Nuffnang Latest

Thursday, November 5, 2009

Zaman Jahiliah : Tahap Kolej

Ha, lemme tell you guys zaman jahiliah tahap kolej plak.

Fanatik
"Bukan aku tak cintaaaaa...padamu semakin ku relaaaaa" tau lagu apa? Nur Kasih - Slam (bukan cerita Nur Kasih kat TV3 tu ye.) Ha dulu, aku minat gile kat Zamani Slam ni. Sebab dia hensem rambut panjang straight plak tu! Haiiiiihhhh! Walaupun dia nyanyi mulut terketar-ketar, mata agak spero, aku tetap puja dia. Punya la puja sampai aku buat kad raya besarrrrrrrrrrrrrrrrrr gile sebesar dua keping kad manila yang dijahit kat tengah, nak pos kat dia. Masa ni aku kat MCC Kuantan, Jalan Gambang. Kalo korang penah gi Kuantan, mesti kena lalu highway Jalan Gambang ni dulu. So tau-tau je la, jalan straight, keta laju. Untuk aku pegi ke pos mini seberang tu, aku kena memperjudikan nyawa aku untuk melintas macam hayam dengan cekap dan cepat! Masa aku tengah pecut laju nak lintas, aku tak sedar yang aku dah 'terlepaskan' kad raya giant tu tadi! Skali bas laluuuuuuuuu, "zasssssss piunggggg pannggggg ketinggggg buuhhhhff pinggggg fiusssschhhhh!" Melayang dilanggar kereta bertubi-tubi tanpa henti! Aku punya lariiiiiiii nak selamatkan kad raya besarrrrr tu, nasib baik tak kena tangkap ngan polis di cas menghalang lalu lintas! Aku dapat jugak kad raya tu balik tau. Aku tengok sampul dia (ada sampul ok, guna 4 pembalut hadiah) amazingly hanya remuk, tak koyak! Perghhhh! Aku betulkan balik skit-skit, aku pos jugak :D Tatau la Zamani Slam tu dapat ke tak kad tu...tak kuar dalam majalah pun! Hahahaha!

Bohjan
Masa kat MCC, Kuantan, aku couple dengan ex-bf aku. Dia ada kawan. Aku tak sangka plak bila aku masuk kelas agama Ustaz Ramli (we called him CDRom), semua pelajar laki! So kitorang yang 4 orang perempuan ni, slalu duduk belakang, tertunduk malu bila CDRom ni cakap lucah (ya Allah, dia memang otak lucah punya ustaz tau!) Tak lama pastu, aku cam prasan sorang mamat ni. Dia duduk row depan kitorang, kira row paling last untuk budak laki la. Eh dia ni macam kawan ex-bf aku! "Weh, bohjan!" (Serious aku tak ingat apa nama dia. Yang aku ingat dia anak tokey balak. Tu je.) Patu, dia pandang! Betul lah tu! Teruk gile aku kan? Kenal orang dengan nama bohjan. Dah la masa tu memang tengah hot pasal bohsia bohjan ni, and I don't even know why he was called so. Lama-lama aku baik gile ngan bohjan ni tau...dan sape sangka, mamat yang aku kenal sebagai bohjan ni adalah Chepeque, dan Chepeque ni adalah Shahrul Nizam, dan Shahrul Nizam ni lah suami ku sayang sekarang :D Ha, camne?

Lesen
Amik lesen kereta kat Kuantan. Susah sangat ke? Macam tak banyak kereta je kan kat town Kuantan tu. Accept semua JPJ kat Malaysia ni mestiiiiiiiii ada bukit kat pintu masuk. So ok lah. Aku amik lesen masa kat kolej. Actually aku memang dah pandai bawak kereta and motor, cuma aku takde lesen je lagi. So untuk bawak kereta dengan sah, ku gagahi jua la. Masa hari test tu, panas gile! Masa ni JPJ masih pakai Datsun buruk untuk test orang. Aku try je, alemekkkkkk clutch dah la tinggi! Keras plak tu! Dugaan sungguh! Tapi maintain...aku bawak dengan cemerlang untuk pegi kat tempat test bukit. Pass! Bila dah pass, parking la plak kan. Ceh...confident je la. Dah la kereta buruk! Depan, blakang, depan, blakang...dalam posisi mengundur la ni..."Ktanggggg tanggggg tanggggg..." Semua orang pandang aku! Ya Allahhhhhh camne niiiiii aku failed keeeeee...aduhsssss! Pegawai JPJ tu naik. Dia suh aku jalan. Muka aku dah gelabah. "Nak gi mana cik?" "Bawak keluar..." Aku drive dengan muka kesian sambil gelabah tahap gaban. "Orang mana? dia tanya. "Perak cik...Taiping..." "Ooooo tepennnnnn...orang sekampung la niiiiiii" dia balas kuat. "Hmmm...tadi palang jatuh kan...camni la, saya bagi lulus...boleh bawak gheta kan? Ha, bawak elok-elok...saya tau awak bleh bawak..." TERKERJUT BERUK AKU MASA NI! LULUS TU WEHHHHH! KIHKIHKIH!

Babi dan Kunyit
Masa kat PPP/UiTM, hostel kat Seksyen 18, kolej tempat belajar kitorang kat Sekyen 17. Kitorang ni bayar mahal nak mampos, tapi macam di anak tirikan oleh Main Campus. Sebabnya, kitorang bayar fee beribu, Main Campus bayar beratus je, tapi bas baru yang berhawa dingin tu milik dorang! Ada ka patut?! Makanya, kitorang kena cari jalan lain untuk pegi ke kelas setiap hari. Semua orang tau adanya bas mini. RM0.80 skali naik. Oleh kerana kalernyer sangat pink, kitorang panggil "bas babi". Saingan paling rapat for "bas babi" ni was "bas kunyit"! Tau kenapa? Sebab "bas kunyit yang berkaler kuning ni berharga RM0.60 if tak silap (kadang ada yang RM0.70, kurang sekupang je dari "bas babi" but still murah la kan.) Cuba teka, bas apa yang slalu kaler kuning? Bas skolah la kan. Ha bas skolah ni (yang bentuk kecik-kecik je, yang besar tak main) lepas diorang antar budak-budak gi skolah, diorang kira cam cari duit extra la, jadi bas hangkut kitorang gi kelas. Hahaha! Tapi kena tunggu ramai skit baru dia jalan. Kalo tak, memang tak jalan la, tak pulang modal. But still la, tak leh lawan cilok ngan laju bas mini pink tu...tak lehhhhhh...bas mini hebat lagi walaupun mahal sekupang dua! Hahaha! If naik, memang sampai dulu la dari bas skolah kuning tu. Patu, memang kalau tak pegang tiang or tak pegang kerusi, memang bleh tercampak ar! Rempit abis!

Rasuk
Masa kat MCC, aku rapat dengan dua orang kawan perempuan, Nina and Fiza. Tapi partner in crime aku si Nina la. Dia ada boyfriend budak Kuantan, budak Taman Guru (kira bukan budak kolej la). Tah mana dia kenal. So takpe la, kitorang kenal-kenal la ngan mamat ni. Satu ari ni geng-geng budak laki aku, Zan, Labob, Kem, and few other guys buat plan gi Cherating. Zan ni gile! Bawak kancil macam bawak off road nyer keta! Dah terbabas pun still leh angkat tangan tanda setuju! Gile! Hahaha! So masa kat Cherating ni (uish ni tempat lepak budak-budak MCC la, sampai ustaz slalu buat raid la) Nina and boyfriend dia ikut skali. Malam tu, masa kitorang tengah baring-baring dalam chalet budak laki, dengan cerita hantu yang menakutkan, tetiba bf si Nina ni (aku lupa nama dia) ni cakap "Korang! Kem kena rasuk!" Kitorang terus la bergegas ke tepi pantai, cari dia dalam gelap, tengok-tengok dia terbaring kat tepi air, basah kuyup! Tak sedarkan diri plak tu! Aku apa lagi, terus peluk dia ajar mengucap! "Mengucap Kem, mengucap! Ashhadualla ilahaillallahhhhh waashhaduanna muhammadarrasullullahhhhh!" kat telinga kanan dia. Hampir nak menangis gak la aku, sebab orang sekuat Kem tu bleh lemah semangat (dia cam alim-alim skit la). Patu masa balik ke chalet ni, tetiba mamat si bf Nina tadi tetiba tepuk tangan kuat-kuat! "Syabasssss..." dia cakap, "What a drama..." dia tambah. SEPANTAS KILAT SATU TERAJANG SUDAH SAMPAI KAT PERUT DIA, SATU PENYEPAK SUDAH SAMPAI KAT MUKA DIA! (Terajang by aku, penyepak by Nina.) Diorang bleh takkkkkkk belakon sebab nak mainkan kitorang! Ha amik hobat kena sedebuk! Dengan Kem, Kem, skali kena maki ngan aku! Memang lakhanat tau mamat bf Nina tu. Terus Nina mintak break off. Padan muka! BODOH MACAM KAMBING!
Sampai skang kitorang masih duk kutuk dia bila teringat cite ni. Especially part aku ajar mengucap tu...KAHKAHKAH!

Adeh....tak leh ingat la, banyak lagi ni. Bleh spill out lagi ni! Tapiiiiii...agak sejuk dan mengantuk la kat Awana ni...penat lawan karaoke dengan uncle cina yang memula malu, alih-alih siap rampas remote, pilih lagu, and dalam list lagu tu, semuuuuuuuuuuuaaaaa lagu dia!!! Dah la lagu cina, omputih oldies evergreen, tak penah dengar plak tu! Bleh tak dia select songs, cakap "Aiya, just pick la any song, don't care la..." Patu dah pasang, dia tatau lagu tu! Dah la tak leh delete! Kena dengar sampai abis! Hoi, you don't care, but I DO CARE LA! Bosaaaaaaaaaaaannnnnnnnn! Ada hati suruh kitorang tunggu lagi dengar dia abiskan lagi dua lagu (lagu aku ada satu lagi Menghitung Hari kat bawah lagu dia, tapi aku sanggup balik tak puas hati tak dapat nyanyi, daripada dengar dia sambung lagi dan lagi!) Balik la uncleeeeeeeeeee!!! Last-last, kitorang yang blah :| hmph!


5 holler:

Ely Hasrul said...

ahhaha part kad beso seberang jln tu mmg xbleh blah.. paytu terus aku tingat muka uncle c zaman dulu ahhahahahhahahhahahahhaha

aku pon nk ucap syabas kat ko xsangka ko bleh peluk si kem suh ngucap ahhahahahhahahahhaha

biqque said...

ha kira aku leh pikir gak la masa tu suh kem tu ngucap...aku serius tak sangka dia bleh terlibat! budak baik tau kem tu! haihhhh...

BlueEwoke said...

hahaahha encik sharul kite bohjan rupe2nye dulu kah kah kah..eii cam mana la org leh pangil dia cam tu ek..tak de gaya bohjan pun tak..kesian anak tokeh balak tu hahahaha

Liz said...

I wonder...baper sen kena charge utk setem hantar kad raya besar tu? Muat ke peti surat?

dibitz said...

hahahaha bohjannnn!! hahahaha tak kena langsung! (for now la, dulu wa tak kenal dia)

kad raya + BESAR + zamani slam + terguling2 kat jln raya = tak leh blahh hahahaha...

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog