Nuffnang Latest

Tuesday, January 20, 2009

Kucing Pun Kena Bisul!

Yup, I brought Kiki to St. Angel’s vet. After got him examined, it is confirmed that he’s having bisul right below his right jaw.

“Kucing pun boleh kena bisul ke Doc?”

“Eh memangggg..kucing macam-macam boleh kena…”

Doc. Sharon kata bisul tu tak matang lagi (tapi pipi Kiki dah bulat besar dah). So kena tunggu dia pecah (samada pecah luar or pecah dari dalam), then baru leh baik. Or…kena operate!

Kesian plak kat Kiki, aritu dah undergone castrate operation, ni nak operation pipi plak. So I requested for medicine dulu la. Doc kasi tablet untuk antibiotic, inflammation and apetah satu lagi tak ingat. Kira bila makan ubat tu, some bisul can subside la, so tak payah operate.

Yang lawaknye, Kiki ni penakut klinik! Dalam kereta skit nyer hebat, sampai klinik, tak nak kluar dari carrier dia. Siap marah-marah lagi Doc and pekerja situ. Doc tu sampai suh I keluar sebab Kiki jadi mengada sebab I ada (ye, I angkat dia, dia tak marah pun).

Patu bawak la Kiki balik. Kat rumah, I tried to fed him those medicines la. Letak dalam biscuits, tak makan. Letak dalam can food pun tak makan. Last-last I pegang dia, sumbat gak dalam mulut!

Melompat-lompat Kiki cam budak kecik makan ubat! Siap berbuih mulut, patu cam uwek-uwekkkkkk tak sedap! Hahahahaha! Lawak seh! Tapiiiiiiiiiiii bengang la kan, bayar sampai RM45, tak nak makan lak ubat tu!

I called Doc. Sharon, cakap Kiki tak leh makan ubat tu. Rupanya Doc tu kata ubat tu pahitttttttt! Boleh tak? Ada ke buat ubat untuk binatang pahit-pahit? Baby pun kasi ubat manis-manis kan. Mana la binatang tu nak makan. So I asked for refund.

I went back to the clinic, Doc tu kata dia nak try kasi Kiki makan (ceh ingat aku tak reti ke). Tengok-tengok Kiki naik berang, and marah-marah dia. Patu Doc kata dia tukar la ubat tu (ha kan dah cakap, tuannyer sendri pun tak leh kasi, ko expect apa…) kepada ubat air. The same ubat, but in the form of liquid. This time dia kata manis skit la, but he wont like it as well. Harganye? Lagi mahal dari tablet! Dapat refund pun tak guna, kena tambah lagi ada la.

So kitorang balik, then I try lagi kasi Kiki makan. This time guna picagari tu. Wah! I pegang lengan dia, I picitkan ubat tu ke dalam mulut dia! Melompat-lompat dia!!! Sah tak sedap ubat tu! Hahahaha! Tapiiiiii…I dah dapat trick, lepas sumbat ubat tu, sumbat ngan air kosong. Haaaa baru dia jilat-jilat balik. Ok ar tu kan

So dah 2 ari Kiki makan ubat tu, memang nampak la kesannya! Bisul tu pun dah subside skit. Daripada sebesar bola golf, jadi sebesar asam boi. Mintak-mintak la reda lagi, tak payah nak operation.

Sigh…Kiki…Kiki…semalam dah datang balik perangai aktif dia lari sana sini. Masa dia sakit, I pun sakit (demam, batuk, selesema). So sama-sama tido atas sofa depan tv. :D

4 holler:

Anonymous said...

Hai There... Salam ..
Hmm.. sedang search information untuk kucing yang berbisul .. keluar pula blog ni.. Kucing saya kena bisul.. bawa pegi klinik kerajaan.. tapi rasanya dia sudah silap inject... sekarang tengah demam dan dia tak bleh gerak langsung.. macam mana tu?.. Adakah kucing ni akan sembuh juga?..

please do email me.. share some experience.. susana_claire83@yahoo.com

Biqque said...

okeh, dah reply email kat u...i think u better bawak dia balik or tanya kat doc tu nape kucing u camtu...hosp kerajaan ni tatau la camne kan...dah brapa hari ni tak gerak?

Happyka said...

My cat has an ulcer too. First I didn't know it, I think his leg was broken or something because he walked in limping.. But then 5 days later, the ulcer was ruptured by itself. The next day he just running as usual. Yesterday he got another one in the same place! Gosh.. Today he's already recovered (strange).
To Anonymous: have you gave the cat milk or fresh coconut water? It can reduce poison effect though..
But like Biqque said, it'll be better to bring him back to the doctor and ask.

Biqque said...

happyka, thats strange...u can try to bring him/her to vet, tengok apa kata doc...sian dia...

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog