Nuffnang Latest

Tuesday, November 3, 2009

HSG Test At Tawakal


Ok, sambung cerita pasal LPPKN. Right after 1st appoinment aritu, I diminta untuk menjalani HSG test kat Tawakal (the cheapest among all).

This test meant to check uterus and fallopian tube, as well as the area around them. Kenapa nak check? Sebab nak tau system tu ok ke tak. And how did they do it? Dengan memasukkan dye dalam thin tube melalui va-jay-jay terussss ke uterus! Sakit? Penah buat Pap Smear? Lebih skit sakitnya dari itu, sebab besi tube tu panjang and berbentuk anak panah! (Ok...I need to stop before korang sume takut nak buat...tapi bagus buat benda ni tau...)

Sampai kat Tawakal, terus ke bahagian X-Ray. Dont forget to bring the form yang disediakan oleh LPPKN. Then tukar baju wad (ala yang ada butang kat blakang je tu), and wait till u being called. Masuk bilik X-Ray, baring. Ada scanner sebesar mesin photostat heavy duty kat atas badan u. Radiologist assistant tu akan amik gambar uterus before HSG test dilakukan, sampai la dia puas hati gambar tu ok and elok.

Tunggu Radiologist datang. Then bermulalahhhhhhh...dia bukak set besi-besi spatula pejadah tu, aku dah gerun! Masuk je benda tu, perasaan nyer still sama cam buat Pap Smear. Tapiiiiii lepas dia masukkan besi spatula ape tah tu with the thin tube, memang terasa sampai ke pusat tau! Sakit la. Lepas dye dalam thin tube tadi tu dilepaskan, X-Ray sebesar mesin photostat tadi akan capture kemana dye tu mengalir. Adakah melepasi fallopian tube hingga ke hujung kiri dan kanan? Semua akan nampak. (Mine nyer, kiri faster than kanan...jauh skit tube nyer...but still sampai, if tak sampai tu yg risau...).

Then I kena tunggu 30minit for last scan. Dia akan amik gambar ke mana cecair tu keluar. Masa ni dia kasi pad (tebal gile cap ayam) sebab dye tadi akan kuar bersama darah skit (tatau mana datang darah tu...masa jolok tadi kat dalam kot...ye la, dah bentuk macam anak panah!) Lepas amik gambar, nampak la cecair tu keluar, kira normal. Alhamdulillah. Terus amik X-Ray result and keluar kiss hubby :) Alhamdulillah...at least, kita sama-sama ok kan ayang? :)

Next?

10 holler:

Cawan said...

Biq, bleh request? kasi scan itu X-Ray negative film kasi buh sini, bleh tgk arrow tu.. huhuuu..

biqque said...

hahaha camne nak scan, besarrrrrrrrrrr...tangkap gambar tatau nampak ke tak hmmmm...

Ely Hasrul said...

huyuh menyeramkan.. eh ko ade rasa ek buat pap smear.. aku xingat plak aritu aku sakit ke tak hahaha bleh la plak lupe.. aku xsuka pakai baju xray tuh.. lelagik kalu masuk ot.. potong kat tgn tapi kena naked... aku dok tpk ntah2 time xsedar kena raba hahahaha budushh..

biqque said...

hahahahahahaha!

Anonymous said...

Dis 13dis12 sy kne pi wat hsg scan..ermm takut lak nk pi wat hsg nnti...huhuhu

Biqque said...

anon, good luck ye :) hope that everything is fine...

Anonymous said...

NK TANYA, DOCTOR YANG BUAT HSG ON U TU MEN OR WOMEN? KALAU MEN ALAMAK SEGANNYA!!!

- Ozi ;)

Biqque said...

ozi, doc pompuan cina...baik doc nyer :)

Anonymous said...

Brapa kosnya ekkk

Biqque said...

anon, rm150 kat tawakkal...

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog