Nuffnang Latest

Tuesday, February 10, 2009

Ricoh R8 - My New Toy!

Setelah lebih setengah tahun survey digicam, akhirnya…

Since hubby dah ada camera yang agak besar untuk high-end user, I chose to buy a slightly smaller/compact one. Banyak criteria yang I tengok…nak yang kecik, tapi power dari segala segi. Ada yang cantik, tapi tak hebat. Dah hebat, tak cantik plak.

Ada tak yang hebat dan cantik?

Ada!

Ricoh R8.

Ricoh??? Orang dengar pun cam was-was. Ricoh buat camera ke? Nape tak glamer? Bagus ke?

Paling ketara yang membuatkan I pilih Ricoh R8 ni (I guna lay man terms la ek, senang paham) :

1) Harga la, of course murah la kan…within budget – 1k (with extra 3 years warranty, 1 year one-to-one exchange), free: 4GB memory card (yg speed baekk punye), mini tripod bangang kaler kuning (jadi la...), casing (kaler itam), screen protector (ala benda murah, amik jer). Itu pun dia nak jual 2GB memory card for RM10 tapi I takmo la...hubby ada banyak dah! Hehe!

2) Wide angle zoom lens – kira leh nampak lebar la gambar tu, camera hi-end pun kadang-kadang takde

3) 7.1x optical zoom – rata-rata camera compact lain mesti tak lebih 4x

4) High resolution – 10megapixel, slalu camera lain paling kuat pun 8megapixel je.

5) Correction – macam-macam correction leh buat, vibration, white balance, aperture, apa saja yang camera manual leh buat (tak la detail sangat, tapi still leh buat)

6) Macro – sekecil-kecil gambar u bleh amik, sampai 1mm! Hebat kan?

7) Black is beauty – ye, I suka color hitam!

Cuma skarang ni tengah tak puas hati sebab tak dapat nak buat AE/AF tu dengan jayanya! (Ala cam blur depan, clear blakang, blur blakang, clear depan). Arghhhhh! Buang masa je!

0 holler:

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog