Nuffnang Latest

Tuesday, January 31, 2012

Cat Island, Japan

Some of you guys might have bumped into Tofugu.Com, where four young men, who love to write about things in Japan, share their own way of tofugu style. They also provide TextFugu, a Japanese textbook for self-learners, both, free lesson and payable version.

Ok, enough about them. I was actually googl-ing about Cat Island a.k.a Tashirojima in Japan. It started when hubby posted an entry about it before, but I keep on telling myself, never once, to peep on this island images. I wanted to be surprise when I am there.

“Aku insan yang lemah.
Hanya mampu berserah.”

Like how Rohana Jalil said in her famed song.

The curiosity to know how many cats are there in the island, “keterujaan” nak tau size dan warna bulu kucing-kucing tu, I’m pretty sure I can’t handle it anymore. So I came into this and this post where it tells you the whole story, photographically.

Here are some facts about this island.
-          The only way to get here is via ferry ride.
-          This island inhabited by more cats than people.
-          Approximately 100 residents live in this island, between 60-70 years of age.
-          Some buildings are built in shape of cat.
-          This island survived from quake and Tsunami.
-        Dogs are totally prohibited in this island.

Big, fat, and healthy. For cat lovers, it’s heaven. For Na? I’m pretty sure she’ll run for her life if she sees more than 10 cats approaching and encircling her. Hahaha!

For me, I can’t wait to cuddle them, hug them, gesel muka kat perut diorang! Eii little cutie cutie cutie cutie cutie cutie kitty! Geramnyer!

Credit to Amusingplanet.Com, Animalzone.Com, and Tofugu.Com for pictures.

Monday, January 30, 2012

Evanescence Live In Malaysia

Source : OhBulan.
Evanescene Live In Malaysia akan diadakan di KL Live, Jalan Sultan Ismail, KL pada hari Khamis, 23 Februari bermula 8:30pm dibawa khas kepada anda oleh JS Concert Productions. Album mereka, Fallen, yang hit dengan lagu “Bring Me To Life” dan “My Immortal”, telah terjual lebih 17 juta cetakan seluruh dunia, sekaligus merangkul 2 anugerah Grammy. Manakala, abum studio ketiga, pernah mencatatkan kedudukan #1 di carta Billboard 200 pada tahun 2011.
Evanescence diasaskan di bandar Little Rock, Arkansas pada tahun 1995 oleh penyanyi Amy Lee dan gitaris Ben Moody. Selepas muncul dengan album peribadi, band berkenaan melancarkan album pertama berskala besar, iaitu Fallen melalui label Wind-Up Records pada tahun 2003.
Single pertama mereka, “Bring Me To Life”, turut menampilkan penyanyi jemputan Paul McCoy daripada 12 Stones, telah menjadi hit dan mencatatkan kedudukan #5 di carta American Billboard Hot 100. Lagu tersebut turut menjadi tema untuk WWE No Way Out 2003.
Peminat Evanescence boleh membeli tiket konsert di outlet seperti; Rock Corner KLCC, Subang Parade, The Gardens, Midvalley Megamall, The Curve; Victoria Music Centre dan The Guitar Store. Harga tiket bermula daripada RM98 (Free seating), RM198 (JS Zone) dan Rm298 (Rock Zone). Untuk pertanyaan mengenai tiket, anda boleh menghubungi talian hotline Ticketpro : 03-78807999 atau dapatkan secara online di www.ticketpro.com.my
Tiket telah mula dijual pada 21 Disember yang lepas, dimana pembeli terawal berhak mendapatkan diskaun sebanyak 20% sehingga 31 Januari 2012.
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Evanescence Live In Malaysia, layari laman www.jsconcert.com dan https://www.facebook.com/jsconcertproductions.

Seriously??? Teringat zaman-zaman layan head banging loncat-loncat tengok live band HW3 kat Istana Hotel...Winnie dgn Effie mesti nyanyi lagu diorang...dangggg! Nak pegiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :(

Australia Open 2012 : Final

Well, I promised to myself, if Nadal lost in Final, I will curse him to the max.

So here we go.

"RAFAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! ^%%#@$^*&^%$^%$#!!! YOU STILL DIDN'T GET IT, DO YOU? WHAT'S WITH ALL THE FOREHAND GIVEAWAY? WHERE'S YOUR TOP SPIN AND BANANA BALL? HAVE YOU FORGOTTEN HOW TO PLAY NET? WHAT'S WRONG WITH YOUR FIRST SERVE?"

"YOU DIDN'T EARN YOUR POINTS AT ALL! OK, ONCE, OR TWICE! BUT ALL YOU'VE GOT WERE JUST BECAUSE OF DJOKO'S UNFORCED ERRORS! AND LOSING FOR THE 7TH TIME, CONSECUTIVELY??? 3 TIMES IN GRAND SLAM WITH THE SAME OPPONENT? HELL YES, YOU'VE MADE THAT WRITTEN IN HISTORY, BOY! EAT THAT!"

FIUH! Huih penat...tension tau tengok game Nadal ni...dah la the longest tournament ever in Australian Open! And as expected, it was a brutal-physical game EVER!

Despite 5 hours and 53 minutes game with 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5), 7-5, I'm pretty sure that Nadal drawn from loss, positively. But he need to know that he did not play his tennis, perfectly. HE COULD HAVE WON WHEN HE BROKE DJOKO'S SERVICE AT 4-2! I was expecting him to smack his racket or cried on stage, but knowing Nadal, he has not gone up to that limit. If Federer, kompom nangis dah.

The only thing that I don't like when Djoko is winning, DIA BERLAGAK! He always like that. UDAH GHUPE LIN DAN PUN ADE! Eiiiii...Federer or Nadal won't ever do that tau! (Btw, bila dia tukar baju hitam je dia menang set tu! Hmmm...sebab Nadal tak tukar baju la ni. Patu satu lagi, dia asik cium rantai cross dia. Nadal tak mintak kat tuhan dia kot...hahaha!) And agak pelik bila Nadal tak bleh kalahkan Djoko, Djoko tak bleh kalahkan Federer, Federer tak bleh kalahkan Nadal. So sape yang paling terer sebenarnya ni? Hahaha!

"Hey Djoko, though you are No. 1, you have no shoes with your name written on it! EAT THAT! KO HADE??? Hahaha!"

Ok, this is what you call LOVE AND HATE relationship...! 
Sakitttttttttttt sangat hati bila dia kalah!


Note : Credit to AustralianOpen.Com for pictures.

Sunday, January 29, 2012

Apa Dalam Besen?

Alhamdulillah...berkat doa kepada Allah yang tak putus-putus, penyakit Kiki dah baik. Siap call balik Doctor T, bagitau Kiki dah sihat. Doctor siap kenal, oooo yang garang tu. Hahaha! Masa balik dari Vet, Kiki masih half conscious, so dia sangkut je hidung dia kat carrier tu...hahaha! Senang tul, tak buas. Tapi dia tak kenal aku sangat masa ni...

Tiap-tiap hari kena makan ubat. Dah la doctor kasi ubat tablet dengan pil, jenuh jugak la nak sumbat dalam makanan basah dia. Memula dia tak prasan, maklum la, 4 tahun dok makan biskut, ni hari-hari dapat makan ikan dalam tin, terus telan. Tapi lama-lama dia dah tau ada ubat, dia usaha tanak telan. Aku ngangakan mulut dia, ha telan! Telan!

Skarangggggg...haih...dah datang balik la prangai harian dia. Penyibuk! Orang datang, dia jengok kat tingkap. Orang masak, dia nak tengok. Ni dah duduk dalam besen plak! Dia ingat aku tatau dia buat apa kat dapur tu!

Wadappp G?
Aku tak aniya ko ek Kiki, ko yang bahankan diri ko sendri...hahaha!

Saturday, January 28, 2012

Saya PUN Ada Kasut Baru

Apa? Ingat Icam jer ke bleh ada kasut baru? KAK BIQQUE PUN ADA TAUUUUUU...

Korang penah shopping kat Summit USJ? Haaaaa...sana, semua ada tauuuu. Sebut je nak apa, baju, kasut, Giant, tempat makan, wayang, parking pun murah. Paling best, takde orang!

Ni sume penangan nak short trip ke ***, abih sume beli seluar baru, baju baru, kasut baru. Yang guna lens baru pun adeeeeee!

Lantas aku pun tak nak kalah, cari jugak sepasang kasut baru buat belasahan kat sana nanti. Seperti biasa, setiap trip, aku ada tema. Nak jadi askar ke, anak patung ke, orang salji ke, cina tok pek kong ke, this time, aku pilih untuk jadi Stacy. Hahaha! Memandangkan aku dah tua, aku nak berjiwa muda lah kali ni, sempena mengingatkan kembali zaman-zaman kasut hi-cut waktu lepak kat Yik Foong, Ipoh. Sama la jugak masa lepak kat atas Larut Matang, Tepen. Uih, kalo korang tak tau zaman tu, memang kurang la garam korang penah rasa ye dak?

Dari Converse ke Adidas sampai la akhirnya aku pilih Nike jer. Kaler? Jangan tak caya, aku pun tatau aku brani ke tak nanti!

Tapi tak se-"power" kasut Icam laaaaaaa, itu sudah pasti! Aku tatau la kasut ni aku akan pakai lagi ke tak untuk trip-trip lain sebab slalunya aku akan bertukar menjadi Cik Ro. Maka dengan gigih aku ketepikan semua nasik berlauk, dan buat salad je kat rumah! Sebab nanti tanak lawan perut dengan Icam! Wahhhh!

Friday, January 27, 2012

Australia Open 2012

Hustle the hustler, huh?

The best to describe yesterday's match where Fed lost to Nadal, 7-6, 2-6, 6-7, 4-6, at Rod Laver Arena. Enuff said, Fed, again, failed to stand proud in front of his idol. Sob, sob...
BUT, it seems like I have no issue at all, coz both, Fed and Nadal, ARE my choice of boys. Though Fed, the 16-time Grand Slam champion lost to Nadal, the 10-time Grand Slam champion, he is still voted as the greatest player EVER. 

Their head-to-head is now, 8-2, and Nadal still a puzzle that Fed can't resolve. I can see the difference when Fed played his tennis over Nadal, and vice versa. Fed can easily turn down his opponent with aces, while Nadal never fail to shout "vamos" everytime he does his "banana" ball. But when they played each other, they didn't do this, for they respect each others so much.

It was sad to see Fed walked out from the court and not through to the Final, knowing that he CAN beat Djoko. My faith for Nadal isn't that strong, as he has issue playing over someone is taller than him. But playing under pressure is just Nadal's way of tennis, so I REALLY hope that he can beat the Serb.

Thursday, January 26, 2012

Misi Jelajah Seremban, Pedas, Rembau, Nilai

Best gile kot jalan-jalan masa Gong Xi Fa Chai! Kitorang memang dah plan nak jelajah Rembau ni since start cuti Raya Cina. Sebabnyer, memang dah tau, takkan jem nyer. Which is true, kitorang guna highway LEKAS (melalui Balakong), terus sampai ke Seremban.
Cuaca agak mendung, tapi tak hujan, so awan tak biru la. Dalam tak banyak kereta tu, ada jugak yang accident. Terbabas teruk jugak la.
Agak tak paham jugak kenapa orang tak guna highway ni. Instead of, orang akan guna highway KL-Seremban yang dah sah-sah jem gile tu. Tapi untuk orang dari Shah Alam, nak datang ke arah Balakong tu memang kirim salam la kot kan.
Kurang dari sejam, dah nampak signboard sempadan. Sumpah dekat! Rasa macam eh, dah sampai Negeri Sembilan?
Masa drive kat highway ni, banyak yang kitorang sembangkan. Teringat masa road trip South Island, New Zealand. Rindu betul nak drive kat sana. Kat sana, banyak kambing biri-biri. Sini, apa pun tadak. Lalu je kawasan Nilai ni, masyaAllah, bau taik ayam kuat gile!
Kitorang benti kejap kat satu hentian minangkabau besi ni utk solat. Tak ramai orang pun so best la tak perlu nak rebut-rebut dengan orang nak masuk toilet. Rasa macam kat tempat asing sungguh masa ni.
Sampai kat town Seremban pun masih terkejut, sebab tak jem. Kalo hari biasa ni, huh beratur! Nampak kedai cendol yang popular, tapi tak benti. Ingatkan nak cari kedai Leman Dawi tu, tah la kat mana hala, kena cari dulu.
Ada satu main road ni tutup sempena rumah terbuka Gong Xi Fa Chai, so kitorang terpaksa pusing satu lake garden tu untuk cari bangunan yang berbumbungkan minangkabau. Tapi tak jumpa. Pusat Kraf ke Pusat Budaya tah, tapi yang kitorang jumpa hanya satu bangunan putih ni. Wifi zone tuh!
Kitorang benti and park. Jalan kaki, terus pusing satu roundabout ni untuk amik gambar. Rupanya, Perpustakaan Negeri. Hahaha! Masa ni ada dua orang laki, dok sibuk amik gambar. Ko amik gambar aku, aku amik gambar ko. Diri tegak. Agak pelik disitu sebab jarang gile la dua laki nak jalan-jalan amik gambar kat bangunan. Hahaha! Hubby cakap diorang datang dari jauh tu, biar la...
Masa ni aku start message ex-bf aku zaman skolah menengah (ye, aku masih baik ngan ex aku tu, kitorang macam kembar, dia pun dah kawin), tanya dia tau tak Pusat Kraf tu. Dalam dok sms tu kitorang jumpa satu bangunan ni. Punya la sonok, ingat betul dah! Rupanya ni Wisma Negeri. Hahaha!
Patu kitorang naik keta and buat satu lagi pusingan, untuk amik gambar tugu ni. Agak tak paham kenapa depan perpustakaan ada tugu untuk perwira yang telah gugor...mungkin bangunan ni ada sejarahnyer...takut la camni nak masuk library! Hahaha!
Masa pusing lake garden tu nampak satu lagi bangunan yang sama macam perpustakaan tadi. Rupanya ni la Pusat Kraftangan. So mananya Pusat Budaya yang bumbung minangkabau tuuuuuu? Haihhhh...tu la, patut bawak map tadi. Kat New Zealand, bleh jer cari...Seremban pulak yang tak lepas!
Pusing-pusing lagi, asik jumpa bangunan yang sama. Bosan punya pasal, amik je la gambar apa-apa pun. Kedai bata ada la...cantek!
Patu hubby ajak pegi cari TKC. Maklum la, budak STAR kan bermusuh ngan MCKK. MCKK plak girlfriend diorang kebanyakannyer budak TKC. Hahaha! Jumpa la, depan kubur Kristian, dalam hutan. Mesti banyak flasher keliling pagar kan?
Kitorang teruskan misi mencari Rembau. Sebabnya, hubby bayangkan Rembau tu macam satu town yang besar. Tunggu dan lihat je la.
Sekali sampai, ha amik! Besar lagi Tepen! Ok, Tepen besar sangat. Besar lagi Parit Buntar! Masih besar lagi. Ok, besar lagi Bagan Serai! Hahahaha! Masa ni aku suruh hubby benti keta kat tepi lorong, aku jalan kaki, amik gambar batu tanda ni. Betul-betul kat simpang traffic lite. Sume orang tengok aku. Hahaha! Nak je aku cakap, amik gambar untuk kajian tempatan tingkatan 3.
Agak dah puas dengan pekan Rembau yang ada satu dua je pasaraya, kitorang gerak balik ke arah Pedas. Ada nampak satu Wet World kat Air Panas. Nasib baik airnye tak panas. Hahaha.
Awal-awal aku cakap kat hubby, aku nak amik gambar signboard Pedas. Tak kira la camne pun. Dah la gelap, nak amik gambar masa keta tengah bergerak memang kirim salam. So aku suruh hubby patah balik, patu benti kat tepi jalan. Wah! Teringat masa nak amik gambar kambing merino dulu, camtu la kitorang patah balik. Sebab takut bukan nyer nak datang lagi kan, so better amik. Dapat jugak :D Masa ni aku buat cite, camne dapatnya nama Pedas ni. Zaman dulu-dulu, ada orang tengah makan. Patu dia lari kuar kedai, ada plak orang macam Parameswara kat situ, tanya apa nama tempat ni. Yang orang tu tengah terjelir lidah, sambil cakap Pedas! Pedas! Dengan kuasa veto yang orang besar tadi tu ada, dia kasi la nama Pedas...hahaha!
Then balik ke arah Seremban. Nak cari masak lemak cili api memang tak dapek den nak nolong, dah malam. So kitorang benti cari burger jer. Maklum la, siang tadi dah blasah steak, duit pun dah terbako. Kedai cendol Leman Dawi plak tutup.
Misi Rembau berakhir di Nilai, yang mana kitorang nak cari bamboo blind utk pintu tepi. Malas nak tengok jiran sebelah nanti. Hahaha! Tak la, sebab hujan tempias, kena pintu kaca tu, abis rosak kang. So beli la 2 keping 5'X6'. Memang murah. Kat Giant, Tesco, Ikea, kedai hardware, sume lebih RM100 satu, kat sini, dia letak RM200 untuk dua, patu turun RM180. Kedai pun dah nak tutup. Aku layan lentok kat bangla pakistan tu skit, dapat la RM170 untuk dua.
Paling best untuk misi jelajah ni, yang penting, kitorang dah pegi Eiffel Tower. Ko hade? Hahahaha! 
(Hmm...kesian, kesian...dah kemaruk sangat agaknyer ko ni Biqque...)

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog