Nuffnang Latest

Friday, February 13, 2009

Abah Tak Gangster, Anak Dia Plak Jadi Gangster!

Muka Abah cengkung…badan Abah kurus sampai nampak tulang bahu…

TAK PENAH SEUMUR HIDUP AKU TENGOK ABAH TERSADAI, KURUS CAMTU! (Abah category aktif, berisi and perut boncit gak ar…)

Sampai je umah makcik, tengok Abah terbaring depan tv…diselimuti comforter. Suara dia sayup-sayup perlahan je. Masuk, terus salam and cium-cium dia. I saw my sisters and sister in law semua ada. Lepak cabut uban sambil gelak-gelak (lahabau tul).

Sebelum tu, nak cite skit apa yang terjadi kat perhentian Tapah. We parked at the back side of the R&R. Kira area lori besar parking la. Tapi banyak gile kereta park tepi-tepi blakang tu. Then we went for dinner. Balik je dari dinner, pegi toilet, then hubby panggil,

“Ayang, bak kunci, ada lori nak lalu.”

I kasi kunci. Then we walked to my car. Ada dua orang lelaki middle age kat situ (sorang dalam umur 48, sorang dalam 53 camtu). Then pakcik yg tua skit tu kata,

“Ha...lama dah lori ni tunggu nak keluar…”

Then I saw another guy yang umur 48 tu, agak bengis muka cam gangster, cekak pinggang and pandang kitorang. He suddenly said,

“AAAAAAAAAA PANDAI PARKINGGGGGG IKUT SUKA KEPALA BAPAK KOOOOO JE! TAK PIKIR LORI NAK KELUAR BLABLABLABLABLA (CONT. MAKI HAMUN)”.

I daripada nak menerima dengan baik masa pakcik yang lagi tua tu cakap, terus I pandang muka laki gangster tu tadi and said,

“WAHHHHHHHHHH TAK BOLEH CAKAP BAIK-BAIK SKIT KE?!!! MAIN KEPALA BAPAK PULAK MACAM KAMI NI TAKDE BAPAK!!! KO INGAT KO SORANG JE KE YANG ADA BAPAK!!! (CONT. MAKI BALIK)”.

HAAAAAAA AMIK KO! Dia terdiam tau tak! Dia pandang terpaku tergamam macam tak percaya sebab I replied balik! Dia ingat I ni budak-budak bodo kot yang dia ingat tak brani nak melawan! Then he walked away to other side of my car tau. Sambil diam…

Then tetiba dia cakap lagi,

“SAYA ORANG MISKIN, BAWAK LORI, BLABLABLABLA BAPAK BLABLABLABLA BAPAK (MACAM MINTAK SIMPATI TAU!)”.

I dengar BAPAK tu I balas balik!!!

“BAPAK BAPAK! MAIN BAPAK-BAPAK PLAK! BLABLABLA BLABLABLA BLABLABLA!!!”

Terus laki tu pegi ke blakanggggggggggg lori dia. LARI a.k.a BLAH korang nak tau!!!

Sampai la pakcik tua tadi kata “Sudah la dik…sudah sudah…” dengan nada memujuk. Patu I naik kereta. Hubby dengar pakcik tu kata “Toksah layan orang camtu…” (Note : Sepanjang I gaduh ni, hubby diam tau…haha! Katanya tak guna layan orang bodoh camtu. For me, layan tak layan blakang kira, main BAPAK BAPAK ni memang aku panas la kan).

Masa kitorang nak gerak, dia datang balik kat blakang keta kitorang, kira nak naik lori dia balik la, sambil tu dengar lagi BAPAK BAPAK tu!!! Hubby stop balik keta, and pandang dia! Nasib tak kuar besi steering lock tu je!

Patu kitorang gerak. Tak puas hati, tunggu kat ujung kawasan rehat tu!!! Bukan pasal keta kitorang je tau! Banyak lagi keta lain kat situ, lori dia tak muat pun nak lepas! Padan muka! Padahal, bukannya dia tak bleh undur skit, kuar ikut jalan blakang macam lori lain buat!

Fine, I tak kisah if cakap elok-elok. Bila dia main KEPALA BAPAK ni yang I marah sangat! Dah la nak balik tengok Abah I yang sakit! Kira ko mencurah minyak lagi la nak bakar I kan!!!

Nak tau? Sepanjang jalan, dari Tapah tu sampai ke Simpang Pulai, hati I panassssssssssssss sangat! Sampai tak leh cakap! Patu I bebel gegila! Ingat ape, aku tak bleh lawan balik ke?! Ingat aku budak-budak ke! Nak sukati maki hamun! Huh panassssssssssss je!

Kalau korang, panas tak???

Then we make fun of that stupid malay lorry driver, especially part yang miskin-miskin tu. Tah pape! Aku ada cakap aku kaya ke, bangsat?! Sebab ko prangai camtu la ko tetap jadi pemandu lori yang miskin! Haaaaa amik! Eiiii!

Ok…berbalik pada Abah I. Lepas kitorang balik, dia cam ceria skit. Bleh makan TANPA muntah (before this, makan mesti muntah, tu yang kurus tu). The next day pun dia makan tak muntah. Siap kitorang bawak gi makan seafood kat resort kat Trong, siap kitorang karaoke kat kedai tu! Haha!

So…rasanya, Abah ni rindu kat anak-anak and cucu-cucu dia kot…sekali sekala sakit, dapat jumpa semua, dia jadi ok la…biasa la orang tua…Kak Ngah kata nak bawak ustaz dari sekolah dia untuk check Abah…mana la tau ‘tertegur’ pape ke masa gi mancing kat Pangkor aritu…

Abah, we luv u!!! Please stay healthy…JANGAN NAK ISAP ROKOK, PEGI KELUAR SANA SINI, PEGI MEMANCING, PEGI REPAIR KETA ORANG, BLABLABLABLA (CONT. MENGOMEL…)!

6 holler:

aD said...

semoga abah tu dipanjangkan umur & sihat selalu.. aminnnnnnn..

biqque said...

aminnnnnnnn!

dibitz said...

papa i pun asyik letih je... risau la... paaa, please stay healthy and dont work toooo hardddd!!!!!

hope ur dad pun sama...

biqque said...

kita risau pasal diorang, diorang tu plak masih nak tunjuk yg diorang tu superhero kita kan?

dib, papa u tu pun kuat kerja...mmg kena slowdown skit.

i wish ur papa sihat selama2nya jugak :)

elysuhaili said...

ape hal nak main bapak2??? seb beik ko bapakkn balik kat org tu.. kalu dak aku yg panas.. aku pon nk blk sekinchan arini.. semoga abah sihat.. oh yea utk menceriakan ko.. bapak dilatik sbg ketua kampung.. errr ape kes???? kire aku anak ketua kampung la nih??? kahkahakahkahakhkah

biqque said...

anak ketua kampung???

perghhhhhhhhhhh!!! jaga, mesti banyak gosip tuh! kahkahkahkah!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog