standard rate NZD2 per liter. some place might be lower than that, depends on where u fuel up sbb dlm town murah, outskit mahal...but queenstown mmg 24/7 mahal

btw u buat bungy tak?

if u nak lagi murah, grab deal utk pakej2 mcm milford sound, jet boating whatsoever..tgk dlm bookme.co.nz (sini mmg specialize utk activities aje), oso grabone.co.nz

bila u berangkat?

fatt said...

oh by the way yg Nakedbus $1 tu, bkn sume route ada ye...certain route sahaja...dan utk setiap trip hanya ada 1 seat saja. so tak sume org bleh dpt...

AKO @ retna said...

i mmg respect la kat both of u...
seriuosly i x reti nak budget2..

jeles sey... wish one day i can travel also like u ols..

huwaaa nak juga camni..

*jeling-jeling orang seberang

BlueEwoke said...

Ooo ingatkan nakedbus tu memang leh dpt 1 dollar anytime..baru kini ku tahu..

Emm bookme tu memang aku duk bukak tiap2 ari, nk cari deal yg menarik.

Biqque said...

na, mesti la lebih kuranggggg hahaha!

fatt, extreme act tak kowttttt...sbb mahal weh! yg bookme dgn grabone tu dok riki gak, tengah tunggu deal murah2 utk tarikh kitorang.

fuel dah termasuk. kitorang tak amik campervan sbb tak cukup hari. so amik mini mpv, tido dlm keta.

ako, yakin boleh ako...kalo tak, tak berjalan la kita :D *hoi orang seberang, cepat cepat!*

kuntum said...

biqque & chawana,

tolong itemize sket bajet tu nk tau gak cane bole dapat 2.1k hehe

my nz trip this nov for 15 days..agak2 bajet 2.5k bole lepas tak???

BlueEwoke said...

Kuntum: Insya Allah boleh, kitorg kalau tak leh dpt murah lagi, tp since tarikh kitorg pegi tu, time world cup rugby, so harge campsite powered/non powered, backpackers hostel, semua naik. Kalau tarikh biasa2 tanpa apa2 event, memang murah.
Satu lagi kitorg dpt murah, sebab tiket flight kitorg memang rembat time murah2. Dlm RM500+ cam tu return ticket yg kitorg beli hari tu.

Biqque said...

haah, ni pun dah kira abis mahal dah ni...kalo tak, mau lagi murah nih!

kuntum, kena rajin surf internet or blog or forum, tgk harga agak2 sehari brapa makan, brapa petrol (ikut km), brapa tempat tido sume :D

kemang~ said...

uish, okay jeles! kejap nak kirim poskad buleh??

nanti report kat sini yek pas balik nz.. ngeh ngeh

:p

fatt said...

biqque,
since u wnt to opt for mpv, aku suggest ko amik jela campervan jucy tu..ada small kitchen, dgn tmpt tido...it's way cheaper dr mpv sbb ada equipment masa sekali. just to inform ko mesti park kat holiday/caravan park sbb parking overnite at roadside akan invite polis utk ketuk cermin keta ko & saman. sini lain skit beb.




blueEwoke,
aah..itupun ko kena book ahead like 4-5mnths before travel...so klu dpt mmg gila lucky la.

aku dpt 2 tiket! kihkihkih :P



kuntum,
more than enuf..klu u bwk 2k pun dah cukup. i mean, if u travel with group of ppl

Biqque said...

fatt, kitorang amik compact mpv, ala yg premacy tu, murah. kitorang tak tido tepi jalan, kitorang mmg amik powered campsite. so nak masak pape pun kat situ jer.

kuntum said...

nk mintak share details budget bole? hehe

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog