Nuffnang Latest

Sunday, January 25, 2009

Panggilan Pulau Pangkor – Day 1

This plan was originally brought up by mi sista. Sebab nak bersuka-ria beramai-ramai seperti percutian keluarga.
So here goes the list…
1. Abah
2. Kak Ngah + Abg Ngah + 2 kids
3. Abang + Ida + 2 kids
4. Pak Unggai + Mak Unggai + 3 teenagers (jiran Abah)
5. Me + Hubby
6. Skin + Hasrul + 1 baby
Agak sedih sebab Kak Saba se-family tak leh pegi sebab busy. My stepmom? Tak ikut sebab dia pun bercuti bersama anak-anaknyer. Hehe. Senang gile kan?
Maka bergeraklah team A (1, 2, 3, 4) dari Taiping. Kak Ngah beria bet ngan hubby, nak tengok sapa sampai Lumut dulu. Kitorang, team B (5) gerak dari Ipoh, while team C (6), gerak dari Sekinchan.
Hebat tak hebat la, team B and team C sampai at the same time! Padahal dua-dua keluar rumah 7.00am. Kak ngah plak bagi excuse diorang gerak ngan orang tua…hahaha! Tak leh pakai langsung!
Sampai kat terminal jeti, unload barang, yg lelaki-lelaki semua gi park keta. Hubby ngan Hasrul ‘sangat pandai’, gi bayar parking sampai RM30, padahal nak park dua hari je! (Patutnyer, RM20 jer la…adeh!)
Barang-barang jangan cakap la, my dad bawak satu troli barang untuk BBQ! Beg setiap sorang pulak mesti at least satu beg baju, satu beg misc. Dah macam nak berkampung kat Pangkor tu. Haha!
Then I ngan Kak Ngah gi beli tiket. Lepas semua ready, kitorang naik feri. Jakun la konon! Abah la siap nampak hubby amik gambar kitorang dari level bawah, terus dia enter-prem!
Masa atas feri, cuaca dah mula redup…macam nak hujan…alamakkkkkkkk!!! Kak Ngah kata,
“Tak kira, hujan ke tak hujan ke, nak gak mandi laut!”
And kitorang pun semua bersetujuuuuu. Ye la, rugi wor. Patu memang hujan pun, cuma masa sampai tu dah renyai-renyai ar. Matahari dah ada balik. About 11am, kitorang sampai, cari van kaler pink (taxi Pangkor). Mentang-mentang la peak season, diorang blasah satu van RM20! (My dad told me, off season, taxi tu baru RM12.)
Since kitorang ramai, so tak trasa sangat la mahalnyer. Load semua barang, maka bergerak la dua van ke Ombak Inn, Teluk Nipah. Perjalanan ke sana sangat-sangat la seronok macam naik roller coaster. Haha.
Sampai je, kitorang tak leh check in lagi! Sebab orang tu tak kuar bilik lagi. By right, memang check in time kul 2.00pm pun. Siap ada tourist sorang ni (Ombak Inn ni memang port tourist…tak ramai melayu, semua mat saleh je) pun duk tanya-tanya kat owner chalet tu, bila bleh masuk. Adeh…kitorang pun nampaknyer kena la buang masa.
Kitorang letak barang semua kat chalet tu, kitorang gi jalan-jalan kat tepi pantai. Dari depan chalet sampaiiii la ujung beach tu (ada tokong cina). Sambil-sambil tangkap gambar, dapat la tengok apa aktiviti yang bakal kitorang buat kat pantai nanti.
About 1.00pm, kitorang jalan balik menuju ke depan chalet, for lunch. Bau punya la sedap! Tapiiiii diorang tak jual selagi tak habis masak! Boleh tak? Lauk semua dah tersedia, nasik tak masak lagi! Dah la tu, bihun sup, laksa, nasik ayam pun tak nak jual sebab tah ape tah tak siap lagi! Ya Allahhhhhh…
Kitorang pun bangun dari kerusi, pegi kedai sebelah. Kedai tu ada nasi ayam and nasi goreng ayam je. Blasah la. Tapiiii nak panggil lap meja pun terhegeh-hegeh! Harap muka penuh compact powder! Jalan terketek-ketek! Malu punya pasal, budak tu bleh tak datang lap meja?! Eiiii dah la lapar ni! Seb baik budak laki tu mintak maaf.
Lepas makan (tak sedap pun jadi sedap…dah la mahal cam KL!), we checked in @ Ombak Inn. Dijanjikan 6 chalet, 1 chalet short! Pe lagi…yang pompuan-pompuan ni mula la menyinsing lengan baju, mintak gak satu lagi chalet tu! Sampai owner tu mintak maaf, sebab tersilap, and nak kasi bilik orang gaji dia…sigh…at last, my dad sacrifice ‘bilik’ favorite dia, kasi kat Pak Unggai (yup, my dad ada bilik favorite kat Ombak Inn, bilik batu, ada fridge…bilik kitorang yang lain semua kayu, tapi ada air-cond…certain bilik je ada mini fridge).
Me stayed next to Skin’s, Abah stayed with Abang and Ida, which was next to Kak Ngah and Abg Ngah. Lepas semua salin baju, gerak ke pantai, terjunnnnnn! Nasib baik cuaca redup, so tak la panas sangat nak mandi. Tetiba,
“Kayak nak? Kita lawan sape sampai dulu kat pulau tu.” Sambil tunjuk ke satu pulau yang biasa orang snorkeling…if air surut, u can walk to that island…agak dalam 400meter kot dari pantai.
Wahhhhh…kitorang sewa 3 canoes…Me+Hubby, Kak Ngah+Abg Ngah, Abang+Ida…Hasrul nak naik tapi tak cukup orang. Abg Sabri (owner water sport, anak angkat Abah) tu cakap, sejam RM15. We asked him, how long we can get to that island…dia kata, professional dalam 20minutes, if amatur cam kitorang sejam pun tak tentu.
So kitorang pun kayuh, kayuh, kayuh…best gile…patu,
“Huh? Dah sampai?! Baru 15 minit!”
Seriussssssss…tak sangka tul kitorang leh sampai kat situ cepat! Kira, kitorang lagi terer dari pro la! Haha! Siap leh lepak-lepak, main laga-laga…sampai bosan! Tak sampai setengah jam, kitorang naik ke darat balik…hujan renyai-renyai…masa ni Abah pulak baru nak turun kayak sorang-sorang. Laju gile! Patu kena patah balik sebab kitorang nak naik banana boat! Haha!
This time, kitorang ayat lagi Abg Sabri. By right, sorang RM15 (satu boat RM120). Tapi Pak En (what people used to call my dad) punya pasal, satu boat RM100 jek! Haha! Ikut susunan dari depan, Hubby, Me, Kak Ngah, Ida, Abg Ngah, Hasrul, Abang, Abah. Paling berat duk blakang! Lawak gile. Boat yang tarik banana boat tu dipenuhi dengan my nieces and nephews, including Skin and Sami boy. Haha!
Punya la tak adventurous, sampai kitorang meloncat-loncat atas banana boat tu! Kahkahkah! Ada la this one time, rasa nak terbalik, tak terbalik pun. Siap mintak dijatuhkan dalam air, tak bleh, sebab ada baby on board (Sami boy). So, since tak dapat dijatuhkan, kitorang menjatuhkan diri sendri ke dalam air la! 1, 2, 3! Semua lompat! Kahkahkah! Lagi lawak, anak-anak Mak Unggai naik second trip, ngan orang lain la. Tak dapat pusing pulau macam kitorang! Patu Mak Unggai tu komplen kat Abg Sabri. Abg Sabri sampai menarik nafas sambil menjawab,
“Pak En tu special skit…”. Patu Mak Unggai tu cakap “Kami pun group Pak En jugak…” KAHKAHKAHKAH! TAK TERJAWAB. So my dad mintak Abg Sabri discount la untuk anak-anak Mak Unggai tu…
Lepas terjun, semua mandi, berendam dalam air, sampaiiii la petang. Agak-agak semua dah kecut, berhingus, baru naik. Nak prepare untuk malam ni, BBQ!
Luckily, depan bilik I and Skin, ada gazebo. Lepas mandi, cun-cun, Abah datang untuk siapkan tempat BBQ. As usual, my handyman daddy, pegi cari barang-barang nak buat tempat bakar la. Dia bengkokkan zinc mana tah, untuk jadi bekas bakar, patu letak jaring. Tak cantik, dia gi cari dua drawer kayu (believe me, it was REALLY cabinet’s drawers), he deposited sands into it, and letak jaring on top of it! Gile arh! Voila!
Api pun dah ada, he started to bakar satay. Maklumlah, tokey satay la katakan. Siap orang lalu tepi pagar, tanya, jual ke tak. Haha! The other dapur, I bakar ayam. Ya Allah, beso-beso nyer la ayam-ayam tu! Lepas ayam, ikan plak. Sambal dibawa khas dari Taiping. Bersila la I depan dapur tu dengan dress yang cantik lagi cun…hahaha!
Hubby plak, goreng nugget kat tepi bilik kitorang. Abah ada bawak dapur gas kecik tu, Ida ada bawak periuk. Ha, hebat tau hubby menggoreng!
Team D nak datang? Punya la hebat my sis mengayat kawan a.k.a jiran dia (kira partner in crime dia untuk bercuti la, Abg Isa + Kak Ina + 2 kids), diorang leh sampai ke Pangkor Island malam tu gak! Seb baik chalet sebelah ada bilik kosong! So diorang pun dapat la join kitorang BBQ malam tu.
Sambil BBQ, ada la kedengaran suara-suara sumbang yang suka hati je berkaraoke kat chalet-chalet hujung jalan tu. Pitching lari seh! Sampai kitorang plak yang karaoke sendri kat tepi-tepi tu. Sampai kenyang jugak la kitorang dengar mamat-mamat tu nyanyi!
Lepas kemas skit lebih kurang, kitorang jalan-jalan kat gerai-gerai tepi jalan, sepanjang pantai. Memang Teluk Nipah ni focal point la untuk stay and shopping kat Pangkor Island ni. Better than if u stay kat area town or jetty tu. As usual, kitorang akan cari fridge magnet la. Ada la bentuk map, tulisan Pangkor, selipar pantai and so on, tapi mahal la. Beli je la, kalo tak bila lagi kan.
Dah abih jalan (bukannyer banyak mana pun), kitorang gi tepi pantai, tengok Abah memancing (ha, dia memang seorang kaki pancing…asik pancing, pancing, pancing…bukannye ada ikan pun tepi pantai tu, janji dia dapat pancing!). Kitorang main buai, tangkap gambar, patu balik. Sebab tak rasa angin pantai sangat. So balik titon.

2 holler:

elysuhaili said...

beshhhhh!!!!! yang tak besh makanan dia aje. paling besh naik boat lead banana boat hahahahaha

sreSHAziela said...

dapur gas mini tu boleh masak byk ker..?? seronok kan gi pangkor... laut dia best.. tp curam lah.. agak takut...

anyway salam ziarah

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog