Nuffnang Latest

Friday, June 21, 2013

Istana Lama Seri Menanti, Masjid Diraja Tuanku Munawir, and Makam Diraja Seri Menanti, Negeri Sembilan


This is another old palace that we visited in Negeri Sembilan. This is the only palace that is still in its original shape and condition. Though it is nicer than the previous Istana Ampang, I still prefer a smaller one. Takut hantu! Hahaha! Eh, seriously, the feeling of what you see at the outside isn't the same with what you see in the inside. It was quite spooky inside, especially when you were walking alone, looking at all those old and antique items. You must visit this place, to experience it. (Note : Read here for history.)

Ok, time to appreciate the view. Still with color, sepia, black and white mode!

Enjoy!
Sepia mode

Istana Seri Menanti (front view)

Istana Seri Menanti (side view)

Black and white mode

Istana Seri Menanti (front view)
Serambi (veranda)
The main room (tower)
Balairung Seri window
Underneath view

Color mode

Istana Seri Menanti (front view)
Front garden
Traditional royalty golden carve
Stairs to first floor
Corridor of history
(no camera allowed, so pandai2 la cari blindspot CCTV ok!)
Super long dinner table
(no camera allowed, so pandai2 la cari blindspot CCTV ok!)
View from first floor facing the garden
Walkway link from main castle to guest house
Guest house's corridor
Main room (tower) from behind
Back stairs from main castle
Walkway link from main castle to guest house

Makan Diraja Seri Menanti (left) and Masjid Diraja Tuanku Munawir (right)

6 holler:

Supermeng Malaya said...

woish.. laju !

aku pegi jugak hari tu.. tapi tak dan nak naik sampai atas... ( anak sibuk nak berdukung )...

tapi kat sini free wifi kan? masa aku pegi.. ada budak budak kampung melepak nak guna internet....

Biqque said...

meng, terpaksa laju sbb nak start boracay (berangan dulu) hahaha!

aah ada free wifi, ada budak2 melepak atas moto, maklum la sume guna smartphone, bkn cam aku niiiiiiiii! hahaha! tapi ada 4 pasangan pengantin yg dok ber-outdoor session kat sini. bg aku, cantik lagi kot istana ampang tinggi tu dgn rumah negeri sembilan, traditional skit :)

anakomak said...

hqhahaha istana ni memang pernah pegi, itupun pegi time raya sebab kebetulan beraya kat pilah.. hahaha..

yapedaaa kan orang pagi raya pi beraya, kito poie melawat istana di pagi raya..

tapi time pegi tu mmg masa tu kebetulan ada kerabat sultan datang menyinggah.

Agaknya memang kewajipan derang kot datang melawat time raya hahaa..

Biqque said...

ako, hahaha beraya di istana tuuuuu. a'ah kat situ kan ada istana baru, diorang masih duk situ rasanya. so bila sedara2 raja dtg, diorang pi tgk la kot istana lama tu hehehe.

Orga said...

view black and white skeri la biqque, dah nampak macam citer zaman dulu.kalau ada bayang-bayang orang lagi gerun...

Ely Hasrul said...

kalu lah aku reti nk amik gambo sesantek gini, rasa cm ade hantu aje hahaha

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog