Nuffnang Latest

Tuesday, April 17, 2012

A Beginner's Guide to Sakura Blossom

Anddddddddd...I am back, with a little bit of Intro :)

"Chasing Sakura Experience". That was what stated on our Japan Tour Cookbook. Since we did Autumn in South Korea and hit the most colorful time during our visit, we have no doubt to proceed with AA ticket to Japan, for Sakura viewing, or famous know as "hanami".

We are soooooo lucky to witness the "kekembangan" sakura at different places. Now, I present to all of you, the three types of cherry blossoms a.k.a sakura that we found during our trip. Major species consist of 5 petals, 20 petals and some up to 100 petals.

White blossoms (e.g. Shogetsu) - Can be found easily (90% during the trip).
Pink blossoms (e.g. Kanzan) - Quite difficult to be found (9.5% during the trip).
Yellow blossoms (e.g. Ukon) - Rare and difficult to be found (0.5% during the trip).

Trees without leaves, only flowers, amazing huh? Regardless you are a flower lover or not, I bet, you gonna fall into its appealing color.

3-step tips :
*Know the perfect time. Study the history of blooming month, week and day.
*Know the perfect spot. Search the popular places that have thousands of trees.
*Get a bento and enjoy "hanami" with locals. (Ok, nasik impit with serunding is acceptable.)

Note : Visit http://www.japan-guide.com/e/e2011.html for more "hanami" yearly photos. 

21 holler:

AKO @ retna said...

pink kaler nampak menarik & sexy!
kuning menerangi biji mata..
putih sejuk mata memandang..

hehehe :-D

BlueEwoke said...

Betul la, dlm gambar2 jepun yg ada kat web byk yg putih atau pink je..kuning jarang ada..

Biqque said...

ako, pink sweet gile...putih bersepah2 tapi putih yg paling glamer, sbb tu diorang tanam banyak...

na, percaya atau tidak, satu je pokok kuning yg kitorang jumpa! gile tul...tu pun kat tempat ninja dikala hujan...

mikamusz said...

bawak balik tak bunga kuning tu.. anak aku suke kaler kuning...

Biqque said...

tak, aku keringkan yg kaler putih jer tiga ketul nak letak dalam frame :D

Anash said...

...rasa cam nak proposed buat corak kain untuk baju kurung raya tahun nih
..............
leh tak?..
eh kejab...
laa...lupa...
lu bukan tokey kilang kain le
heheh...
(kurrr...kurrr...mai sini gariess..kurr...)

Biqque said...

eh serius, if dpt kain cotton corak bunga sakura, mmg cantek woooo :D

jom cari!

mikamusz said...

perrgghhh.. header tak boleh tahan...

masMZ said...

wahhhh biqque dah pakai langsir baru, santekkkkk...........

yeayyyyyyyyy gambar2 sudah mula kuar. Akhirnya kelihatan jua sakura kuning...... percaya. percaya. percaya. hehehheheheee......

Janggel said...

Yeayyy ada langsir baru!!! jom pakat reramai tukar langsir kekekeke!
Lawanya bunga sakura ni. Tak tau pulak dia ada 3 jenis, selama ni aku tau ada 2 jenis je hehehehe

Diana Diane Teo said...

Spotted u changed ur blog header. Cantek even the wording oso nice. But seriously Biqque, you are so pretty too. =D I not really into pink but ur pink jacket is looking good.

Ainul Arina Madhiah said...

lawa!

aritu ada satu rumah dekat sini ada pokok sakura pelbagai kaler dekat rumah dia. tapi tak ingat kuning ada ke tak. tahun depan la cek balik. hehe

Danny / John said...

first of all, header kamu tersangatlah cantikkkkk!!! kalo aku duk sekali dgn ko mmg lagi daboom! gabungan meletup ok! hahaha

owhh baru aku tau ade sakura kaler kuning rupanya. awesome gilerrr!!!

me want more!!!

Biqque said...

mus, tak sbar tau nak tukar! tunggu ada gambar jer hahaha!

masmz, janggel pun dah tukar langsir baruuuuu! hahaha! serius, yg kuning tu mmg aku tak sangka akan dpt tgk :)

janggel, sila2 tukar! ya Allah lama sungguh aku nak tunggu gambar baru ok, dpt gak! ada beberapa lagi ni, nak tukar2 mcm danny dulu hahaha!

diana, tx! :D when are u going to se us? come laaaa! this weekend we all nak makan satay free! on me! :D

ainul, cek balik cepat! hahaha!

Biqque said...

danny, setelah sekian lama aku tak tukar header! so kat japan aku PURPOSELY amik gambar yg berbentuk profile! aku paksa laki aku hahahaha!

ye aku percaya, if ko ada, nescaya mmg lagi dabomb gambar2 kat sana kan? weh nanti kita buh header yg ada sume orang nak??? overst!

Ely Hasrul said...

header cunnnn!!!!!!! yg kuning tuh mmg rare! sungguh envy kaler nye!!

Biqque said...

hahaha...kena cun nak lawan danny! tu la, aku nampak sepokok dua jer kot sepanjang kat sana...

BlueEwoke said...

Wah mak jah dah sampai jepunnnnnnnnnnnnnn...posing baekkkkkkkkk punya..cepat mak jah tulis citer jepun tu, nanti peminat lariiikkkkkk..hargai peminat jgan lupeeeeee...kebabommmm lawo header!!!!

Biqque said...

aaaaaaaaaaa smlm i nak taip, tapi layan drama plak, so terbabas dek kerana msg dalam maggie hahaha (wah alasan)!

u siapkan entry osaka u dulu :) nanti i sambung...kalo tak, kang bosan la asik jepunnnn je kan hahaha!

header kebabom nanti nak tukar2 setiap minggu hamik! overst!

BibiErr Karim said...

Assalamualaikum Biqque. Boleh suggest website untuk cherry bloom forecast tak? Am going to Japan next Apr...and ur entries memang reference paling atas gitu. Thanks

Biqque said...

bibierr, i guna japan guide: http://www.japan-guide.com/e/e2011.html

kat situ ada previous hanami nyer date...so u bleh agak2 la tarikh apa and kat mana sakura tgh blooming :)

bestnyer u nak pegiiiiii!!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog