Nuffnang Latest

Saturday, September 29, 2012

September Babies In Adidas

"What do you want to give me?" I asked hubby.

"What do YOU want to give me?" He counter asked me back.

Trust me, that was our yearly question that we had. We both, born on September, and we both, having the same age. We had come into decision where, each of us SHOULD get each other, something/anything, more or less that cost the same price.

5 years of marriage means 5 years of birthday celebration. We had watches, pants, trips, boat cruises, so this year, we wanted something that we can wear. Since we need new shoes for Sydney trip, we both get ourselves a pair of Adidas. We chose Adidas over Nike, for we both already posses blue and red Nike Canvas.

I always love Adidas for their design and obviously, the noted three stripes. I used to have 5 pairs of sneakers; Campus, Original Gazelle, Original Samba, Original Superstar, and Original Aditrack.

Anyhow, this time, I chose non-stripe! It's a Forum Mid Casual W (dark purple with brown strap shoes). In this shoes, I feel like Yuna in her early days. Tah kenapa! Unlikely, hubby chose Superskate Vulc LV (white with red stripe shoes), coz I told him he looks younger in skate shoes. Hahaha!


Friday, September 21, 2012

Sydney Trip Cookbook

Yup! Back to back trip. In less than a month, we'll be going to Sydney. I know, almost all of you have visited this place. So, I have no choice but to think of something that is slightly different for my trip. And we end up adding a scenic road trip to Wollongong and Katoomba, before we come back to Sydney, for cosmopolitan experience. Well, what else we can do for a 4-day trip huh?

I have limited amount of time to spend on the Tour Cookbook. Green and yellow are the two colors that I can think of, similar to Gold Coast cookbook back in 2009. Since Wollongong, Katoomba and Sydney are in New South Wales, hence, that will be the "edition" for this round. So here is the result. Simple. Period.

Front Cover

Back cover

Friday, September 14, 2012

It's My Birthday And I'm Off to Da Nang

It's my 34th birthday, and I'm going off to Da Nang, Vietnam. And when I come back, someone need to bake me this cake. (Hint! Hint!)

Thursday, September 13, 2012

Palmiera Cacatoos Open House 2012

5 years of marriage, I held 4 times of Raya open house. 3 times were held back in 2008, 2009, and 2010 at my previous house, Casa Natura. I then, moved to Palmiera Cacatoos and skipped organizing it in 2011 due to house break in (no mood) but I gained back the spirit this year, and had a super blast gathering with #TravelholicAwesome, friends, and neighbors.

Like previous years, I created theme and lucky draw. This year, I forced every guest to wear "jubah", since the theme was "Untunglah Beraya ala Fadang Fasir". Clearly #TravelholicAwesome got "mandrem" by the idea and they came in fabulous attire. Except for Mr. President, who came in full set of buttoned-up "baju melayu" with "sampin". Well, he's special. Anyway, Byya won the "best dress", for she came in "jubah", complete with black eyeliner, dangling earrings, heels, and bangles!
I usually ordered all foods but this year, I dipped in my two hands, preparing two dishes, "sambal sotong" and "sambal udang". Hubby did contribute his skill by mixing two type of drinks, ribena and soda. Accompanied by "nasi lemak", bread pudding, caramel, "roti jala", chicken curry, and jelly. (If you want to try Kak Eran's bread pudding, "roti jala", and muffin, feel free to drop me an email. I've ordered for the past 4 years.) On top of these foods, Chawanna being a sport by bringing her home-made chocolate cake, sprinkled with colorful love chips. IN A BOX! Yummeh!
I summoned 50 guests and prepared food for 80 pax, but some of them didn't turn up due to own reasons. While some of my colleague who've clicked "going" in FB-invite showed no face, I know that 2 of #TravelholicAwesome had better excuses. Janggel still in Japan while Lily had "kuliah". And yet, Janggel got so lucky to win himself a luggage tag, in lucky draw session! Haha!
Right after all neighbors went back to their home, we had photo sessions by the garden lamp and rows of "pelita raya". The main highlight was the 10 years "paddle cactus", that has yet to receive another highlight of Palmiera Cacatoos, a palm tree. Ah, can't wait!
We then had a lucky draw session, where Chawan won himself a grand prize, Quick Basic Language of Spanish CDs for Traveler. (Aqilah was more than happy to grab the box from John and bragged it around the house.) John's name was picked as the second lucky person, a special book called 80 Places That You DON'T Want To Visit. Meanwhile, Kak Anash got herself a frame, Masnona and Janggel got each of them a luggage tag, and Hasrul and Byya got each of them a series of cute panda and sheep paper clips, with travel memo notes.
Trust me, Fatt is one beautiful girl with silky soft shiny face. I feel like marrying her!
(Only if I can remove the blanko!)

MasZuber and Dan Arif had to go back early (since they came early while I am not yet ready), while the rest, delayed their departure, from 3am to 5am to after "subuh" to breakfast! (Million thanks to Na who washed the dishes.) I AM SO LOVING THEM TO THE BONES! Why? Coz they didn't complaint at all, that they had a sleepover at my house, on the floor! I have two guest rooms, but they were nice enough to have a "jubah party" at the hall. Except, again, Mr. President who finally went up and slept on the bed. Son of a king, he said. Haha!

We had the same food for breakfast, and all of them went out from my crib, with a smiley face. Not only them, I guess, all guests had the same face, when they went back home last night. I do hope that we did good, in serving the food, entertaining the guest, decorating the scene, and wish that each and everyone who came, felt welcome and satisfied.
Next year? BRING IT ON, BABY!

P/S: Credits to Chawan and Anash for the pictures. Chawan has done a very superb job! Tx bro! (I remember once, he used to call me sis...hahaha!)

Tuesday, September 11, 2012

Danang Trip Cookbook

Another Trip Cookbook is created! 

It will be the third time I visit Vietnam, after Saigon and Hanoi. We purposely chose this Central location on Vietnam map, for we had earlier, covered the North and South part of Vietnam. This time, we are going to explore the Malay origin with lots of Champa experience, and we have Pak Ein and his wife on board (pray for his kudrat to climb the Marble Mountain). Adding to the bunch of crazy family, we gonna have Dan Arif and his brother, who happened to grab the same ticket, with the same travel date and time. Woohoo!

Front Cover

Back cover
 

Monday, September 10, 2012

PRIZES PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012

OK! LET'S SEE WHAT ARE THE PRIZES :)


GRAND PRIZE : ONE return flight ticket (Firefly) to Langkawi
ONE night at Fraser's Silverpark Resort
ONE ticket to Sunway Lagoon (all park)
One ticket to Legoland
**Options given to winner and winner makes own decision. Legoland she goes!
ANASH

1ST RUNNER UP : ONE ticket to Akuaria, KLCC
 
**Each winner gets a ticket. Tak yah rebut-rebut!
To Emy, please email me your address to biqque@yahoo.com
BIQ & EMY

2ND RUNNER UP : ONE professional indoor studio photoshoot
**3 People + 2x 8R Photo Prints + 10x 4R Photo Prints + DVD with 40 Edited Photos
(Normal price is RM350...ha jangan main-main!)
ELY

ANUGERAH KHAS JURI : TWO tickets for Sunway Ice Skating
**Take someone to skate with you. Else, all #TravelholicAwesome will join you! Haha!
 JANGGEL
  
HA CAMNE? BEST TAK??? 

RUGI sape yang tak masuk! Hadiah dah sah-sah menarik dan unik. Kan dah cakap ada tiket kapal terbang! Though tak mahal mana, tapi BUKAN key-chain or FM or pensil or benda-benda simple.

AND MILLION THANKS TO MY CO-ORGANIZER, CHAWANA (who skipped this year, cis!) FOR THE FUND ALLOCATION. IT'S FROM OUR OWN POCKET YA'LL. ZAKAT BLOG NAMANYA :)

Last but not least, NEXT YEAR, DO JOIN US :)

Originated by Sekupang Team.

Friday, September 7, 2012

RESULT PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012

RESULT TIMEEEEEE! READY TAKKKKKK?

SO! ADA 6 CHALLENGERS FOR 2012 AND THEY ARE :

GIVE A ROUND OF APPLAUSE TO ALL OF THEM :) 
MEMANG KELAKAR, GIGIH, CREATIVE, AND PALING BEST, SPORTING!

Cara juri melakukan pemarkahan still sama macam tahun-tahun sebelum ni, yakni seperti di bawah :
Paling best=7
Kedua best=5
Ketiga best=4
Keempat best=3
Kelima best=2
Keenam best=1   
*If lebih sorang share sama point, the next point will be skipped.
*Ketepatan criteria challenges lebih diutamakan, then comes the creative/interesting/funny aspect.

 BERDEBAR TAK NAK TAU SAPA PEMENANGNYER??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jap, tunggu dulu. Tengok markah dulu. Hahaha! Ini pemarkahan yang diputuskan. Segala bunyi-bunyi dibelakang tabir tidak lagi akan dilayan. Terimalah dengan redho. Hahaha! 
Reasons
1) keta biq/anash/ely sama jenis n buruk gile, keta emy buruk gak la, keta jggl tak buruk, keta fara tak buruk
2) biq ada 2 pelita, anash ada satu, emy ada pelita tapi tak letak kat tapak tgn, ely ada bentuk pelita and letak kat tapak tgn, jggl tak letak kat tapak tgn walaupun lukis pelita, fara nyer pelita tak paham
3) anash/emy betul2 sebelah cashier n mkn siap ada balang kuih, ely pun sebelah jugak, biq agak tak sebelah, jggl cashier tak senyum, fara nyer tak paham
4) bungapi emy plg besar bulatan, then biq, ely/anash bungapi kecik skit, jggl guna teknologi, fara nyer tak paham
5) emy plg byk n menarik, then anash, biq, jggl, skin letak baju anak, fara takde sampul lgsg
6) anash complete siap capal, biq/ely siap songkok, emy takde songkok, jggl bkn baju raya, fara nyer tak paham
7) anash nyer keta plg menarik brg rayanya siap duk dlm keta, ely pun byk barang, biq/emy lekat sampul n kuih raya, jggl nyer beskal takde brg sgt, fara nyer tak hias lgsg
8) biq nyer plg creative dlm spek, emy dlm hp, ely/anash/jggl dlm cermin biasa, fara takde reflection
9) ely pose maut, anash pose skit lagi nak maut, biq n emy tak pose maut, jggl senyum jer, fara out terus
10) biq/anash/ely mmg nampak tempat tinggi, emy n jggl tak tinggi sgt, fara plak tau tempat tu tinggi tapi tak nampak tinggi

SO, DAH TAU KAN SAPE MENANG?

GRAND PRIZE :
ANASH (paling gigih)

1ST RUNNER UP :
BIQ & EMY (dua2 sama so both dapat hadiah)

2ND RUNNER UP :
ELY (lawak kelakar)

ANUGERAH KHAS JURI :
JANGGEL (khas dari Japan)

P/S : Fara, next year buat betul-betul ye? :)

CONGRATULATION! YEAYYYYYY! 

DEMI MENDAPATKAN HADIAH YANG VAVAVOM DAN MENARIK, HADIAH AKAN DIUMUMKAN HARI ISNIN NANTI YE :) HA JAGA-JAGA, ADA YANG DAPAT NAIK KAPAI TEROBANG OR TIDO HOTEL OR JALAN-JALAN TENGOK IKAN OR MAIN-MAIN KAMERA :) HAHAHA!

Originated by Sekupang Team.

Monday, September 3, 2012

PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012 - Biqque


Ready???

A) Setiap gambar MESTI ada Blogger.  (Ye, sume muka aku dalam gambar.)

B) Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 tulis "PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012". (Ye, sume ada kertas azimat itu.)
C) Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya. (Ye, tahun ni aku banyak jenis baju raya.)
 
10 CHALLENGES YANG PERLU DILANGSAIKAN!
Idea Biqque.
1. Blogger bergambar bersama kereta lama dan buruk (mesti kereta berusia 20 tahun atau lebih)
- Nasib baik la ada BANYAK keta buruk kat Tepen. Masa amik gambar ni, jenuh la tahan malu dengan tokey kedai potong yang kena tangkap sebab curi lori baru-baru ni (siap masuk TV tuh!) Hubby pandai, tanak malu, dia amik gambar dari dalam kereta jer. Anak sedara aku terkekek-kekek tahan gelak!

2. Blogger bergambar terlentang dimana pelita raya berada di kedua tapak tangan (mesti dua pelita, satu kiri satu kanan)
- Hahaha! Tak senonoh kot! Nasib baik takde minyak gas, kalo tak, aku dah bakar dah pelita tu. Masa ni Kiki (my cat) dok sibuk datang nak cium-cium muka aku. Dia heran agaknyer...hahaha!

3. Blogger bergambar makan kuih raya di dalam kedai/pasaraya sebelah cashier (mesti ada cashier tengah keja, kalo dia gelak lagi bonus)
- MasyaAllah, ada la tiga empat kali aku melilau cari kaunter kosong sebab ada guard tu dok ushaaaaaa jer macam aku nak curi barang! Malu gile okeh! Nasib baik la aku cakap kat adik tu, "Dik, gelak jer, gelak jer ok?" Ha bonus tuh! Dengan kuih tart nenas kat mulut, ya Allahhhh! Laki aku zoom dari jauh jer malu nak ngaku bini hahaha!

4. Blogger bergambar main bunga api depan balai bomba dgn kadar api yg besar (pepandai la korang nak buat apa dgn bunga api tu kasi api dia nampak besar)
- Ni baru buat malam semalam. Memang takut jugak kena halau dengan bomba sebab gile ko, main bunga api depan balai bomba, ko dah kenapa kan? Hahaha! Siap buat bentuk lagi. Pastu cepat-cepat aku terus buang bunga api tu dalam longkang, lari masuk keta, blah! (See, ada bunga, ada api :D)

5. Blogger bergambar baju raya yang dilekat penuh dengan sampul duit raya (lagi banyak sampul yg dilekat, lagi bagus)
- Paling senang dalam sejarah la. Cumanyer tak sempat nak pakai riben lilit-lilit sampul duit raya atas kepala sebab laki aku dah malas nak layan...haih...

Idea Chawana.
1. Blogger berpakaian baju raya songsang (lelaki pakai baju perempuan, perempuan pakai baju laki)
- Memula pakai songkok bawah tudung, laki aku gelak besar! Dia cakap songkok tu kat atas la, baru nampak macho. Aku pun angkat tangan tadah doa, tapi tak hensem macam Ustaz Akil Hayy la pulak! Hahaha!

2. Blogger hias kenderaan korang bertemakan raya, dan bawa kereta korang berjalan-jalan dengan hiasan tersebut (lagi meriah hiasan lagi byk markah huhuhuh)
- Haaaa! Ni la dinamakan "creative thinking"! Katanya "bawak" kereta kan? Tak semestinya kereta Myvi. Aku guna jer kereta sorong, patu lekat sampul duit raya. Masa ni sibuk nak tanam pokok bunga kat depan rumah. Terus la sambar balang kuih, ape lagi, pose maut! Hahaha!

3. Blogger ambil gambar reflection diri sendiri (pakai baju raya) di mana2 tempat berkaitan, lagi luar biasa cara/kreativiti/tempat yg digunakan lagiiiiiiiiii bagus! (sila pikir di luar kotak)
- Ni satu lagi improvisation yang aku buat, amik gambar dalam spek ray-ban laki aku. Masa ni tepi jalan, tengah tunggu family aku. Ya Allah panas nyer lah dengan keta lalu-lalang! Seb baik dapat shot ni. Tu pun amik sendiri sebab laki aku amik asik la tak jadi. Puas hati!

4. Blogger memakai baju raya dan bergambar bersama patung demo baju raya di pasar raya (pepandai la korang nak pose maut camne)
- Pose tak maut sangat la sebab adik dalam kedai tu dok tengok jubah cardigan aku yang sah-sah menarik perhatian macam aku baru curi dari dalam kedai dia. Hahaha! Patung dewasa tak sama tinggi, terpaksa amik dengan patung budak!

5. Blogger kibar bendera Malaysia sambil pakai baju raya di tempat yg tinggi (tiang lampu, atas pokok, apa2 yg tinggi, etc)
- KORANG MAMPU PANJAT TEMBOK RUMAH CIKGU SKOLAH SAMBIL PAKAI JUBAH??? Enuff said.

Tak sabar nak tengok orang lain punya! Chawana ngelat la tahun ni! CIS! I hate you! Actually aku pun hampir-hampir nak call off sebab BUSY yakmat! Dengan takde masa nyer, raya kejap, dah keja, kemas rumah, tanam pokok, open house sana-sini, tapi aku teruskan jugak sebab ni "ritual" tiap-tiap tahun yang kitorang buat. Yang penting, semangat nak join tu :)

Originated by Sekupang Team.

PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012

UPDATE! Submission date extend to Monday (3 Sept 2012) before 12.00pm!
UPDATE! Result date extend to Friday (7 Sept 2012) before 12.00pm! 

ARE YOU GUYS READYYYYYYYYYYYYY?
 
LET'S DO THIS!


SYARAT UTAMA YANG WAJIB ADA!

A) Setiap gambar MESTI ada Blogger.

B) Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 tulis "PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012".
C) Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya.

Note : Kalau takde salah satu syarat diatas ni, masih bleh teruskan, tapi tolak markah la.

10 CHALLENGES YANG PERLU DILANGSAIKAN!

Idea Biqque.
1. Blogger bergambar bersama kereta lama dan buruk (mesti kereta berusia 20 tahun atau lebih)

2. Blogger bergambar terlentang dimana pelita raya berada di kedua tapak tangan (mesti dua pelita, satu kiri satu kanan)

3. Blogger bergambar makan kuih raya di dalam kedai/pasaraya sebelah cashier (mesti ada cashier tengah keja, kalo dia gelak lagi bonus)

4. Blogger bergambar main bunga api depan balai bomba dgn kadar api yg besar (pepandai la korang nak buat apa dgn bunga api tu kasi api dia nampak besar)

5. Blogger bergambar baju raya yang dilekat penuh dengan sampul duit raya (lagi banyak sampul yg dilekat, lagi bagus)

Idea Chawana.
1. Blogger berpakaian baju raya songsang (lelaki pakai baju perempuan, perempuan pakai baju laki)

2. Blogger hias kenderaan korang bertemakan raya, dan bawa kereta korang berjalan-jalan dengan hiasan tersebut (lagi meriah hiasan lagi byk markah huhuhuh)

3. Blogger ambil gambar reflection diri sendiri (pakai baju raya) di mana2 tempat berkaitan, lagi luar biasa cara/kreativiti/tempat yg digunakan lagiiiiiiiiii bagus! (sila pikir di luar kotak)

4. Blogger memakai baju raya dan bergambar bersama patung demo baju raya di pasar raya (pepandai la korang nak pose maut camne)

5. Blogger kibar bendera Malaysia sambil pakai baju raya di tempat yg tinggi (tiang lapu, atas pokok, apa2 yg tinggi, etc)


REMINDER!

-Ingat! Semua aksi-aksi diatas, mesti ada tiga syarat utama tu. Jangan lupa tau! If tanak lupa, sila PRINT post ni sebelum balik raya :D

-Blogger kena publish post bertajuk “PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012 - Nama” dan letak 10 tajuk challenges dan gambar, pada Rabu (29 Aug 2012) Isnin (3 Sept 2012) sebelum jam 12.00 tengah hari.


-Sila tinggalkan link post korang kat post ni. Sini je tau!


-Keputusan para pemenang akan diumumkan pada Isnin (3 Sept 2012) Jumaat (7 Sept 2012) jam 12.00 tengah hari.

-Segala keputusan adalah muktamad. Takde rayu-rayu dah. Titik! Hehehe!


HADIAH-HADIAH NYER?

GRAND PRIZE :
SATU* TIKET/VOUCHER*


1ST RUNNER UP :
SATU* TIKET/VOUCHER*


2ND RUNNER UP :
SATU* TIKET/VOUCHER*


*Tiket/voucher could be in various of medium/method/form. Jangan main-mainnnn...
*Tiket/voucher adalah tertakluk pada harga, tempat dan ehsan pihak penganjur.
*Tiket/voucher mungkin akan ditambah mengikut tahap sambutan dan ke-excited-an pihak penganjur.

APA LAGI? CEPAT BAGITAU SEMUA!
SEMUA BLOGGER BLEH MASUK 
TAK KISAH SAPE PUN TAU! OPEN TO PUBLIC!
DAN PIKIRKAN CAMNE NAK DAPATKAN
SEMUA GAMBAR-GAMBAR NI YE?
INGAT! KALO TAK TAU, BUAT PE?
IMPROVISEEEEEE :D

P/S: Nak tengok orang lain punya untuk 2011? Klik link kat bawah ni :D
1) Biqque
2) Chawana
3) Fara
4) Laney
5) Lin
6) Special Entry : Muni

P/S: Untuk 2009, tengok sini. Untuk 2010, tengok sini.

Originated by Sekupang Team.

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog