Nuffnang Latest

Monday, February 23, 2009

HairWorks Rawks!

Credit to Jaja G, for suggesting me the salon. Ignore for the un-pretty face, the hair looks better than my first rebonding.

It is because the product isn’t called rebonding. It is not as strong as rebonding (meant for wavy hair only), but it still for permanent basis. This extenso relaxer is a product by Loreal and it only cost me RM188, with extra RM50 for hair protector.

Yang penting, rambut I tak kejung!!! Tu je objectivenyer!




Thursday, February 19, 2009

Abah Dapat '3 Serangkai'?

Result blood test Abah dah kluar…but he kept it to himself…

Knowing him, I called him directly this morn...and he still sounded weak…

He went to Apollo Specialist with my step-mom...and that made my whole family didn't know what the doc has to say...

Anyway...the result shows that...his kidney, his heart and his lung, are in the pre-stage of becoming what we called ‘tiga serangkai’ punya penyakit.


…….(speechless)


:|


…I was stunned with his explanation…rasa macam terhenti nafas seketika…macam tak sangka…Abah dapat semua penyakit tu???


Then I started to bebel kat dia…

ABAH, U MUST TAKE A GOOD CARE OF UR HEALTH. U NEED TO:

1) STOP SMOKING

2) STOP GOING HERE AND THERE WHEN U ARE STILL SICK

3) EAT MORE HEALTY FOODS


And he replied he will do so…


…YE KE BAHHHHHHH?

WE’LL SEE...


(Ya Allah Ya Tuhanku, Kau panjangkanlah umur Abahku…semoga Abahku sihat waalafiat sampai aku mati…Amin, Amin, Ya Rabbal Alamin…)

Friday, February 13, 2009

Abah Tak Gangster, Anak Dia Plak Jadi Gangster!

Muka Abah cengkung…badan Abah kurus sampai nampak tulang bahu…

TAK PENAH SEUMUR HIDUP AKU TENGOK ABAH TERSADAI, KURUS CAMTU! (Abah category aktif, berisi and perut boncit gak ar…)

Sampai je umah makcik, tengok Abah terbaring depan tv…diselimuti comforter. Suara dia sayup-sayup perlahan je. Masuk, terus salam and cium-cium dia. I saw my sisters and sister in law semua ada. Lepak cabut uban sambil gelak-gelak (lahabau tul).

Sebelum tu, nak cite skit apa yang terjadi kat perhentian Tapah. We parked at the back side of the R&R. Kira area lori besar parking la. Tapi banyak gile kereta park tepi-tepi blakang tu. Then we went for dinner. Balik je dari dinner, pegi toilet, then hubby panggil,

“Ayang, bak kunci, ada lori nak lalu.”

I kasi kunci. Then we walked to my car. Ada dua orang lelaki middle age kat situ (sorang dalam umur 48, sorang dalam 53 camtu). Then pakcik yg tua skit tu kata,

“Ha...lama dah lori ni tunggu nak keluar…”

Then I saw another guy yang umur 48 tu, agak bengis muka cam gangster, cekak pinggang and pandang kitorang. He suddenly said,

“AAAAAAAAAA PANDAI PARKINGGGGGG IKUT SUKA KEPALA BAPAK KOOOOO JE! TAK PIKIR LORI NAK KELUAR BLABLABLABLABLA (CONT. MAKI HAMUN)”.

I daripada nak menerima dengan baik masa pakcik yang lagi tua tu cakap, terus I pandang muka laki gangster tu tadi and said,

“WAHHHHHHHHHH TAK BOLEH CAKAP BAIK-BAIK SKIT KE?!!! MAIN KEPALA BAPAK PULAK MACAM KAMI NI TAKDE BAPAK!!! KO INGAT KO SORANG JE KE YANG ADA BAPAK!!! (CONT. MAKI BALIK)”.

HAAAAAAA AMIK KO! Dia terdiam tau tak! Dia pandang terpaku tergamam macam tak percaya sebab I replied balik! Dia ingat I ni budak-budak bodo kot yang dia ingat tak brani nak melawan! Then he walked away to other side of my car tau. Sambil diam…

Then tetiba dia cakap lagi,

“SAYA ORANG MISKIN, BAWAK LORI, BLABLABLABLA BAPAK BLABLABLABLA BAPAK (MACAM MINTAK SIMPATI TAU!)”.

I dengar BAPAK tu I balas balik!!!

“BAPAK BAPAK! MAIN BAPAK-BAPAK PLAK! BLABLABLA BLABLABLA BLABLABLA!!!”

Terus laki tu pegi ke blakanggggggggggg lori dia. LARI a.k.a BLAH korang nak tau!!!

Sampai la pakcik tua tadi kata “Sudah la dik…sudah sudah…” dengan nada memujuk. Patu I naik kereta. Hubby dengar pakcik tu kata “Toksah layan orang camtu…” (Note : Sepanjang I gaduh ni, hubby diam tau…haha! Katanya tak guna layan orang bodoh camtu. For me, layan tak layan blakang kira, main BAPAK BAPAK ni memang aku panas la kan).

Masa kitorang nak gerak, dia datang balik kat blakang keta kitorang, kira nak naik lori dia balik la, sambil tu dengar lagi BAPAK BAPAK tu!!! Hubby stop balik keta, and pandang dia! Nasib tak kuar besi steering lock tu je!

Patu kitorang gerak. Tak puas hati, tunggu kat ujung kawasan rehat tu!!! Bukan pasal keta kitorang je tau! Banyak lagi keta lain kat situ, lori dia tak muat pun nak lepas! Padan muka! Padahal, bukannya dia tak bleh undur skit, kuar ikut jalan blakang macam lori lain buat!

Fine, I tak kisah if cakap elok-elok. Bila dia main KEPALA BAPAK ni yang I marah sangat! Dah la nak balik tengok Abah I yang sakit! Kira ko mencurah minyak lagi la nak bakar I kan!!!

Nak tau? Sepanjang jalan, dari Tapah tu sampai ke Simpang Pulai, hati I panassssssssssssss sangat! Sampai tak leh cakap! Patu I bebel gegila! Ingat ape, aku tak bleh lawan balik ke?! Ingat aku budak-budak ke! Nak sukati maki hamun! Huh panassssssssssss je!

Kalau korang, panas tak???

Then we make fun of that stupid malay lorry driver, especially part yang miskin-miskin tu. Tah pape! Aku ada cakap aku kaya ke, bangsat?! Sebab ko prangai camtu la ko tetap jadi pemandu lori yang miskin! Haaaaa amik! Eiiii!

Ok…berbalik pada Abah I. Lepas kitorang balik, dia cam ceria skit. Bleh makan TANPA muntah (before this, makan mesti muntah, tu yang kurus tu). The next day pun dia makan tak muntah. Siap kitorang bawak gi makan seafood kat resort kat Trong, siap kitorang karaoke kat kedai tu! Haha!

So…rasanya, Abah ni rindu kat anak-anak and cucu-cucu dia kot…sekali sekala sakit, dapat jumpa semua, dia jadi ok la…biasa la orang tua…Kak Ngah kata nak bawak ustaz dari sekolah dia untuk check Abah…mana la tau ‘tertegur’ pape ke masa gi mancing kat Pangkor aritu…

Abah, we luv u!!! Please stay healthy…JANGAN NAK ISAP ROKOK, PEGI KELUAR SANA SINI, PEGI MEMANCING, PEGI REPAIR KETA ORANG, BLABLABLABLA (CONT. MENGOMEL…)!

Abah No Longer A Gangster?

Going back to my hometown today…going to visit Abah…he’s being under the weather for more than 3 weeks now…

My sis has brought him to general hospital, taken blood test and what not…nothing found. Always do thing twice, I asked my sis to take him to specialist. Again, the result was good. Nothing found.

Abah needs our attention kot…sejak demam ni, asik merajuk je…mana nak sihat kalo tak makan, takde tenaga la…then cengkung la muka tu kan…sigh…dah la dia bosan duk umah…

I cried twice when my sis and sis in law mms me his pics. Tak penah tengok Abah secengkung tu…we always see him as super-duper-handy-man…active…tak penah duk diam…garang tapi kelakar…and we never tot that he will fall sick…at all…

Nak-nak pulak pagi hari, pukul 7, he smsed me “If Ina nak balek, balek la…Abah dah tak tahan…”. KORANG TAK TAKUT KE IF DAPAT SMS CAMNI???

I’m off to Tepen!!!

Tuesday, February 10, 2009

Short Trip To Bukit Malawati

“La, nape tak cakap awal-awal?”

Nak tau kitorang gi mana lagi? Mood berjalan tu masih meluap-luappppp! So, hari Isnin lepas I ajak hubby gi jalan-jalan. Maklumlah, nak test Ricoh R8 yg tokeh kedai tu kata best sangat tu kannnn!

So we went to Bukit Malawati. I’ve been there once, with my dad and few family members, tak ingat dah. As I remembered, ada lighthouse and tram. Tu je la…

Hubby told me we can see open sea from there. Ha! Menarik tuh! I pantang skit laut-laut ni. Tapi hubby cakap jauh la laut tu…tak leh gi pun. Ala

Lepas breakfast, kitorang gerak. Ikut Sg.Buloh, menuju ke Kuala Selangor. This time, baru la nampak Tesco yang Skin cakap aritu! La…situ ke Tesco nyerrrrrr…so dengan tidak mau terlepas lagi, kitorang note down la simpang tu.

Sampai je, panas gile! Keta tak leh masuk?! Kitorang park kat kedai-kedai depan tu, and we walked to the counter. Oooooo ada tram rupanya…seb baik! Kitorang beli tiket, RM2 each, naik tram (kepala tractor), duk depannnnnnn skali.

Tram tu gerak je, terus berkepul-kepul asap hitam ke muka kitorang! Ya Allahhhhhhh! Patut la orang tak nak duk depan! Dah gerak laju skit, baru la asap tu ke atas. Cis!

Sambil-sambil tu I tried to snap few pics from my Ricoh R8. Ok la, sharp image dia. Sampai kat atas, ada ramai orang kat light house tu. Dengan tak disangka-sangka, monyet pun ramaiiiii! Gile nyer ramai! Kaler itam kelabu camtu. Tapi diorang baik, tak jahat cam kat Bali tu. Monyet-monyet ni siap cam leh duk dekat-dekat, tak curi barang-barang kita pun. Cuma bila nampak makanan (kacang panjang yang dipotong pendek-pendek dijual oleh penjual ais-krim), baru dia cam pegang kaki kita mintak lagi dan lagi.

Peliknyer tentang monyet ni, anak dia kaler oren. Bila dah besar bertukar kaler ke kelabu itam. Dasyat kan? Tapi comel. So ape lagi, amik gambar la. Macam-macam angle I try buat, tapi dalam banyak-banyak style tu, style favorite I yang guna AE/AF tu takkkkkkkk jugak menjadi! Sampai nak naik geram dah I! Abis sume gambar jadi macro la, ISO 1600 la, tah pape. Benci!

Nasib baik hubby nyer camera leh amik gambar cam biasa. Dia try jugak la test camera I, tapi jadi cam skit-skit je. Last-last, malas dah. Dah la panas!

Patu kitorang naik balik tram tu, dia bawak turun ke bawah, tempat Ikan Air Tawar. Tempatnyer cam aquarium besar-besar la. Ikannyer pun sume ikan air tawar and ada yang besar-besar. Bosan.

Lagi bosan, dua-dua camera abis battery, serentak! Takpe la, balik je. Cari magnet, takde. Baju ada plak jual. Tak paham. Haha!

Sepanjang jalan, I tertido. Sian hubby. Sampai la Kelana Jaya, kitorang benti makan laksa, karipap, popia and vadeh. Sedap!

Patu balik rumah…dua-dua terlelap. Hasilnyer? Gambar biasa-biasa je…nanti I upload.

Ricoh R8 - My New Toy!

Setelah lebih setengah tahun survey digicam, akhirnya…

Since hubby dah ada camera yang agak besar untuk high-end user, I chose to buy a slightly smaller/compact one. Banyak criteria yang I tengok…nak yang kecik, tapi power dari segala segi. Ada yang cantik, tapi tak hebat. Dah hebat, tak cantik plak.

Ada tak yang hebat dan cantik?

Ada!

Ricoh R8.

Ricoh??? Orang dengar pun cam was-was. Ricoh buat camera ke? Nape tak glamer? Bagus ke?

Paling ketara yang membuatkan I pilih Ricoh R8 ni (I guna lay man terms la ek, senang paham) :

1) Harga la, of course murah la kan…within budget – 1k (with extra 3 years warranty, 1 year one-to-one exchange), free: 4GB memory card (yg speed baekk punye), mini tripod bangang kaler kuning (jadi la...), casing (kaler itam), screen protector (ala benda murah, amik jer). Itu pun dia nak jual 2GB memory card for RM10 tapi I takmo la...hubby ada banyak dah! Hehe!

2) Wide angle zoom lens – kira leh nampak lebar la gambar tu, camera hi-end pun kadang-kadang takde

3) 7.1x optical zoom – rata-rata camera compact lain mesti tak lebih 4x

4) High resolution – 10megapixel, slalu camera lain paling kuat pun 8megapixel je.

5) Correction – macam-macam correction leh buat, vibration, white balance, aperture, apa saja yang camera manual leh buat (tak la detail sangat, tapi still leh buat)

6) Macro – sekecil-kecil gambar u bleh amik, sampai 1mm! Hebat kan?

7) Black is beauty – ye, I suka color hitam!

Cuma skarang ni tengah tak puas hati sebab tak dapat nak buat AE/AF tu dengan jayanya! (Ala cam blur depan, clear blakang, blur blakang, clear depan). Arghhhhh! Buang masa je!

Janji Mati!

Last nite, hubby cheated on me…I caught him came to the place where I sat (restaurant), with another gal (what I know, she was a sister to my friend).

Hubby told me that diorang takde pape…but he lied…soon he walked out from the restaurant, they were holding hands like they’ve been seeing each other for quite some times…

I was heartbroken and speechless with the state of affairs…my heart was pumping quickly, and I can feel it bloating my veins…

…and I woke up…

feeling cold

feeling sad

feeling alone

feeling tragic

…and I turned around, watching hubby next to me…sleeping and snoring freely…

I tried to hug him, but I can’t (sebab ada bolster kat tengah-tengah)…and so I put my arm on his chest…

feeling safe

feeling love

feeling him

feeling togetherness

…what a SCARY DREAM…

OFF U GO ASSHOLE, SYAITAAAAAAAANNNNN!


To my dearie hubby :

Ayang, I luv u so much...lets be together till the end of our life...

...but if you EVER, EVER think of re-marrying other gal, I WILL MAKE SURE THAT, I DIE, AND YOU, YOU WILL BE THE KILLER, kena tuduh, masuk penjara, patu u pun kena hukum gantung...matiiiiii...haaaaaaaaaa!

Nuffnang Ads

Subscribe To This Blog