Nuffnang Latest

Monday, July 4, 2011

Doa 'Pagar'kan Rumah, Elak Dimasuki Penjahat


Rumah baru kena rompak.

TV, camera DSLR, passport, jam, KETA CIVIC, sume hilang.

It's a wake up call for us, that Allah itu Maha Kuasa. Kami redha...

So, untuk peringatan bersama, I nak share skit info apa yang boleh kita buat utk selamatkan diri kita dan harta benda kita, so that orang yang nak buat jahat tu tak akan terdetik hati or nampak rumah kita...pendek kata macam 'pagar' kan rumah kita la...InsyaAllah...

Sebelum keluar rumah :

1) Baca "Bismillahi tawakal allahu, la khaulawala quwatailla billa hi'ul azim" sebanyak 3 kali di depan pintu masuk rumah.

2) Baca ayat Qursi dari satu penjuru, pusing satu rumah (bayangkan je) dan bertemu kembali di penjuru yang pertama tadi (kira end to end la) sebanyak 3 kali (satu pusingan, satu ayat Qursi).


Setiap kali selesai solat fardhu/sunat :

1) Baca ayat Qursi sebanyak 7 kali

2) Baca Al-Ikhlas sebanyak 7 kali

3) Baca Al-Falaq sebanyak 7 kali

4) Baca An-Nas sebanyak 7 kali

5) Baca Surah Yassin ayat ke-9 sebanyak 7 kali


Setiap kali selesai solat hajat :

1) Selepas rakaat ke-12, diikuti dengan salam, sujud kembali dan baca "La ila hailla anta subha nakainni kuntum minazzalimin"

2) Mintak doa moga Allah s.w.t melindungi diri dan harta benda kita dari kejahatan yang datang dari muka dan belakang, kanan dan kiri, atas dan bawah


Ini petua dari mak/pak mentua I...InsyaAllah...sama-samalah kita amalkan...


16 holler:

Jangan Kalot said...

boleh jadi amalan ni. :)

Biqque said...

yup...

zeta's blog said...

amalkan juga ayat seribu dinar, supaya rezeki sentiasa mencurah-curah selepas musibah menimpa.. rumah aku pun kena pecah 2bulan lepas, notebook and digital camera lesap... moga Allah s.w.t beri petunjuk pada org-org yg buat keje macam tu...

fatt said...

simpati atas dugaan yg menimpa u sekeluarga. hrp bersabar dan redha.

org zmn skrg ni sanggup buat apa saja kan sbb nak dpt duit. i mean...if u want something u must work it out, not by taking from someone else illegally. ive seen a video of burglary dlm blog mana tah and conclude that our society is getting sick. *sigh*

somehow i think u & family is lucky sbb yg penting sume org selamat. hilang harta dunia takpe, jgn lebih dari tu if u know what i mean.

take care & semoga Allah melindungi kita sume. ameen~

Biqque said...

zeta, ye ke...baiklah, akan diusahakan...moga rezeki bertambah2...

fatt, exactly! nape nak mencuri?! sigh...tu la, yg penting selamat...tx korang...

kemang~ said...

sis bile kena ni? gila lah jahat betol perompak tu, kalo jumpe tobat tembak ngan machine gun terosss

btw sabo la ye. betol kate fatt tu, alhamdulillah sis n family slmt , xde ape2 attack.. moga Allah lindungi sis n family

BlueEwoke said...

kene jadikan amalan ni..apa update terbaru kes tu?

Biqque said...

kemang, baru minggu lepas...tu la, padahal umah tu bknnyer ada apa pun...haih...

na, still bunyi cengkerik...

en_me said...

bengang kann umah kena rompak ghitewww.. uhuhu

cikpuanhady said...

me tumpang simpati..memang skang ni macam2 hal..

thanks juga for sharing this..kekadang me pon lupa nak amalkan ni..

Nak mitak tlun boleh :Mehla komen entri Saya Bertudung

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Anonymous said...

hi Biqque, is this rompak during day time? we bought house that are too puncak jalil...What did the security guard do must be tidur....

kemang~ said...

biqque, kalo nk explore delhi- agra-jaipur dlm masa 1 hari bleh x eh? sbb kiteorg byk spend mase kt kashmir.. aiyaa pening2, jauh2 tak eh delhi--agra-jaipur tu?

Biqque said...

merepek kemang! jauh tu tiga2 tempat tu! hahahaha!

anonymous, yup...siang. i guess it's an inhouse job as well...

Anonymous said...

must be, i agree with u biqque..

kemang~ said...

haiya. x leh pegi jaipur la ni, wahaha. kiteorg pegi delhi-agra -kashmir je kottttt , btw, sis, nnti nak kirim poskad nz bulehhhh??? :D

bdk2 said...

MasyaALLAH biqque, i baru baca post ni....hrp bertabah k. mybe this is a wake up call for all of us.

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog