Nuffnang Latest

Tuesday, April 21, 2009

Zoom In Penang - Day 1

“Hotel! Cititel Penang?”
This is what we get for Lucky Dip after we purchased Koh Samui ticket from Firefly, during Matta Fair 2009. The staff did help us by giving a ‘clue’, to dip deeply in the box and pick anything with big envelope. Some with hotel free stay, some with spa free package, that’s what she said. (How we wish we get Sabah instead of Penang…sebab Sabah dah ada ticket flight!)
So, we confirmed a date AFTER Skin got her confirmation date from Berjaya Penang. Nak pegi sekali! Skin went to Penang a day before we go. Dia dapat 2 nights kat sana. Kitorang menyusul lepas keje, tapi singgah Taiping for a nite.
Malam tu lepak kat kedai satay Pak ‘Ein. Makan free lagi la jawabnyeeee! Haha! Bankrupt la bapak i…balik rumah Kak Ngah, tido.
Early morning, hubby and I went to Kota Jaya for nasik lemak. Lepas breakfast, terus gerak ke Penang. Naik highway sammmmmpai la ke Jambatan Pulau Pinang. Since the bridge still under refurbishment, so gambar tak brapa cantik sangat la. And the air, completely hazy. Tak tau nape. Again, nak amik gambar pun tak brapa best sebab tak clear.
We headed straight to Bukit Bendera (a.k.a Penang Hill…nape tak Flag Hill je kan? Hahaha!). Janji nak jumpa Skin kat sini. Unsure of their arrival, we bought our ticket first. 11.00AM. Tak brapa ramai as per what Kak Ngah said, sebab weekend dia kata orang queue panjang, just to buy the ticket, tak kira yang menunggu lagi. Nasib baik.
Tak sampai brapa minit, Skin sampai kat ticket counter. I saje je nak amik gambar dia, Hasrul and Sami dari belakang. Patu I tengok selamba je diorang blah tak tegur I. Bleh?
“Oi!”
Skin and Hasrul pandang je I…
“Laaaaaaaaaaaaaa ko ke Biqqueeeeeeee!!! Aku ingat Jepun mana tadiiiiiiii!!!”
“HUH???”
Well that’s what they said. Sebab I pakai jumper, pakai straw hat, pakai sunglasses, bawak sling bag! Kahkahkah! Lawak sungguh!
They got 11.15AM ticket. Disebabkan nak naik sekali, I slowly approach a couple, to swap their ticket with mine. Nasib baik diorang nak! So dapat la kitorang naik sama-samaaaaaa…
Masa beratur je dah sesak. Naik tram, kena berdiri. Masa ni dah start humid. Panas. Tram gerak je kitorang dah gelak-gelak sebabbbbbbbbb tak nampak apa! I tot dulu masa kecik-kecik naik tram ni, tak nampak luar sebab I pendek/kecik lagi! Dah besar-besar camni pun still tak nampak! Kira betul la memang tak nampak depan belakang sebab tram tu 45degrees! Ceh…baik duk depan or belakang skali, at least nampak la tram track tu.
Takpe, tengok kiri kanan je la…itupun, tak cantik langsung. Ada la t-rex kecik sekor, but that’s it! Hahahaha! Sedih kan
In the middle of the journey, ada la bertembung dengan tram dari atas. Dalam 20 minit jugak la nak sampai. Tapiiiii baru sampai kat interchange/transit jeeeee! Tukar tram, rupanya kena naik lagi atasssss! Hahaha!
Sampai kat atas, agak windy. Sejuk nyer tu ada la terasa. Tapi still misty. Amik gambar and we walked up. Ada sign Bukit Bendera and histories board. From here, you can see almost half of Penang towards Butterworth. But tak clear sangat la sebab hazy tadi.
Naik atas lagi, ada snake show. Nak amik gambar, dia tak kasi, cepat-cepat sorokkan snake tu dalam container. Haha! Ada la orang jual-jual tepi jalan, ada kedai makan, and banyak souvenirs. Ada buggy yang bawak orang naik ke atas, tapi tak naik. Kitorang walked up je naik tangga, atas tu ada temple and masjid.
Lepas amik gambar dengan seketul meriam bersama spider and spider web (zzzzz…) kitorang turun balik. Sami comel sangat masa naik turun tangga ni! Macam orang besar la konon, tapi kaki kecik! Haha!
Masa nak turun ke bawah, kitorang tanya buggy tu brapa. RM30 boleh round satu bukit. Hehe…takpe la, mekasih. We walked down and,
“Mak aih ramainyerrrr!”
Orang queue nak turun tu ramai gile! Dah la tempat tu sempit. Sami dah nak tido masa ni. After we went into the transit compound, Skin dapat seat. Kitorang berdiri. Tetiba Skin panggil and cakap, gambar pondan kat blakang office kitorang masuk paper! Hahaha! Dalam Kosmo!
Masa budak-budak muda ni bangun konon nak naik tram, cepat-cepat kitorang duduk. Padahal tertipu, tram tu tak gerak lagi pun dari tadi. Haha! Dapat seatttt! Dah agak tengahari, baru dapat naik tram. Macam tadi, dalam 30 minit gak la nak sampai bawah. This time, dapat amik banyak gambar skit sebab pemandangan dah clear.
Lepas amik keta, kitorang decided nak makan nasik kandaq Line Clear! Popular katanya tempat tu! Cari jalan masuk town. Dengan tak tau langsung tempat tu kat mana, susah gak la nak cari. Call Elly, Elly cakap dekat Chowrasta. 2 blocks before, ada parking lot belah kanan, Line Clear tu belah kiri. Lorong kecik, kedai dia saje, and tak bleh masuk pun lorong tu.
Pusing Chowrasta ada la dekat 2-3 kali, at last, jumpa! Rupanya betul-betul lepas simpang tiga! Park keta, masuk kedai. Kedai ni macam gerai je. Lauknyer ya Allahhhhhhhhh kuningggg je sume! Kari merata-rata! So, prepare for the ongkosnyer la yeh!
I took squid egg, fish egg, vege, kuah banjir = RM9.40
Hubby took chicken, vege, kuah banjir = RM4.60
Tengok Skin and Hasrul amik benda yang sama, harga tetap camtu! Wahhhh! Bagus sungguh ISO nyer. Hehe! Tapi korang, sumpah sedappppppp! Hubby cakap diorang letak kas-kas, a.k.a poppy seed (katanya) sebab tu rasa cam high je makan…hahahaha! Cepat kenyang dan cepat lapar!
Lepas makan, kitorang check in hotel. Skin balik hotel dia. Tengok hotel, cantik. Tengok bilik, kecik…tak sepadan dengan harganya…sape la nak bilik mahal tapi kecik kan? Seb baik free! Dah la tu, takde poolllllll! Hampeh. Memang betul-betul corporate hotel la ni…pangkah…
Lepas buat apa yang patut di hotel, hehe, kitorang tido jap. Petang tu jumpa Skin balik kat Toy Museum. RM10 per entry. Benda ni dah lama tapi baru skarang rasa nak masuk. Masuk-masuk, waaaaaaaaaa banyak gile figurine! Siap live size patung lagi! Macam-macam ada. Even closer than what we had in Movieworld. Haha!
Unfortunately, every figurines ada cermin plastic. So ada yang calar-calar sebab budak-budak ketuk. Tapi I puas hati la sebab banyak gile figurines dalam tu. COME ONNNN, WORLD LARGEST TOY MUSEUM LAAAAA! Bangga la skittttt! (Puas hati dapat tengok Darth Vader, Yoda, Anarkin dekat-dekat!)
Dah senja, kitorang cari kedai makan. Nunnnnn sampai ke Padang Kota nun. Dah la la jam, lagi rasa jauh. Malam minggu la katakannnnnn. Siap ada pertunjukan api lagi kat tepi tu. Kitorang duduk je, “ulat order” tu datang tanya nak makan apa, minum apa. Haaaa, ulat bukan ulat tonto or ulat parking jeeeee. Haha! Rupanya “ulat order” tu dapat komisen tau! If kita order sendri kat kedai, murah skit. Cis! (Hubby la kata, tatau la diorang up brapa banyak). I order kerang bakar, laksa. Hubby tatau dia makan pe. Hasrul and Skin order pasembor kot.
Lepas makan, kitorang ke Batu Feringghi balik. Nak ke night market, cari dvd/cd (macam biasaaaa!). Ramai orang! Kitorang park kat The Ship. Jalan jauh gak (sampai Sami tido and hubby I sesat). Skin balik dulu, kitorang sambung lagi. Hubby dapat beli cd lagu je, I macam biasa, fridge magnet je la. Baju sume tak menarik sangat.
On the way balik, lalu Gurney Drive. Tengok orang lepak tepi pantai. Bestnyerrrr. Balik hotel, lalu area orang Penang clubbing. Meriah la jugak! Ada “ayam” katanyaaaa! Haha! Baik tido…

P/S : Gambar nanti...banyak sangat!

2 holler:

elysuhaili said...

line mmg clear.. paling bongok cititel tu depan line clear aje hahahaha.. panas nk mampos.. seb beik dpt terjun pool cuma cm geram ar xdpt g spa..

biqque said...

tu la pasallll! kalo tau, jalan kaki jeeee!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog