Nuffnang Latest

Thursday, January 27, 2011

Wake Up, Malays!

People say, melayu tak tolong melayu, mana melayu nak maju. Tapi macamana nak tolong melayu kalo cam gini gayanya?

Situasi : Tanya pasal loan.

Cina kata : “Pukul brapa you habis lunch? I pegi you punya office la.”
Melayu kata : “You datang branch la senang. Saya ada customer ni.”

Situasi : Mintak buat quotation.

Cina kata : “Ok, apa you mau? No problem.”
Melayu kata : “Hmm...banyak kerja ni…tak payah la cat dinding kot…”

Situasi : Datang tengok rumah. Janji jam 2 petang, nak buat quotation.
Cina kata : “Bila mau jumpa? Saya tunggu sana.”
Melayu kata : “Lagi 5 minit saya sampai. Kejapppp je lagi.” Tapi tak sampai pun.

Situasi : Tunggu quotation.
Cina kata : “Boleh, saya kasi fax itu quotation.”
Melayu kata : “Saya arini pun tak berapa sihat ni. Semalam busy. Nanti saya quote.”

Situasi : Dah dapat quotation.
Cina kata : “Bila mau start? Esok pun boleh. Ada 8 hari before raya maa…”
Melayu kata : “Raya cina? Bila raya cina?”

Situasi : Tengah proses nak confirm quotation.
Cina kata : “No problem, kita buleh kasi kurang lagi…”
Melayu kata : “Dah abih kurang dah ni…besi pun dengar kata nak naik…”

Situasi : Sembang petang lepas dapat quotation.
Cina kata : “You angkat barang sendri or cari supplier sendiri pun ok. Kita pasang saja.”
Melayu kata : “Nape amik cina? Bagi la kat orang kita. Tak campur orang la hangpa ni.”

Situasi : Dah confirm quotation. Try mintak lagi barang lain.
Cina kata : “Saya kasi free. Janji cantik. Orang tengok pun suka hati.”
Melayu kata : “Cantik memang cantik, tapi harga lain la…”

Situasi : Sembang petang lepas confirm quotation.
Cina kata : “Taiping banyak syok wor…”
Melayu kata : “Taiping? Serabaiiii! Teruk la hangpa ni.”

Situasi : Nak letak deposit.
Cina kata : “Total structure RM20,000 lebih. You suka la. RM200 pun boleh.”
Melayu kata : “Total RM6,000. Bagi la deposit RM2,000 terus, senang.”

Situasi : Baru nak mula pecah tanah.
Cina kata : “Jiran punya side, kita mesti buat elok-elok. Jiran mesti hati mau jaga.”
Melayu kata : “Lantak dia la masuk air ke tak, rumah dia, bukan rumah kita.”

Situasi : Dalam proses buat rumah.

Cina kata : “You ada tengok rumah ka? Dalam satu hari, kita sudah pecah dinding.”
Melayu kata : Tak kata apa. Senyap. Dah dapat duit la katakan!

I'm not trying to sound racist here, but tell me, who should I fall for? Mana la orang tak mudah amik cina untuk buat rumah? I admit, amik melayu, murah. Tapi quality? Unpredictable. Ok, don't question about quality la...my concern is MENTALITY tu! Kenapa la masih ditakuk yang lama? BANGUN LA MELAYU OIIII!


6 holler:

dianafirdaus said...

Biq!
ni lah realiti sebenar..
nak tak nak org kita memang kena terima lah kan..tak tahu bila nak berubah...pi mana2 pun sama je perangai diaorg..huhu

Biqque said...

tu la nyer...kadang naik menyampah dgn prangai2 camni...malas dah nak layan, terus amik cina je...

AKO @ retna said...

setuju! setuju!
susah la kan mentality orang melayu kita ni....

alahaaaiii.....

tak bantu salah, nak bantu pun cam serba salah gak..

Biqque said...

tu la...melayu dilema la camni ako...

Liz Rohaizat said...

cina ni satu je, diorg akan buat kerja bagus. tak cincai. kdg2, mmg mahal sikit tapi kita puas hati.

masa mak saya renovate rumah kali pertama, cina buat. mmg bagus. tahan lama.

bila nak renovate kali kedua, cina tu tak takde pulak. terpaksa upah melayu. CINCAI! geram betul. keje selekeh tapi nak duit cepat je.

saya pun melayu tp kalau melayu buat camni, malu la weih

Biqque said...

sebab kita melayu la kita malu ngan melayu yg macam ni liz...haih...

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog