Nuffnang Latest

Tuesday, February 10, 2009

Short Trip To Bukit Malawati

“La, nape tak cakap awal-awal?”

Nak tau kitorang gi mana lagi? Mood berjalan tu masih meluap-luappppp! So, hari Isnin lepas I ajak hubby gi jalan-jalan. Maklumlah, nak test Ricoh R8 yg tokeh kedai tu kata best sangat tu kannnn!

So we went to Bukit Malawati. I’ve been there once, with my dad and few family members, tak ingat dah. As I remembered, ada lighthouse and tram. Tu je la…

Hubby told me we can see open sea from there. Ha! Menarik tuh! I pantang skit laut-laut ni. Tapi hubby cakap jauh la laut tu…tak leh gi pun. Ala

Lepas breakfast, kitorang gerak. Ikut Sg.Buloh, menuju ke Kuala Selangor. This time, baru la nampak Tesco yang Skin cakap aritu! La…situ ke Tesco nyerrrrrr…so dengan tidak mau terlepas lagi, kitorang note down la simpang tu.

Sampai je, panas gile! Keta tak leh masuk?! Kitorang park kat kedai-kedai depan tu, and we walked to the counter. Oooooo ada tram rupanya…seb baik! Kitorang beli tiket, RM2 each, naik tram (kepala tractor), duk depannnnnnn skali.

Tram tu gerak je, terus berkepul-kepul asap hitam ke muka kitorang! Ya Allahhhhhhh! Patut la orang tak nak duk depan! Dah gerak laju skit, baru la asap tu ke atas. Cis!

Sambil-sambil tu I tried to snap few pics from my Ricoh R8. Ok la, sharp image dia. Sampai kat atas, ada ramai orang kat light house tu. Dengan tak disangka-sangka, monyet pun ramaiiiii! Gile nyer ramai! Kaler itam kelabu camtu. Tapi diorang baik, tak jahat cam kat Bali tu. Monyet-monyet ni siap cam leh duk dekat-dekat, tak curi barang-barang kita pun. Cuma bila nampak makanan (kacang panjang yang dipotong pendek-pendek dijual oleh penjual ais-krim), baru dia cam pegang kaki kita mintak lagi dan lagi.

Peliknyer tentang monyet ni, anak dia kaler oren. Bila dah besar bertukar kaler ke kelabu itam. Dasyat kan? Tapi comel. So ape lagi, amik gambar la. Macam-macam angle I try buat, tapi dalam banyak-banyak style tu, style favorite I yang guna AE/AF tu takkkkkkkk jugak menjadi! Sampai nak naik geram dah I! Abis sume gambar jadi macro la, ISO 1600 la, tah pape. Benci!

Nasib baik hubby nyer camera leh amik gambar cam biasa. Dia try jugak la test camera I, tapi jadi cam skit-skit je. Last-last, malas dah. Dah la panas!

Patu kitorang naik balik tram tu, dia bawak turun ke bawah, tempat Ikan Air Tawar. Tempatnyer cam aquarium besar-besar la. Ikannyer pun sume ikan air tawar and ada yang besar-besar. Bosan.

Lagi bosan, dua-dua camera abis battery, serentak! Takpe la, balik je. Cari magnet, takde. Baju ada plak jual. Tak paham. Haha!

Sepanjang jalan, I tertido. Sian hubby. Sampai la Kelana Jaya, kitorang benti makan laksa, karipap, popia and vadeh. Sedap!

Patu balik rumah…dua-dua terlelap. Hasilnyer? Gambar biasa-biasa je…nanti I upload.

3 holler:

aD said...

taim nih ad ada kat k.sgor.. psstt.. laut tu dekat je tau. kalau gi laut boleh tengok orang jual memacam jenis siput kat situ :)

biqque said...

laaaaa ye ke? nanti kita tuko2 hp no. k?

elysuhaili said...

hoi seb beik mak time tu kat padang! kalu dia tau korg kat situ marah dia xsinggah. katakat sharul percaya la ckp aku nih. tanya elly & debi.. pegi.. pegi firefly tuuuu.. uit ad ckp org jual siput kt laut? belah mana tu?? aku xtau pon. kalu ko nk g laut ko pg aje blkg umah aku hahahahha

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog