Nuffnang Latest

Monday, August 31, 2009

Orang Taiping VS Orang Ipoh

On the way balik kampung, untuk menghilangkan rasa bosan, I texted Na. Ajak dia betting amik gambar! Macam Amazing Race la ni!

Caranya : I listkan 5 items, dia listkan 5 items. In total, we both have to snap 10 pictures accordingly. Haaaaaa...menarik kan? MENARIK GILE SEBAB BENDA YANG DIA KASI TU SANGAT LA MENDUGA MINDA DAN TENAGA!

5 items listed by me :

1) Pasar ramadhan.
Pasar ramadhan ni kat Baling, Kedah. Amik ko!

2) Makan jagung.
Sanggup beli jagung Taiwan manis yang tak manis, semata-mata nak amik gambar ni. Penat tau rebus!

3) Bendera Malaysia dalam kuantiti yang banyak.
Satu, dua, tiga, empat, lima, enam...ha kira la sendri yang kecik-kecik tu!

4) Binatang apa pun takpe, janji tepi jalan.
Anak sedara I, setiap kali nampak binatang tepi jalan, dok jerit "Acu! Anjing! Acu! Ayam!" Nasib tak sempat snap gambar babi lintas jalan je, kalo tak, mesti kitorang menang. Haha! Patu ada biawak la ape la. Ha ni, jangan kata binatang tepi jalan, lembu lintas jalan pun dapat!

5) Gambar berdiri depan gunung.
Ha, ni baru betul-betul berdiri depan gunung ok! Siap Abg Ngah benti tepi jalan, tak cukup, masuk kawasan sawah bendang orang, semata-mata nak depan gunung!

5 items listed by Na :


1) Kanak-kanak main bunga api.
Purposely beli bunga api kat anak-anak sedara. Tengok-tengok diorang lagi banyak bunga api. Jenuh suruh beratur sebab nak amik gambar kanak-kanak main bunga api tau!

2) Orang solat terawih kat mana-mana surau.
Masa gi terawih kat surau Simpang, bawak camera! Lepas buat terawih 8, witir 3, terus gi kat keta, snap gambar orang laki buat terawih. Takut je orang nampak patu marah ke apa...

3) Kuih-kuih tradisional.
Korek dapur Kak Ngah, jumpa dua kuih tradisional ni, kuih limas/sampan dengan kuih cok peneram/telinga keling. Haha!

4) Keretapi mainan atau betul, tak kisah punya.
Tengok ni! Memula dah beli keretapi mainan Vitagen (purposely beli tau sebab anak sedara I nampak and terus sambar tunjuk kat I), tapi tak puas hati, kitorang belasah ceroboh Stesen Keretapi Taiping amik gambar keretapi hantu ni!!! Mana nak cari keretapi kaki kayuuuuu???

5) Gambor pondan hek hek hek!
BOLEH TAK??? Mengingatkan korang senang je dapat gambar bapok kat Ipoh, kitorang tanak mengalah. Setengah mampos nak amik gambar pondan Tepen dalam gelap! Dah la kat area umah diorang kat Liek Thamby tu, dengan takutnye nampak flash, dengan diorang pandang macam nak kejar kitorang, dengan anak sedara I yang dok "WOW! WOW!" tengok bapuk, dengan camera yang gegar, YA ALLAHHHH! TAKUT OK!!! Takut kena baling ngan batu ke apa ke! Pusing punya pusing, dapat guna lampu keta je, nak hi-beam takut, ha amik korang, nampak kaki je! Bapok tu suh sensored muka dorang. Takpe la, JANJI BAPOK!!!

So gambar Na kat sini. Compare la :D

BiqCloZet - Shoes

This Is Sticky Post.
Latest Post Are Shown Below.

Mekasih aD kerana memberi idea secara tak langsung :D

I need to clear off my shoe rack!


So I'm selling some that still in 80% usable condition. Frankly speaking, all shoes are not branded as I always buy shoes whenever and wherever I want, and I wear it once or twice, then I throw it back, right in the rack (bak kata orang, sekadar nak merasa dan habis madu sepah dibuang). Haha!


This is ain't about money, my intention is to saja-saja je suka-suka, but at least, it's a win-win bargain (dapat la kurangkan kasut dalam rack, and at the same time, tak la rugi sangat walaupun jual murah-murah kan). I 'm gonna start with shoes first, and gonna continue with clothes and others.


Mari beli!

S01-RM20 (Arttoli) Size 5 Type:Elastic

*wore twice to wedding*

SOLD TO ZAFF

S02-RM10 (Esarli) Size 5 Type:FadedSuede

*wore once to open house*

S03-RM10 (Bruno Rossi) Size 5 Type:PVC

*wore casually to office*

S04-RM10 (Vincci) Size 5 Type:PVC

*wore casually to office*

SOLD TO DIB

S05-RM10 (Arttoli) Size 5 Type:PVC

*wore twice to out-of-door*

S06-RM5 (Alfio Raldo) Size 4 Type:Elastic

*wore hardly to out-of-door*

S07-RM5 (Aily) Size 5 Type:PVC

*wore daily to mall*

SOLD TO ZAFF

S08-RM5 (Mimi-No Brand) Size 4 Type:Wool

*wore hardly to mall*

SOLD TO ZAFF

S09-RM5 (No Brand) Size 5 Type:SoftRubber

*wore once to Medan*

S10-RM20 (Adidas) Size 4 Type:HardRubber

*wore hardly to out-of-door*


So YM/Email me at biqque@yahoo.com, if you are interested. Beli la untuk diri sendri buat belasahan berkebun atau ke pasar borong ke, atau beli untuk adik korang buat main masak-masak ke, I tak kisah, janji kasut ni hilang dari pandangan I (dan hubby!). I can send it to you with no additional charges (set la kat mana-mana, kita jumpa after work ke) or I can post it to you (senang skit tapi ada additional RM5 for postage on top of the item price la ye...)

Sunday, August 23, 2009

One Double Dutch, Please!

My current love (terus pegi beli lepas tengok iklan...pengaruh iklan kuat nih!). This ice cream is super delicious! Vanilla flavored with choc syrup, marshmallows (most favorite), choc chips and cashew nuts. Tiap malam belasah! Sedappppp!

ra-FAY-el nah-DAHL

Baju Nadal this time lagi cantik dari baju Fed. Tennis Warehouse kat US ada jual baju ATP World Tour - Cincinnati. Harga?

$60.00 (RM214.00)

$65.00 (RM232.00)

Apa-apa pun, skang I tengah marah sangat kat Nadal! Boleh plak nak kalah kat Semi???!!! Ape ni Rafa! Kata V for Victory! Eiiii! Dah la bet ngan Amier...kena la baling Kiki kat TV...sorry Kiki...(seb baik Fed menang, kalo tak, kasut tennis tu plak aku baling ke TV!)

(meeeeoooooowwwww!)

Gulai Ikan Sembilang

Arini masak gulai ikan sembilang. Kalo dapat telurnya, laaagi sedap!!! Gulai ikan sembilang ni makanan favourite keluarga I sebab dari dulu, my dad suka memancing (sampai skang tau). So dia akan bawak balik macam-macam jenis ikan laut yang korang slalu dengar like ikan kerapu, siakap, pari, sembilang and few types yang korang mesti jarang dengar, like ikan duri and ikan belukang (goreng sedap ni). Patu arwah my mom pun kena la masak sedap-sedapppppp...tu yang kitorang gilakan gulai ikan sembilang ni! Sigh...rindu nyer kat arwah...

Memandangkan minggu pertama ni tak balik buka ngan keluarga (but my 3 sibblings sume tengah sedap berjumpa and berbuka sama ngan my dad...sob...sob...sampai ati ayang...), hubby and I berbuka
berdua je and gi terawikh sama-sama kat surau belakang umah and masjid kat Kinrara. Kitorang masak macam biasa and tak gi mana-mana pasar ramadhan pun. Duk umah, tido, tengok tv, buka, terawikh. Itu la yang kitorang buat weekend ni...dah keje sok, tatau la camne plak! :D

(Malangnye, I sempat tarawikh 2 malam and puasa 1 hari je. Raya awal...sigh...)

Wednesday, August 19, 2009

Ramadhan Kali Ini

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan:

Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya
(jika masih ada).

-mak dah takde, abah and mak tiri ada, ok malam ni call...
* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri.
-malam ni jugak nak mintak maaf ngan ayang...
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
-ha ni nak mintak melalui FB and blog secara terbuka...


Kepada semua yang mengenali
Marina Binti Ibrahim@Biqque,
maafkanlah segala dosanya
agar anda menerima pahalanya.
Amin.


Tuesday, August 18, 2009

Horas Medan - Kembali Ke Medan




















Setelah hampir 7 jam perjalanan (termasuk benti makan and melunaskan hajat), akhirnya kitorang sampai ke Kabupaten Deli Serdang balik. Akhirnya, nak masuk town. Kat situ, ada Green Free Hill, macam theme park gak tapi kecik skit dari tadi. Patu sempena merdeka, ramai la yang buat papan bunga ucapkan sukses (tahniah) untuk Indonesia. Siap ngan maskot Pooh ngan Mickey Mouse lagi tepi jalan! Tak yah gi Disneyland. Hehe! Patu ada sungai tempat mandi tatau la nape panggil Permandian Alam (macam mandi hadas je...hahaha!)
















On the way ni jugak ada satu kedai nama Nasi Gila Ayam Penyet! Ayam Penyet tu penah gak la dengar, tu pun dah pelik. Ni plak Nasi Gila, camne la gila nyer nasik tu! Hahaha! Dah la nasik tu gila, ayam tu plak dipenyet-penyet! Memang orang gile la makan sume tu. Patu diorang jual daging babi mentah tepi-tepi jalan selamba je. Slalu nampak babi panggang je, ni mentah pun ada. Eiiii!








Disebabkan dah kesuntukan masa, kitorang tak brani nak buang masa cari Pasar Ikan yang Aini tengok kat internet tu. Dia kata pasar ni bukan jual ikan, tapi jual baju, tudung, kain, telekung sume. Ooo kira cam Jalan TAR la ni. Hmmm...tanya orang, orang tatau sangat. So tanya becak, diorang mesti tau nyer. Masa tanya orang becak tu, terus dia kata takpe la dia guide. Kitorang pikir, takpe la, bayar je la nanti sebab dah tak sempat sangat kan. Ada sejam je ni if nak shopping. Aini ngan Nizam plak nak beli macam-macam termasuk hantaran abang and kakak diorang. Hehe. So kitorang ikut la becak tu dari belakang. Sampai je sana, baru nak bukak cermin, mamat becak tu nak blah. Kitorang sempat ucap terima kasih je, tak sangka plak dia tak mintak duit. Baik sungguh! Patutnyer orang camni la kita kasi duit. Bukan yang dok memintak-mintak tu!

Turun, terus laju je tuju ke satu kedai Abang Adik. Situ paling banyak kain. Nizam and Aini memang tak tengok lain dah, sume diorang borong! Abah ngan makcik pun sama. Tapi tak sebanyak Aini la. Apa I, hubby and Meor buat? Kitorang mati kutu. Orang duk jual-jual barang kat kitorang, sume hampa takde sale. Haha! Kitorang langsung malas nak beli. Ingat nak gi tempat lain, kira tinggalkan diorang kat situ, kitorang gi la mana-mana, tapi memikirkan takut kang sesat ke apa ke, tak jadi. So kitorang jalan-jalan kat situ je. Dah la lapar!

Tanya becak tu kat mana tempat orang jual souvenir, dia kata dah tutup. Lagipun ari ahad. Esok plak merdeka. Hmmm...mana la nak cari magnet niiiii! Lepas sume kedai dah tutup, kitorang naik keta, ke arah epot. Makan kat sana je la nanti. Lalu balik Lapang Merdeka, dapat la tengok bendera kiri kanan, and the biggest and famous masjid kat Medan tu. Park keta, pack barang (Aini ngan Nizam sampai sumbat dalam beg Meor, haha!) terus tuju ke kedai makan. Kitorang order nasik ayam and nasik goreng je. This time tak pedas. Bagus. Patu minum fruit tea Sosro rasa apple, sedap! Patu tengok beg masing-masing kembung. Beg I ngan hubby je bertambah ringan! Tatau nape! Haha!



Check in, masuk dalam, NASIB BAIK ADA KEDAI SOUVENIR!!! Ha pe lagi, borong sakan la magnet kat situ, satu dalam Rp20k=RM7. Mahal la kan tapi dulik hape, dah itu je yang ada! Ke mana kita? Balik Malaysia donk! Kita datang sebut HORAS! HORAS! HORAS! Kita balik sebut MENJUAH-JUAH!

Horas Medan - Berastagi Gred A

Untuk sampai ke Berastagi (Aini kenakan abah, cakap Berastagi tu beras gred A, kahkah!), kena lalu Kabanjahe dulu. Ada makam pahlawan tapi tatau pahlawan apa. Agak besar jugak tempat ni and sepanjang jalan ada jual buah salah, manggis, nenas dan limau yang boleh dipetik sendri, macam buah strawberi kat Cameron tu. Ingat nak benti beli tapi masa nak beli tu la tetiba dah takde kedai jual! Cis! Hubby kata takpe, nanti kat Berastagi ada pasar buah. So bleh la beli kat sana. Sayur pun ada. Hubby nampak carrot je terus terbeliak mata, suka!










Patu tetiba jam. Keta berderet. Ada apa ni? Rupanya ada Funland! Macam theme park la. Wahhhhh! Patut la orang nak gi Berastagi, ada theme park! Gile ramai. Ye la, mana lagi nak pegi bawak anak-anak kan (yang bercinta pegi makan jagung kat on the way tadi, serius ramai orang dating kat situ...hahaha!)























Approaching Berastagi, dah nampak macam town skit. Lega. Tapi sebab laju sangat pak supir kitorang si Meor tu bawak keta, terus tak benti. Haha! Lagipun tak sempat dah. Kang nak sampai Medan lagi kul bape. Tengok kat tepi kiri kanan jalan, ada orang jual pokok bunga cantik-cantik. Hai, kalo bleh beli la, kan best! Patu siap ada jual susu kuda. Tatau la minum ke ubat ke apa. Eiii! Dah la nampak keta kuda tadi. Terbayang-bayang je.

Lepas pekan Berastagi tu, banyak gak la town-town kecik sepanjang jalan. Ada banyak tugu (macam biasa la, Indonesia banyak tugu) yang bermacam-macam bentuk. Ada bentuk orang, rumah batak, kubis (kubis???) dan limau.






















Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog